szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 13 maja 2007, o 19:12 
Użytkownik

Posty: 268
Lokalizacja: Poznań
Pomógł: 16
Jak obliczyć wzór funkcji, jeżeli mamy np. dwa punkty A (-1,3), B (2,3) ?

Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 13 maja 2007, o 19:15 
Użytkownik

Posty: 106
Lokalizacja: hmmm
Pomógł: 6
y - y_{0} = \frac{y_{1}-y_{0}}{x_{1}-x_{0}}(x-x_{0})

i podstawić

_________________
" 'ładny' wynik wcale nie musi być prawidłowy :P "
" jak Ci coś wyszło to lepiej schowaj "


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 13 maja 2007, o 19:17 
Użytkownik

Posty: 993
Lokalizacja: warszawa
Pomógł: 5
ale to jest funkcja liniowa? tak? bo jak nie to sie nie da...
jezeli jest liniowa no to:
ax+b=y podstawiasz pod x-1 pod y 3 oraz pod x2 i pod y3 i rozwiazujesz uklad rownan


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 13 maja 2007, o 20:07 
Użytkownik

Posty: 268
Lokalizacja: Poznań
Pomógł: 16
to chyba nie to:

na lekcji robiliśmy to tak:

mieliśmy punkty A(-1, 0) B(0,1)
y = a(-1) + 1
y = -a + 1
a = 1

y = a + 1 - wzór

i wychodzi ładnie ale co jak punkty będą takie A(0,2) B(1,0) lub zamiast 0 będzie 1 to już mi się później nie zgadza gdy podstawiam np. tą 1 pod x we wzorze?


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 13 maja 2007, o 20:14 
Użytkownik

Posty: 993
Lokalizacja: warszawa
Pomógł: 5
metoda jaka tu pokazales niczym sie nie rozni od tego co tu napisalem mozliwe ze to moj blad poniewarz zle wytlumaczylem. otoz jak masz jakis punkt a(3;4) zalozmy. to wiemy ze funkcja przechodzaca przez punkt 3 bedzie miala wartosc 4 czyli f(3)=4
czyli w tym momencie jak mamy
funkcje liniowa
y=ax+b to zgodnie z tym co wyrzej powiedzialem
4=a3+b
majac jeszcze jeden dany punkt mozna spokojnie zalezc ta funkcje, troche lapiesz?


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 13 maja 2007, o 20:14 
Użytkownik

Posty: 6607
Wiek: 25
Pomógł: 1822
Pomoc poza forum: Odpłatnie
No juz ci napisali porzednicy dokaldnie to co miales na lekcji!!
A (-1,3),\  B (2,3)\\
y=ax+b\\
\begin{cases}3=a(-1)+b\\3=a(2)+b\end{cases}\\
\begin{cases}3=-a+b\\3=2a+b\end{cases}\\
\begin{cases}3=-a+b\\-3=-2a-b\end{cases}\\
0=-3a\\
a=0\\
b=3+a=3\\
\begin{cases}a=0\\b=3\end{cases}\\
y=0\cdot x+3\\
y=3

POZDRO

_________________
Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil   3959473
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 13 maja 2007, o 20:24 
Użytkownik

Posty: 268
Lokalizacja: Poznań
Pomógł: 16
Znów mi nie wychodzi, jeżeli można to proszę jeszcze o rozwiązanie jakieś przykładu np A(4,1) i B (1,2) bo mi zawsze jak sprawdzam to wychodzi 0 ;/

Robie to tak:

0 = a(4) + 2
-2 = 4a
-1/2 = a

y = -1/2x + 2 - wzór
i teraz jak daje jako x = 4 to nie wychodzi 1 tylko 0 ;/
co robie zle?


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 13 maja 2007, o 20:36 
Użytkownik

Posty: 6607
Wiek: 25
Pomógł: 1822
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Pewnie zle podstawiasz :) x pod x y pod y i wyliczasz a i b :)
A(4,1),\ B (1,2)\\
\begin{cases}1=a(4)+b\\2=a(1)+b\end{cases}\\
\begin{cases}1=4a+b\\2=a+b\end{cases}\\
\begin{cases}1=4a+b\\-2=-a-b\end{cases}\\
-1=3a\\
a=-\frac{1}{3}\\
b=2-a=2\frac{1}{3}=\frac{7}{3}\\
y=-\frac{1}{3}x+\frac{7}{3}

POZDRO

_________________
Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil   3959473
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 13 maja 2007, o 20:42 
Użytkownik

Posty: 268
Lokalizacja: Poznań
Pomógł: 16
Zaskoczyło :P To teraz jeszcze tylko jedno głupie pytanko, czy da się obliczyć wzór znając tylko jeden punkt?


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 13 maja 2007, o 20:55 
Użytkownik

Posty: 6607
Wiek: 25
Pomógł: 1822
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Hehe no nie da sie :) Musisz miec dwa zeby miec dwa rownania z dwiema niewiadomymi :P POZDRO

_________________
Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil   3959473
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 Miejsce zerowe funkcji  Funkcje liniowe  Anonymous  2
 Wartości funkcji liniowej.  Funkcje liniowe  g4l4  2
 Zadanie z treścią. Oblicz jak rozłożą sie dostawy dług  Funkcje liniowe  rjsienki  0
 Wyznaczanie współczyników a i b funkcji y=ax+b.  Funkcje liniowe  TadeS  1
 Znaleźć współczynniki a i b funkcji liniowej y=ax+b  Funkcje liniowe  Anonymous  2
 Obliczyc wysokosc wyplaty-zadanie tekstowe.  Funkcje liniowe  Anonymous  4
 Znaleźć wzór funkcji liniowej  Funkcje liniowe  Anonymous  1
 Sporządzanie wykresu funkcji.  Funkcje liniowe  Gość  2
 podaj wzor funkcji liniowej/o jaki wektor  Funkcje liniowe  Anonymous  2
 jak rozwiązać taki układ?  Funkcje liniowe  rObO87  2
 Stężenie procentowe.... Jak to zrobić??  Funkcje liniowe  Anonymous  1
 jak obliczyć np. x-4<8 z odejmowaniem nie było mnie na  Funkcje liniowe  Anonymous  1
 Wyznaczenie dziedziny funkcji - zadanie 2  Funkcje liniowe  domik50  3
 3 zadania z funkcji  Funkcje liniowe  Komarenkovic  2
 uklad rownan zadanie tekstowe nie wiem jak ulozyc uklad rown  Funkcje liniowe  Anonymous  1
 wykres funkcji - zadanie 2  Funkcje liniowe  basia  1
 Jak obliczyć miejsce zerowe funkcji?  Funkcje liniowe  kris248  3
 Jak rozwiązać ten układ równań??  Funkcje liniowe  kris248  1
 Wykresy funkcji z wartością bezwzględna  Funkcje liniowe  ms-trex  2
 Określenie monotoniczności funkcji liniowej  Funkcje liniowe  LAB  4
 Punkt przecięcia się trzech funkcji liniowych  Funkcje liniowe  Fristajler_2005  2
 wyznaczenie wzoru funkcji  Funkcje liniowe  Hamer  10
 Wyznaczanie funkcji liniowych korzystając tylko ze zbiorĂĹ  Funkcje liniowe  Fristajler_2005  3
 Dziedzina funkcji - zadanie 4  Funkcje liniowe  Marius  12
 Przekształcenia graficzne funkcji. f(x)+g(x)=h(x)  Funkcje liniowe  gawlik  7
 Przecięcie się dwóch funkcji w prostokącie  Funkcje liniowe  mixit  8
 Wyznczyć monotoniczność funkcji.  Funkcje liniowe  Xqu  1
 Podaj wzór funkcji...  Funkcje liniowe  M Ciesielski  3
 Zastosowanie funkcji w życiu codziennym  Funkcje liniowe  Anonymous  7
 jak to przeksztlacic?  Funkcje liniowe  Anonymous  1

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software