szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 2 cze 2011, o 21:02 
Użytkownik

Posty: 58
Lokalizacja: Zywiecczyzna
Wiek: 103
Pomógł: 2
Obliczyć reakacje belki przedstawionej na rysunku jezeli dane są :

P=1,5ql
q=3kN/m
\beta  =30

Obrazek

Jak dla tego układu bedą wygladały równania warunków równowagi statycznej?
Najwiekszy problem mam z zapisaniem równania dla momętów sił. Wielką pomoca byłoby dla mnie zaznaczenie ich na rysunku albo zapisanie ich równania
Narazie mam
-Ra_{x} -Rb_{x} =0
Ra_{y} -Q-P+Rb_{y}=0
Q potrafie wyznaczyć a Rb_{x} i Rb_{y} teoretycznie znam bo znam kierunek działania reakcji podpory w pkt. B
no i lipa teraz nie potrafie zapisać M_{ia}
Bardzo proszę o pomoc nie moge zawalić już ani jednego kolosa :/


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 3 cze 2011, o 10:53 
Użytkownik

Posty: 1428
Lokalizacja: Staszów
Wiek: 78
Pomógł: 218
Pomoc poza forum: Nie
Jeżeli belka jest w spoczynku, nie przemieszcza się co oznacza, że nie wędruje wzdłuz kierunku x-x i y-y wyznaczonych osiami układu współrzędnych, a to oznacza że nie wędruje w żadnym kierunku, zatem suma rzutów sił składowych na kierunek x-x i kierunek y-y jest zerowa ( bo przyczyną ruchu jest siła różna od zera) zatem \sum_{i=1}^{i=k} P _{ix}=0  \\ i \\ \sum_{i=1}^{i=k}  P _{iy}=0
Ale bezruch belki to też brak momentu siły powodującej jej obrót względem jakiegokolwiek punktu-bieguna. Zatem i wg takiego punktu -bieguna, który wybierzemy dla ułatwienia obliczenie sumy momentów wszystkich sił i momentów przyłożonych do belki. Dobrym wyborem będzie wybór za biegun punktu przez który przechodzi prosta do której przynależy kierunek wektora w podporze stałej , o którym wiemy tylko tyla, że jest, a nie znamy jego kierunku, zwrotu i modułu. Ale moment tego wektora względem tak zmyślnie wybranego bieguna jest równy zero bo jego rmie względem tego bieguna jest równe zero. Zatem trzecim równaniem płaskiego układu statycznie wyznaczalnej belki jest równanie sumy momnentów:
\sum_{i=1}^{i=k}  M _{iA}=0 .
Reszte pokazuje szkic : http://tinypic.com/view.php?pic=nehoy0&s=7
W.Kr.


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 3 cze 2011, o 15:58 
Użytkownik

Posty: 58
Lokalizacja: Zywiecczyzna
Wiek: 103
Pomógł: 2
Dziękuje bardzo :) Nigdzie nie napisałem że kolokwium jest jutro mam czas do czwartku wiec nie jest jeszcze tak ciemno. :)
Nie wiedziałem własnie jak wygląda ten momęt Rb=cos \beta 5l
Ale dlaczegoRb skierowana jest prostopadle do belki? Z tego co się dowiedziałem reakcja podpory ruchomej jest prostopadła do podłoża. (tak jak zaznaczyłem na rysunku ołówkiem) Skąd ta zmiana?
Czy poprawne było by cos takiego M=Rbsin(90-  \beta  )5l (ramieniem tego mometu jest odległość pkt A poprowadzona prostopadle do Rb) w każdym badz razie wartosci ich są takie same.


Ostatnio edytowano 3 cze 2011, o 16:29 przez Sherrax, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 3 cze 2011, o 16:18 
Moderator

Posty: 2364
Lokalizacja: Starachowice
Wiek: 22
Pomógł: 585
Sherrax napisał(a):
Z tego co się dowiedziałem reakcja podpory ruchomej jest prostopadła do podłoża.


Owszem.

Ale tą siłę R _{b} można rozłożyć na składową pionową i poziomą. Ten niebieski wektor to jest właśnie składowa pionowa siły R _{b} . Tylko ta składowa daje moment siły względem punktu A. Składowa pozioma nie daje momentu.

Sherrax napisał(a):
Czy poprawne było by cos takiego M=Rbsin(90- \alpha )5l (ramieniem tego mometu jest odległość pkt A poprowadzona prostopadle do Rb) w każdym badz razie wartosci ich są takie same.


Poprawnie się wyraziłeś, ale we wzorze zamiast \alpha ma być \beta. Oprócz tego wzór jest dobry. Wydaje mi się, że lepiej jest jednak rozkładać siły na składowe, w przypadku sił pod kątem.

_________________
"... Bo jest parę złudzeń które warto mieć by żyć ... "


Góra
 Zobacz profil   45126332
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 3 cze 2011, o 16:28 
Użytkownik

Posty: 58
Lokalizacja: Zywiecczyzna
Wiek: 103
Pomógł: 2
Tak zeczywiscie miało być \beta przepraszam.
Tak to miało mniej wiecej wygladać na rysunku :)
Obrazek


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 3 cze 2011, o 16:44 
Moderator

Posty: 2364
Lokalizacja: Starachowice
Wiek: 22
Pomógł: 585
Jest w porządku.

zauważ, że \sin(90 ^{o} - \beta )=\cos \beta (wzór redukcyjny)

Ten wzór redukcyjny sprawia, że zarówno metoda rozkładu sił na składowe, jak i metoda szukania odległości (od punktu-bieguna, względem którego liczymy moment), na jakiej działa siła działająca pod kątem, są poprawne.

_________________
"... Bo jest parę złudzeń które warto mieć by żyć ... "


Góra
 Zobacz profil   45126332
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 4 cze 2011, o 13:13 
Użytkownik

Posty: 58
Lokalizacja: Zywiecczyzna
Wiek: 103
Pomógł: 2
Ok to mam jeszcze jedno pytanie czy tak zaznaczone momęty sił sa poprawne?
Obrazek
\beta  =45
\alpha =30
F=2ql
To
Mb=1,75Q+Flsin \beta -Rasin (90-\alpha) 2,5l


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 5 cze 2011, o 13:46 
Moderator

Posty: 2364
Lokalizacja: Starachowice
Wiek: 22
Pomógł: 585
Rozumiem, że liczysz momenty względem punktu B.

Od obciążenia ciągłego dobrze zaznaczyłeś, od podpory w punkcie A też dobrze; a ta siła F , po dłuższym wpatrzeniu się widzę, że jest pod kątem \beta i tylko jej składowa pionowa równa F \cdot \sin \beta daje moment.

Ogólnie dobrze zaznaczyłeś momenty, tylko przyrównaj to wszystko do zera, bo to statyka.

_________________
"... Bo jest parę złudzeń które warto mieć by żyć ... "


Góra
 Zobacz profil   45126332
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 5 cze 2011, o 15:09 
Użytkownik

Posty: 58
Lokalizacja: Zywiecczyzna
Wiek: 103
Pomógł: 2
Aj nie zauwazyłem ze sie skićkała ta miniaturka przepraszam :(
http://imageshack.us/photo/my-images/52/dsc00716kc.jpg/
Dzieki w takim razie w moim skrypcie jest błąd w odpowiedziach :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 Układ biegunowy, ruch, predkość w tym układzie  Mechanika  mati223  0
 Układ nieinercjalny.  Mechanika  14Patryk9  3
 Statyka, Reakcje sił  Mechanika  toma141  4
 Równowaga płaskiego zbieznego układu sił  Mechanika  Sherrax  2
 Wykres zginania belek.  Mechanika  uszaty91  22
 Statyka - ukł. sił równoległych - zła odp.??  Mechanika  Jake  2
 Statyka-Płaski zbieżny układ sił - zadanie 2  Mechanika  Shimanoxtr  1
 Wyznaczyć reakcje w podporach.  Mechanika  DrM  7
 Rozkład sił wewnętrznych.  Mechanika  szmerf  0
 Mechanika - Płaski układ sił, korby, suwnice.  Mechanika  Woojek  3
 Wodziki połączone prętami - KINEMATYKA (Ruch płaski)  Mechanika  kamiltambo  1
 Rozwiąż układ. statyka belki i ramy  Mechanika  galon  4
 układ nieinercjalny  Mechanika  McLaren  1
 Równania równowagi płaskiego układu sił  Mechanika  Shafter  6
 Moment od sił bezwładności  Mechanika  lookasiu87  0
 Obliczanie siły w prętach kratownicy oraz reakcję podpór.  Mechanika  qwerty_21  15
 Płaski i Zbieżny układ sił. - zadanie 2  Mechanika  DevissionPL  0
 Statyka - reakcje sznurków, oddziaływania na kulki  Mechanika  gios  0
 Wykres belek oraz wytrzymałość.  Mechanika  uszaty91  16
 Układ 2 ciał  Mechanika  marek252  2
 Mechanika - wyznaczenie sił w układzie przestrzennym  Mechanika  Sykacz  3
 Układ dwóch ciał i ich moment bezwładnosci  Mechanika  goralznizin  1
 Wykresy sił w ramie  Mechanika  marcinos124  0
 Rama płaski układ sił  Mechanika  studentsesja  1
 Przestrzenny układ  Mechanika  adamchch  4
 Układ płaski z tarciem  Mechanika  paulina_obr  2
 Proste Reakcje  Mechanika  lukasz936  1
 rozwiąż układ.statyka belki  Mechanika  Bartek1120  3
 Układ tarcz, prętów i przegubów.  Mechanika  attonraven  0
 Układ czterech ciał  Mechanika  lutnia  5

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software