szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 
Autor Wiadomość
Kobieta Offline
PostNapisane: 11 lip 2011, o 15:21 
Użytkownik

Posty: 73
Lokalizacja: podkarpackie
Wiek: 29
Pomoc poza forum: Nie
Monotoniczność funkcji kwadratowej

Witam,
w różnych przypadkach (stary podręcznik, internetowe strony, nauczycielka matematyki na lekcji) spotykam się z różnym zapisem, dlatego proszę o wyjaśnienie czy przy określaniu przedziałów monotoniczności mamy przy \frac{ -b}{2a}pisać przedział domknięty czy otwarty?

Np., czy prawidłowe jest rozwiązanie takiego przykładu: f(x) = 2x^2 + 8x -10:
funkcja maleje dla x \in (- \infty ; -2]
funkcja rośnie dla x \in [-2; + \infty )

Wg mnie przy liczbie -2 powinien być otwarty, ponieważ w tym punkcie funkcja ani nie rośnie ani nie maleje przecież, powiedziałabym że w tym punkcie jest stała.

Proszę o wyjaśnienie dlaczego często ten przedział jest jednak domknięty i jaki w końcu powinien być: otwarty czy domknięty.


Ostatnio edytowano 11 lip 2011, o 15:28 przez Chromosom, łącznie edytowano 1 raz
symbole <, > służą do zapisywania relacji porządku liniowego, nie przedziału domkniętego


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 11 lip 2011, o 15:28 
Użytkownik

Posty: 275
Lokalizacja: Gliwice
Wiek: 18
Pomógł: 6
Ja na lekcjach miałem żeby zostawiać otwarte (x, y)


Góra
 Zobacz profil   1017143
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 11 lip 2011, o 15:31 
Moderator

Posty: 9257
Lokalizacja: Gliwice/Białystok
Wiek: 19
Pomógł: 1041
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Z definicji monotoniczności wynika, że takie rozwiązanie jest poprawne. Spróbuj wpisać w wyszukiwarce wyrażenie maksymalne przedziały monotoniczności, wyniki powinny być zadowalające.
Cytuj:
ponieważ w tym punkcie funkcja ani nie rośnie ani nie maleje przecież, powiedziałabym że w tym punkcie jest stała.

definicja monotoniczności funkcji odnosi się do dwóch punktów

_________________
Rozwiązania zadań,korepetycje-finalista Olimpiady Fizycznej: analiza,granice,szeregi,rachunek różniczkowy,pochodne,przebieg zmienności funkcji,całki,sprawozdanie z laboratorium,pomoc-egzaminy,sesja,kolokwium: 316808.htm


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 11 lip 2011, o 15:35 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 4104
Lokalizacja: Poznań
Pomógł: 425
Pomoc poza forum: Od pewnego poziomu
Styczna do wierzchołka paraboli jest pozioma, więc f'(x_o)=0
funkcja rośnie f'(x)>0
funkcja maleje f'(x)<0
Wniosek stąd taki że przedziały otwarte

Ten problem zauważyłem na poziomie gimnazjalnym, gdzie odczytuje sie przedziały monotoniczności z wykresu

_________________
Najpiękniejszy wzór matematyczny:
Ukryta treść:    


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta Offline
PostNapisane: 11 lip 2011, o 16:08 
Użytkownik

Posty: 73
Lokalizacja: podkarpackie
Wiek: 29
Pomoc poza forum: Nie
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Poczytałam o tych tajemniczych "maksymalnych przedziałach monotoniczności" i przy okazji dowiedziałam się, że nadal do dziś nie ma "decyzji" w tej sprawie, podobnie jak w tej czy zero zaliczać do liczb naturalnych czy nie.
Jednak kiedy w treści zadania pojawi się sformułowanie podaj "maksymalne przedziały monotoniczności", to wówczas już wiem, że należy podać domknięte.

Moje pytanie pojawiło się głównie w związku z egzaminem maturalnym.

Podczas poszukiwania informacji na temat "maksymalnych przedziałów monotoniczności" natrafiłam na forum, na którym ktoś sugerował, żeby (dla bezpieczeństwa) kierować się schematem oceniania stosowanym przez CKE. Tak więc oto w kryteriach oceniania matury z 2011r. http://bip.cke.edu.pl/bip_download.php?id=2274rzeczywiście jest o tym mowa (przy zad. nr 26). Wg CKE obie formy (przedział otwarty lub domknięty) są poprawne.

No to już wszystko wiemy. :)

Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

-- 11 lip 2011, o 17:32 --

Jeśli chodzi o uwagę Chromosoma odnośnie symboli używanych do zapisu przedziału domkniętego
Cytuj:
symbole <, > służą do zapisywania relacji porządku liniowego, nie przedziału domkniętego


Nie chcę się sprzeczać, w każdym razie ja się spotkałam z nawiasem ostrym LUB nawiasem kwadratowym.

Jakby nie było, to w kryteriach oceniania (chociażby w zad. właśnie 26), do których link podałam powyżej, CKE stosuje nawiasy takie, jakich ja użyłam na początku, czyli ostre, więc to chyba nie był błąd.

Dziękuję za pomoc odnośnie maksymalnych przedziałów monotoniczności.


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 11 lip 2011, o 19:42 
Moderator

Posty: 9257
Lokalizacja: Gliwice/Białystok
Wiek: 19
Pomógł: 1041
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Inkwizytor, powinieneś jeszcze uwzględnić fakt, że jeśli w danym przedziale pochodna jest tego samego znaku (załóżmy dodatniego), przy czym ma skończenie wiele miejsc zerowych, to funkcja jest w tym przedziale monotoniczna. Przykładem może być funkcja f(x)=x^3, która jest stale rosnąca w swojej dziedzinie naturalnej, pomimo że pochodna ma miejsce zerowe. Z tego samego faktu wynika, że w przypadku funkcji kwadratowej obecność odosobnionego miejsca zerowego pochodnej w przedziale domkniętym (na krańcu tego przedziału) nie wiąże się z tym, że funkcja nie jest w tym przedziale rosnąca. Z definicji monotoniczności łatwo jest zresztą uzyskać taki wynik.

Nie wgłębiałem się w nieporozumienia związane z przedziałami, niemniej jednak bardziej zgodna z definicją wydaje się być wersja z przedziałami domkniętymi. Chętnie natomiast zapoznam się z argumentami stojącymi za stosowaniem przedziałów otwartych - możesz podać odnośnik.

Przedział domknięty istotnie można oznaczać przez nawiasy nazwane przez Ciebie ostrymi, ale nie jako <, >, tylko jako \left\langle, \right\rangle. Wydaje mi się jednak że łatwiej jest zastosować nawiasy kwadratowe, na ogół zalecam więc taki zapis.

_________________
Rozwiązania zadań,korepetycje-finalista Olimpiady Fizycznej: analiza,granice,szeregi,rachunek różniczkowy,pochodne,przebieg zmienności funkcji,całki,sprawozdanie z laboratorium,pomoc-egzaminy,sesja,kolokwium: 316808.htm


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 11 lip 2011, o 20:08 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 4104
Lokalizacja: Poznań
Pomógł: 425
Pomoc poza forum: Od pewnego poziomu
Chromosom oczywiście stosowałem wielki skrót myślowy, by pokazac o co mi chodzi. Liczyłem na domyślność w tej kwestii. Wszak nie chodziło o pisanie wstepu do analizy matematycznej. ;)
Poza tym odnosiłem się konkretnie tylko do funkcji kwadratowej, bo tego tyczyło się pytanie Fatiny.
Dla mnie decyzja CKE o uznawaniu obu wersji odp jest kolejną porażką reformy edukacyjnej. Wyrzucono pochodne z programu nauczania i "aby nie wprowadzać zamieszania dla świętego spokoju uznajmy to za obojętne." Taka niejednoznaczność jest wg. mnie bardzo niematematyczna i pachnie trochę amatorszczyzną, bylejakością. To nie kwestia umownej symboliki typu: czy nawias domknięty zapiszemy jako "[" , "<".

Cytuj:
Chętnie natomiast zapoznam się z argumentami stojącymi za stosowaniem przedziałów otwartych - możesz podać odnośnik

Przecież cała część analizy matematycznej związana z ciągłością i różniczkowalnością funkcji opiera się na przedziałach obustronnie otwartych x \in (a,b)

_________________
Najpiękniejszy wzór matematyczny:
Ukryta treść:    


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 11 lip 2011, o 20:37 
Moderator
Avatar użytkownika

Posty: 8516
Lokalizacja: Nowa Huta
Wiek: 31
Pomógł: 963
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Pod koniec liceum liceum nauczycielka zwracała uwagę, że gdy proszą w poleceniu o podane maksymalnych przedziałów monotoniczności, to wtedy należy nawiasy domykać. W przeciwnym wypadku bez większego znaczenia.
Chociaż przez pierwsze 2 lata była tendencja, że jak się w jednym przedziale nawias domyka, to w drugim się otwiera, czyli np.:
funkcja maleje dla x \in (- \infty ; -2]
funkcja rośnie dla x \in (-2; + \infty )


Generalnie to rzecz umowna, na którą należy jedynie zwracać uwagę w przypadku pisania matury (i to pewnie nie zawsze jest różnicowane).

_________________
Obrazek


Góra
 Zobacz profil   3722525
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 11 lip 2011, o 21:11 
Użytkownik

Posty: 17771
Lokalizacja: piaski
Pomógł: 2290
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Jeszcze raz - bo już w jakimś wątku było.

,,Maksymalne" wprowadzono tylko dlatego aby uczeń nie podał jakiegoś kawałka przedziału w którym funkcja jest np rosnąca.
Na polecenie ,,podaj przedział w którym funkcja rośnie" - dał by odpowiedź (1;2) (i miałby ok) pomimo, że rosłaby dla (1;3).

Na maturze było ,,o maksymalnej długości" zatem wersje z domykaniem czy nie były ok.

Co do kwadratowej (i innych też), to są trzy rodzaje poleceń :
1) podaj maksymalny przedział gdzie funkcja rośnie (tu bym domykał);

2) podaj przedziały (i nie ma tu znaczenia czy maksymalne) monotoniczności (tu bym nie domykał);

3) podaj przedział o maksymalnej długości gdzie funkcja rośnie (mamy dowolność).


Góra
 Zobacz profil   2407212
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 9 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 funkcja z parametrem, przedział  Funkcje kwadratowe  madaf007  3
 zbió wartości oraz przedziały monotoniczności  Funkcje kwadratowe  deathrider  3
 Czy takie równanie ma rozwiązanie?  Funkcje kwadratowe  omicron  4
 Oblicz b i c trójmianu, znając jego przedział gdy jest >0  Funkcje kwadratowe  Cato  1
 przedział wartości  Funkcje kwadratowe  Mazzi2  5
 Wzory Viete'a - Czy można ułożyć równanie?  Funkcje kwadratowe  Quenshin  1
 Parametr i przedział.  Funkcje kwadratowe  marcinek16marcin  8
 zbiorem wartości jest przedział  Funkcje kwadratowe  qapsel  5
 Sprawdź czy równość  Funkcje kwadratowe  tomek898  1
 czy funkcja jest ograniczona?  Funkcje kwadratowe  17inferno  8
 Czy w tym zadaniu użyć zmienną T czy też obliczyć pochodną?  Funkcje kwadratowe  andre_wj  8
 Dziedzina funkcji - R. Wyznacz maksymalny przedział.  Funkcje kwadratowe  pitergg  14
 czy dobrze rozwiazałam?  Funkcje kwadratowe  an1715iii  1
 parametr + przedział = zmora  Funkcje kwadratowe  mess  2
 Równanie z parametrem miejsca zerowe przedział  Funkcje kwadratowe  michary91  3
 przedziały monotoniczności - zadanie 14  Funkcje kwadratowe  tracer69  3
 Czy funkcja jest rosnąca - zadanie 3  Funkcje kwadratowe  zozolek40  5
 Czy to jest funkcja kwadratowa? Jak to rozwiazac?  Funkcje kwadratowe  horzy  10
 Równianie (dobrze czy źle rozwiązane?)  Funkcje kwadratowe  Justi:)  3
 wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema funkcji  Funkcje kwadratowe  madziulqa  1
 Czy te założenia wystarczą?  Funkcje kwadratowe  matey23  3
 Czy funkcja jest parzysta?  Funkcje kwadratowe  bubble0soap  2
 Czy funkcja f(x) jest równa g(x)  Funkcje kwadratowe  rashido  2
 podany przedział i wierzchołek, podać wzór funkcji  Funkcje kwadratowe  manoloa  2
 zbiór wartości funkcji, monotoniczności funkcji, wartości  Funkcje kwadratowe  asencja92  6
 obliczenie monotoniczności funkcji  Funkcje kwadratowe  aspud1  3
 wzory vieta - część wspólna czy suma  Funkcje kwadratowe  stanley12  12
 Sprawdz czy równanie ma rozwiązanie  Funkcje kwadratowe  tequillaaa18  4
 Przedział monotoniczności funkcji kwadratowej.  Funkcje kwadratowe  alchemik  3
 przedział monotoniczności  Funkcje kwadratowe  marcin8889  3

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software