szukanie zaawansowane





Regulamin działu


Kliknij, aby przejrzeć regulamin



Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 21 gru 2004, o 21:02 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 2973
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Wiek: 25
Pomógł: 293
Funkcja kwadratowa

Postaci funkcji kwadratowej

Funkcję kwadratową można zapisać na wiele sposobów (w każdym a jest niezerowe):

1. Postać kanoniczna

f(x)=a(x-p)^2+q, gdzie p=\frac{-b}{2a}, q=\frac{-\Delta}{4a}

2.Postać iloczynowa

Funkcję kwadratową możemy zapisać w postaci iloczynowej, jeśli \Delta\geq 0. Jest ona w następującej postaci:
f(x)=a(x-x_1)(x-x_2), gdzie x_2, x_2 są miejscami zerowymi naszej funkcji.
Jeżeli \Delta0, to funkcja f(x)=ax^2+bx+c ma dwa różne miejsca zerowe

2.\Delta=0, to funkcja f(x)=ax^2+bx+c ma jedno miejsce zerowe

3.\Delta0 \wedge x_{1}\cdot x_{2}>0 \Rightarrow x_{1}>0 \wedge x_{2}>0
*x_{1}+x_{2}0 \Rightarrow x_{1}0 to f_{min}(x)=y_w, funkcja nie przyjmuje wartości największej.

*Gdy amax(x)=yw, funkcja nie przyjmuje wartości najmniejszej.

fmin i fmax to odpowiednio najmniejsza i największa wartość funkcji.

Funkcja kwadratowa przyjmuje największą/najmniejszą wartość dla x_{w}=\frac{-b}{2a}.

_________________
,,Imagination will often carry us to worlds that never were. But without it we go nowhere." - Carl Sagan


Ostatnio edytowano 25 maja 2007, o 11:11 przez Tomasz Rużycki, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 1 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 funkcja kwadratowa - zadanie 80  Funkcje trygonometryczne i cyklometryczne  markoj  6
 Funkcja kwadratowa - zadanie 31  Funkcje kwadratowe  Sylwek777  2
 funkcja kwadratowa - zadanie 46  Funkcje kwadratowe  hhh09  3
 Funkcja Kwadratowa - zadanie 32  Funkcje kwadratowe  unders  2
 funkcja kwadratowa - zadanie 105  Funkcje kwadratowe  dawis9002  2
 funkcja kwadratowa - zadanie 140  Funkcje kwadratowe  gosia979  2
 funkcja kwadratowa - zadanie 109  Funkcje kwadratowe  Kasia1905  1
 funkcja kwadratowa - zadanie 114  Funkcje kwadratowe  gosia19751  2
 funkcja kwadratowa - zadanie 96  Funkcje kwadratowe  basiax  7
 funkcja kwadratowa - zadanie 79  Funkcje kwadratowe  Karolina721346  0
 Funkcja kwadratowa - zadanie 56  Funkcje kwadratowe  Piotrek_100  3
 Funkcja kwadratowa - zadanie 153  Funkcje kwadratowe  Thoous  2
 Funkcja kwadratowa - zadanie 33  Funkcje kwadratowe  Roman Godes  2
 Funkcja kwadratowa - zadanie 160  Funkcje kwadratowe  jacekws  3
 funkcja kwadratowa - zadanie 20  Funkcje kwadratowe  jokerek8  3
 Funkcja kwadratowa - zadanie 116  Funkcje kwadratowe  xalexx  1
 funkcja kwadratowa - zadanie 61  Funkcje kwadratowe  arekgeo  2
 Funkcja Kwadratowa - zadanie 115  Funkcje kwadratowe  xxforumowiczxx  1
 Funkcja Kwadratowa - zadanie 75  Funkcje kwadratowe  misiu21692  1
 funkcja kwadratowa - zadanie 7  Zadania "z treścią"  marecki85  2
 Funkcja kwadratowa - zadanie 59  Funkcje kwadratowe  web_2  4
 funkcja kwadratowa - zadanie 128  Funkcje kwadratowe  Ciennieba  6
 Funkcja kwadratowa - zadanie 92  Funkcje kwadratowe  ADR  1
 Funkcja kwadratowa - zadanie 25  Funkcje kwadratowe  nogiln  1
 Funkcja kwadratowa - zadanie 3  Funkcje kwadratowe  p1etro  2
 Funkcja kwadratowa - zadanie 41  Funkcje kwadratowe  jaco_83  1
 funkcja kwadratowa - zadanie 91  Funkcje kwadratowe  adrian7137  1
 Funkcja kwadratowa - zadanie 45  Funkcje kwadratowe  lilka146  5
 funkcja kwadratowa - zadanie 144  Funkcje kwadratowe  bartosz00999  1
 Funkcja kwadratowa - zadanie 110  Funkcje kwadratowe  pczh2  2

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software