szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 29 maja 2007, o 15:04 
Użytkownik

Posty: 2
Lokalizacja: Łódź
Witam wszystkich !
Bardzo proszę o pomoc - krok po kroku jak rozwiązać układ równań z 2 niewiadomymi metodą
podstawiania i przeciwnych współczynników ?
Jak rozwiązanie przedstawić graficznie ?

Proszę o chociaż 1 przykład z rozwiązywaniem krok po kroku


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 29 maja 2007, o 15:11 
Użytkownik

Posty: 100
Lokalizacja: Iłża
Pomógł: 21
no wiec metoda podstawiania. masz dane dwa równania
y+x=6
2y+3x=12
\left\{\begin{array}{l}y+x=6\\2y+3x=12\end{array}
wyliczasz sobie z pierwszego równania y lub x
y=6-x
terazwstawiasz podany wynik do równania 2y+3x=2 w miejsce y
2(6-x)+3x=12
12-2x+3x=12
x=0
teraz wartosc x wstawiasz do któregokolwiek z równań i otrzymujesz y
0+y=6 \rightarrow y=6
jeżeli ten san układ chcesz zpokazać graficznie to z każdego z równań wyliczasz y
\left\{\begin{array}{l}y=-x+6\\y=-\frac{3}{2}x+6\end{array}
teraz obierasz sobie po dwa dowolne argumenty dla każdej prostej (myśle że to umiesz) rysujesz obydwie proste: punkt przecięcia układu powinien mieć takie współrzędnye jaki wyszedł ci wynik układu równaź x=0 y=6 np A(0,6)


Ostatnio edytowano 29 maja 2007, o 15:18 przez herfoo, łącznie edytowano 3 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 29 maja 2007, o 15:13 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 2588
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 22
Pomógł: 630
Pomoc poza forum: Odpłatnie
\begin{cases} 3x+2y=7\\5x-y=3\end{cases}

a) metoda wyznaczania: z jednego równania wyznaczamy jedną niewiadomą...
3x+2y=7 \\ 3x=7-2y \\x=\frac{7-2y}{3}
... i podstawiamy ją do równania drugiego...
5x-y=3 \\ 5 \cdot \frac{7-2y}{3} - y = 3 \\ 35-10y-3y=9 \\ -13y=9-35 \\ -13y=-26 \\ y=2
... i wyliczamy drugą niewiadomą:
x=\frac{7-2y}{3} \\ x=\frac{7-4}{3} \\ x=1

b) metoda przeciwnych współczynników:
\begin{cases} 3x+2y=7\\5x-y=3\end{cases} \\ \begin{cases} 3x+2y=7\\10x-2y=6\end{cases}
Dodajemy lewą stronę pierwszego równania do lewej strony drugiego równania i przyrównujemy to do sumy prawej strony równania pierwszego i prawej strony równania drugiego:
3x+2y+10x-2y=7+6 \\ 13x=13 \\ x=1
Teraz wyliczamy drugą niewiadomą:
3x+2y=7 \\ 2y=7-3x \\ 2y=7-3\cdot1 \\ 2y=4 \\ y=2


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 29 maja 2007, o 20:25 
Użytkownik

Posty: 2
Lokalizacja: Łódź
wydaje mi się , że w tym co podał herfoo jest błąd ...


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 Rozwiąż układ równań  Funkcje liniowe  Anonymous  1
 (2 zadania) Układ równań. Wyznacz wartość parametru  Funkcje liniowe  Anonymous  2
 (3 zadania) Rozwiąż układy równań  Funkcje liniowe  truskafka  3
 Sprawdź czy pary liczb są rozwiązaniami układu równań  Funkcje liniowe  Anonymous  8
 (4 zadania) Rozwiąż układy równań  Funkcje liniowe  basia  10
 Rozwiązania układu równań w zależności od parametru  Funkcje liniowe  Anonymous  2
 Układ równań z parametrem  Funkcje liniowe  Anonymous  1
 Prosty układ równań  Funkcje liniowe  mateo19851  3
 Rozwiąż układ równań z 4-ma niewiadomymi  Funkcje liniowe  gren  1
 Zadanie z treścią. Oblicz jak rozłożą sie dostawy dług  Funkcje liniowe  rjsienki  0
 rozwiazywanie rownan  Funkcje liniowe  mike  5
 Układ równań z trzema niewiadomymi  Funkcje liniowe  Anonymous  8
 Rozwiązywanie równań i układów równań.  Funkcje liniowe  Niczka  19
 Dziadek i Babcia. Układ równań.  Funkcje liniowe  _rois_  2
 Graficzna ilustracja układu równań (funkcje)  Funkcje liniowe  Klawiatura  7
 Układ równań liniowych-zadanie tekstowe.  Funkcje liniowe  jawor  1
 Rozwiązywanie układów równań z 3 niewiadomymi.  Funkcje liniowe  hubi  6
 Układ trzech równań.  Funkcje liniowe  Hetacz  1
 układ równań - Ile lat ma teraz Karol?  Funkcje liniowe  Anonymous  1
 Układ równań liniowych  Funkcje liniowe  Anonymous  1
 układ równań z niewiadomymi x, y i parametrem a  Funkcje liniowe  Anonymous  1
 Układ równan w zadaniu textowym  Funkcje liniowe  Malcia  5
 Układy równań-zadania tekstowe.  Funkcje liniowe  Anonymous  2
 zadania z trescia uklady rownan  Funkcje liniowe  Anonymous  2
 uklad rownan zadania tekstowe  Funkcje liniowe  Anonymous  1
 Układy równań-zadania z treścią.  Funkcje liniowe  Anonymous  5
 Zadanie o orzechach-układ równań.  Funkcje liniowe  Anonymous  5
 Zadanie tekstowe o skrzynkach-układ równań.  Funkcje liniowe  Anonymous  3
 układ równań w zadaniach z treścią  Funkcje liniowe  dyziomek  5
 Układy równań-poszukuje zadań.  Funkcje liniowe  doorota  4

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software