szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 4 cze 2011, o 23:10 
Użytkownik

Posty: 8
Lokalizacja: Toruń
Wiek: 21
Przykładowe zadania na kolokwium ze statystyki opisowej
Zadanie 1.
Zaobserwowane w 250 rodzinach liczebności dotyczące zawodów ojca i syna przedstawia tabela poniżej

Zawód ojca Zawód syna
Nauczyciel Lekarz Ekonomista
Nauczyciel 30 15 45
Lekarz 20 40 10
Ekonomista 10 10 70

Czy istnieje związek między zawodem ojca i syna?

Zadanie 2.
Średnia liczba punktów uzyskanych na egzaminie ze statystyki przez studentki wyniosła 26 punktów, a średnia uzyskana przez studentów też wyniosła 26 punktów. Odchylenie standardowe liczby punktów dla całej zbiorowości (studentek i studentów łącznie) stanowiło 10% średniej ogólnej. Wiedząc, że stosunek liczby studentek do studentów wynosi 2 : 3, ustalić siłę zależności między płcią studentów a uzyskanymi przez nich wynikami.

Zadanie 3.
Poziom zatrudnienia (w tys. osób) oraz wielkość produkcji (w tys. ton) w 8 przedsiębiorstwach przemysłowych kształtowały się następująco:

Zatrudnienie 0,9 1,0 1,2 1,2 1,4 1,4 1,5 1,6
Produkcja 2,0 2,3 2,6 2,5 3,0 3,1 3,2 3,4

Obliczyć współczynnik korelacji liniowej Persona. Zapisać hipotezę modelu opisującego wpływ zatrudnienia na wielkość produkcji. Obliczyć parametry modelu, ocenić jego jakość oraz zinterpretować otrzymane wyniki.

Zadanie 4.
Dany jest następujący model regresji liniowej opisujący związek między wydatkami na reklamę (w tys. zł) 11 firm a ich przychodami ze sprzedaży (w mln. zł):
y _{i}=6,3x _{i}+2,5+u _{i}
(0,4) ; (0,02)
S(u) = 0,57
y=5,8
R^(2)=0,8816
Ustalić zmienną zależną i zmienną niezależną. Dokonać interpretacji współczynnika regresji, zinterpretować również globalne miary dopasowania modelu do rzeczywistości, tj: R2, 2, S(u), Vu. Czy ten model spełnia podstawowe kryteria empirycznego modelu ekonometrycznego?

Zadanie 5.
Jednopodstawowe indeksy produkcji w latach od t = 1 do t = 8 kształtowały się następująco:

Lata 1 2 3 4 5 6 7 8
Indeksy o podstawie z t=4 90 92 96 100 105 112 116 121

Utworzyć indeksy o podstawie z roku t = 1.

Zadanie 6.
Ceny artykułu A w latach 2005–2010 kształtowały się następująco:

lata 2005 2006 2007 2008 2009 2010
Cena (w zł.) 25 28 32 35 45 51

a) Zbadać dynamikę cen artykułu A w latach 2005–2010, przyjmując za podstawę cenę z roku 2005.
b) Wyznaczyć dynamikę cen za pomocą indeksów łańcuchowych. Pokazać, jak te wyniki można uzyskać wykorzystując indeksy z punktu a).
c) Jakie było średnie tempo zmian cen w latach 2006–2010? Rozwiązanie znaleźć na dwa sposoby.
Zadanie 7.
Dane dotyczące ilości i cen sprzedawanych przez pewną hurtownię dóbr w latach 2009 i 2010 były następujące:

Dobra Wielkość sprzedaży w 2009 r. Cena jednostki w 2009 r. Wielkość sprzedaży w 2010 r.
A 120 2 150
B 50 1 45
C 80 3 100
D 30 9 35

Przeprowadzić analizę dynamiki ilości poszczególnych dóbr oraz ocenić dynamikę ilości całego agregatu w roku 2010 w porównaniu z rokiem 2009. Wyniki zinterpretować.


Prosił bym o pomoc i jak najszybsze rozwiązanie tych zadań bo kompletnie ich nie rozumiem a są mi potzrebne na kolokwium


Ostatnio edytowano 5 cze 2011, o 10:34 przez Frey, łącznie edytowano 1 raz
Przerzucam do statystki, choć w sumie ekonomia też by troche pasowała.


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 Moze ktos przyklad zadanka ze statystyki wkleic?  Statystyka  Anonymous  1
 Kolokwium ze statystyki  Statystyka  Rafał  2
 Statystyka 2 zadania  Statystyka  Gribo  1
 Sprawdzian ze statystyki  Statystyka  Konr@d  1
 obliczyc przeciętny czas rozwiązania zadania i ..  Statystyka  dawid81  1
 Statystyka matematyczna - zadania  Statystyka  fusser  1
 przekształcenie wzorów na współczynnik korelacji  Statystyka  spoon  1
 Zadanie ze statystyki...  Statystyka  kardon  0
 Zadania ze statystyki-rozkład i testy  Statystyka  Guniok  1
 Zadanie ze stat. z przeksztalceniem zmiennej losowej.  Statystyka  leman  3
 proste zadanie ze statystyki  Statystyka  GunloK  1
 Statystyka opisowa -zadania  Statystyka  moczul  0
 Zadania z statyki  Statystyka  r.a.f  0
 zadania z wartością przeciętną i wariancją zmiennej los  Statystyka  paula__r  1
 zadania ze statystyki  Statystyka  studentka55  1
 Poszukuje zadan ze Statystki  Statystyka  Magdusia  1
 zadanie: Obszar K na płaszczyznie jest wyznaczony przez ...  Statystyka  cichy314  0
 Rozkład zmiennych losowych, średnia z próby-dwa zadania  Statystyka  wicher  0
 Książka do statystyki dla praktyka  Statystyka  TPJ  1
 wzór na E(x) dla zmiennej dwuwymiarowej  Statystyka  eeeeeeee1  0
 zweryfikowac hipoteze, ze cecha ma rozklad jednostajny  Statystyka  tomek73  0
 Kilka zadań ze statystyki opisowej  Statystyka  djmostek  4
 Odchylenie standardowe problemy ze zrozumieniem  Statystyka  Markosszakal  1
 Wzór na wyraz ogólny ciągu  Statystyka  Tanglor  4
 roślinki - jakie elementy statystyki zastosować?  Statystyka  madzius  5
 Zadanie na odchylenie standardowe  Statystyka  RRF GII  1
 zad ze zmiennej losowj  Statystyka  forget_me-not  3
 2 zadania, srednie  Statystyka  krap  1
 5 zadan ze statystyki  Statystyka  antek11  1
 2 zadania ze średnimi  Statystyka  Kiepas  8

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software