szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Kobieta Offline
PostNapisane: 10 cze 2011, o 10:48 
Użytkownik

Posty: 6
Lokalizacja: gdansk
Wiek: 76
mam do oddania jutro prace,i to jest dead line,niestety nie ma mi kto pomoc :((((
b prosze o pomoc

1.zbadaj monotonicznosc ciagu A_n=n^2+1
2.wyznacz ciag arytymetyczny majac dane a_6=4 i a_{16}=10
3.liczby x,y,19 w podanej kolejnosci tworza ciag arytmetyczny,przy czym x+y=8 oblicz x i y
4.wyznacz cztery poczatkowe wyrazy ciagu geometrycznego wiedzac ze a_3 =-4 i a_4 =0,25

b prosze o szybka pomoc,caluski


Ostatnio edytowano 10 cze 2011, o 10:51 przez Lbubsazob, łącznie edytowano 1 raz
Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Kobieta Offline
PostNapisane: 10 cze 2011, o 10:55 
Gość Specjalny

Posty: 4302
Pomogła: 880
Zad. 1
Musisz zbadać, czy a_{n+1}-a_n>0.

Zad. 2
Rozwiąż układ równań:
\begin{cases} a_1+5R=4 \\ a_1+15R=10 \end{cases}

Zad. 3
Jeżeli liczby tworzą ciąg arytmetyczny, powinno zachodzić:
y-x=19-y
Dodatkowo wiesz, że x+y=8, więc można zrobić z tego układ:
\begin{cases} x+y=8 \\ 2y-x=19 \end{cases}

Zad. 4
Podobnie jak w zad. 2, tylko tutaj masz ciąg geometryczny. Musisz rozwiązać układ:
\begin{cases} a_1q^2=-4 \\ a_1q^3= \frac{1}{4}  \end{cases}


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta Offline
PostNapisane: 10 cze 2011, o 11:03 
Użytkownik

Posty: 6
Lokalizacja: gdansk
Wiek: 76
i tak to ma wygladac juz rozwiazane ? sorry ale nie jestem zbytnio rozgarnieta w temacie :/


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta Offline
PostNapisane: 10 cze 2011, o 11:10 
Gość Specjalny

Posty: 4302
Pomogła: 880
No wypadałoby te układy rozwiązać, a zakładam, że wiesz jak.


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta Offline
PostNapisane: 10 cze 2011, o 11:14 
Użytkownik

Posty: 6
Lokalizacja: gdansk
Wiek: 76
gdybym wiedziala ,prosze mi uwierzyc,nie marnowala bym Panskiego czasu ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 10 cze 2011, o 11:15 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 4104
Lokalizacja: Poznań
Pomógł: 425
Pomoc poza forum: Od pewnego poziomu
anima napisał(a):
mam do oddania jutro prace,i to jest dead line,niestety nie ma mi kto pomoc :((((

anima napisał(a):
sorry ale nie jestem zbytnio rozgarnieta w temacie :/

Prosze wybaczyć szczerość, ale co robiłaś przez cały czas od momentu, gdy dowiedziałaś się o tej pracy? Nie zakładam, że prowadzący zajęcia w swej złośliwości dał Ci 24h na wykonanie tej pracy. To się raczej nazywa nierozgarnięcie życiowe, a nie "w tym temacie". :evil:
Gdy się czegos nie ogarnia i jest się tego świadomym, to zakasa się rękawy i zaczyna się tego uczyć, a nie liczy potem na cud rzutem na taśmę.

To co napisał Lbubsazob jest DOBRYM POCZĄTKIEM, trzeba to jeszcze porozwiązywać.

_________________
Najpiękniejszy wzór matematyczny:
Ukryta treść:    


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta Offline
PostNapisane: 10 cze 2011, o 11:24 
Gość Specjalny

Posty: 4302
Pomogła: 880
No to po kolei.
W zad. 1 badamy różnicę a_{n+1}-a_n. W ciągu a_n=n^2+1, wyraz n+1 jest równy a_{n+1}=(n+1)^2+1.
(n+1)^2+1-n^2-1=n^2+2n+2-n^2-1 i teraz badasz, dla jakiego n to jest większe od zera - wtedy ciąg jest rosnący, mniejsze od zera - ciąg malejący.

Zad. 2
Z obu równań można wyznaczyć a_1:
a_1=4-5R \\
a_1=10-15R
Czyli mamy 4-5R=10-15R, a to już równanie z jedną niewiadomą.

Na tej samej zasadzie spróbuj skończyć zad. 3 i 4, jak będziesz mieć jakieś problemy to pisz.


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta Offline
PostNapisane: 10 cze 2011, o 11:46 
Użytkownik

Posty: 6
Lokalizacja: gdansk
Wiek: 76
bylam za granica,wrocilam pooddawac prace,a ta dostalam dzis,a jutro mam oddac,pewnie ze bede miala problemy
zad 2 rownanie z jedna niewiadoma ,pestka
zad 1 magia
zad 3 i 4 magia ktorej niepowstydzil by sie sam terry prachet :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta Offline
PostNapisane: 10 cze 2011, o 11:53 
Gość Specjalny

Posty: 4302
Pomogła: 880
Zad. 1
Po uproszczeniu otrymujemy 2n+1 i musisz rozwiązać
2n+1>0 \ - \ \text{ciąg rosnący} \\
2n+1<0 \ - \ \text{ciąg malejący} \\
2n+1=0 \ - \ \text{ciąg stały}

Zad. 3
\begin{cases} x+y=8 \\ 2y-x=19 \end{cases}
Z pierwszego równania wyznaczamy x: x=8-y. Można to wstawić do drugiego i jest 2y-(8-y)=19.

Zad. 4
Tu zauważ, że z obu równań można wyznaczyć a_1:
a_1= \frac{-4}{q^2} \\
a_1= \frac{1}{4q^3}
Pozostaje równanie \frac{-4}{q^2}=\frac{1}{4q^3}.


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta Offline
PostNapisane: 10 cze 2011, o 12:05 
Użytkownik

Posty: 6
Lokalizacja: gdansk
Wiek: 76
ok 3 bym zrobila,ale wstawic po co zeby sprawdzic czy sie zgadza,czy po to zeby okreslic czy cos jest zgodne malejace itp ? aha zeby obliczyc y o kumam.

a w 4 totalnie nie kumam

a w 2 ,dane a_6=4 i a_{16}=10 jak Pan doszedl do tekiej postaci ?a_1=4-5R \\ a_1=10-15R,rownanie rozwiaze sama :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta Offline
PostNapisane: 10 cze 2011, o 12:11 
Gość Specjalny

Posty: 4302
Pomogła: 880
Jeżeli ciąg jest arytmetyczny, to jego wyraz ogólny to a_n=a_1+(n-1) \cdot R.
Dlatego też a_6=a_1+5R i a_{16}=a_1+15R, z tego zrobiłam układ równań i z obu równań wyznaczyłam a_1.

Natomiast w ciągu geometrycznym wyraz ogólny to a_n=a_1 \cdot q^{n-1}, czyli a_3=a_1q^2 i a_4=a_1q^3.
Mamy taki układ:
\begin{cases} a_1q^2=-4 \\ a_1q^3= \frac{1}{4} \end{cases}
Z obu wyznaczyłam a_1, tu trzeba pierwsze równanie podzielić przez q^2, drugie przez q^3. Potem zostaje równanie \frac{-4}{q^2}=\frac{1}{4q^3}, czyli -16q^3=q^2.


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta Offline
PostNapisane: 10 cze 2011, o 12:19 
Użytkownik

Posty: 6
Lokalizacja: gdansk
Wiek: 76
wszystko jest pieknie,tylko jak ja mu to oddam bez wyliczen,to chyba bede bardzo ryzykowac,nie znam goscia to moj 1 rok w tej szkole,i roznie to moze byc.
takze prosze wylicz to dla mnie :)

ja w zamian moge tlumaczyc dla Ciebie tekst,pisac prace,mam fce i daleko idaca wiedze z jezyka ang az do advanced,dbam o karme obiecuje :) please ?


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta Offline
PostNapisane: 10 cze 2011, o 12:23 
Gość Specjalny

Posty: 4302
Pomogła: 880
Z tym że forum nie służy do odrabiania za kogoś prac domowych. Ja Cię mogę jedynie naprowadzić, ewentualnie sprawdzić obliczenia. Napisałam Ci po kolei co masz zrobić, teraz to wykorzystaj i spróbuj sama obliczyć - w przeciwnym razie niczego się nie nauczysz.
Poza tym, FCE to i ja mam, ZD też zresztą.


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 10 cze 2011, o 13:26 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 508
Lokalizacja: Wroclaw
Wiek: 22
Pomógł: 45
Pomoc poza forum: Do pewnego poziomu
Lbubsazob napisał(a):
Zad. 1
Po uproszczeniu otrymujemy 2n+1 i musisz rozwiązać
2n+1>0 \ - \ \text{ciąg rosnący} \\
2n+1<0 \ - \ \text{ciąg malejący} \\
2n+1=0 \ - \ \text{ciąg stały}



Trzeba zauważyć że n>0. Ot taka podpowiedź

_________________
"Nie ma gałęzi matematyki, choćby nie wiem jak abstrakcyjnej, która pewnego dnia nie zostałaby zastosowana do zjawisk realnego świata" - Nikołaj Łobaczewski


Góra
 Zobacz profil   8702278
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 ciągi arytmetyczne - zadanie 25  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  jedmart111  6
 ciągi arytmetyczne - zadanie 6  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  lampid  3
 Ciągi arytmetyczne - zadanie 14  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  Daria1892  1
 Ciągi arytmetyczne - zadanie 3  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  Dasiek  2
 Ciagi arytmetyczne - zadanie 3  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  grzesiek1  1
 Ciągi arytmetyczne - zadanie 12  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  sylwekk  8
 Ciągi arytmetyczne - zadanie 13  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  czekoladka91  2
 ciagi arytmetyczne - zadanie 8  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  gucio67  1
 ciagi arytmetyczne - zadanie 4  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  lampid  2
 Ciągi arytmetyczne - zadanie 18  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  Gabriella20  5
 Ciagi arytmetyczne - zadanie 2  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  Mikro  5
 ciągi arytmetyczne - zadanie 7  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  lampid  1
 Ciagi arytmetyczne - zadanie 11  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  krysia78  1
 ciagi arytmetyczne - zadanie 5  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  lampid  2
 Ciągi arytmetyczne - zadanie 4  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  Dasiek  1
 Ciągi arytmetyczne - zadanie 19  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  lenka15109  1
 ciagi arytmetyczne - zadanie 6  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  lampid  1
 Ciągi arytmetyczne - zadanie 21  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  paulinka0492  1
 Ciągi arytmetyczne - zadanie 2  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  pysiadg  1
 Ciągi arytmetyczne  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  nevi  4
 ciągi arytmetyczne - zadanie 23  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  miki_01  1
 Ciągi arytmetyczne - zadanie 16  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  panna_blond  2
 Ciągi arytmetyczne - zadanie 28  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  Cranniet  3
 ciagi arytmetyczne  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  optic  2
 Ciągi arytmetyczne - zadanie 15  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  misuszatek  4
 ciągi arytmetyczne - zadanie 31  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  takamala93  3
 Ciągi arytmetyczne - zadanie 22  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  xsewx  3
 ciągi arytmetyczne - zadanie 8  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  lampid  1
 Ciągi arytmetyczne - zadanie 17  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  artek19925  1
 Ciągi arytmetyczne - zadanie 24  Ciąg arytmetyczny i geometryczny  waga  1

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software