szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 6 paź 2007, o 16:44 
Użytkownik

Posty: 38
Lokalizacja: Szczucin
dostałem zadania z fizyki, które mam przerobić ale niestety większości nie umiem zrobić i te zadania właśnie wklejam. Bardzo prosze o pomoc i wyjaśnienie rozwiązania.

3. Wektory a i b spełniają następujące zależności:
(4a − 5b) ⊥ (2a + b)
(7a − 2b) ⊥ (a − 4b)
Wyznaczyć kąt pomiędzy wektorami a i b.
4. Dane są wektory a = i - j + k, b = 2i –2j – k. Znajdź długość rzutu prostopadłego wektora a na wektor b.
5. Wektor wodzący punktu jest określony wzorem:
r = 3t i + 2 j + t2 k
Znaleźć tor ruchu punktu. Jakim ruchem poruszają się rzuty punktu na osie układu
współrzędnych OX, OY, OZ?
6. Moment siły τ wytworzony przez siłę F względem punktu P jest to wektor zdefiniowany jako iloczyn
wektorowy τ = r × F , gdzie r jest wektorem określającym położenie punktu przyłożenia siły względem
punktu P. Siłę F = i + 2j −k przyłożono w punkcie A(4,-3,5).
a) Jaki jest moment tej siły względem początku układu współrzędnych?
b) Gdzie leży punkt P, względem którego moment siły F wynosi zero?
7. Linia prosta porusza się z prędkością V w kierunku do siebie prostopadłym i przecina pod kątem α drugą
prostą, nieruchomą względem niej. Znaleźć prędkość V1 z jaką przemieszcza się punkt przecięcia.
8. Cząstka doznaje trzech kolejnych przemieszczeń w płaszczyźnie kartezjańskiego układu współrzędnych
XY: 4 m w kierunku płd.-zach., 5 m w kierunku wschodnim, oraz 6 m w kierunku odchylonym o 60° od
północy ku wschodowi.
Przyjąć, że oś OY jest skierowana na północ a oś OX na wschód i znaleźć:
a) wektory poszczególnych przemieszczeń,
b) wektor przemieszczenia wypadkowego
c) wartość i kierunek przemieszczenia wypadkowego,
d) wektor przemieszczenia, jakiego musiałaby doznać cząstka aby powrócić do położenia początkowego.
9. Pokazać, że wektor: r = rcos(ωt+φ0) i + rsin(ωt+φ0) j, gdzie r, ω, φ0 są stałe, opisuje punkt poruszający
się ruchem jednostajnym po okręgu. Znaleźć wektor prędkości i przyspieszenia. Zadanie rozwiązać
również w biegunowym układzie współrzędnych.


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 6 paź 2007, o 18:03 
Użytkownik

Posty: 228
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 27
Proponuję zapoznać się z informacjami o wektorach:

Co to są wersory.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Iloczyn_wektorowy
http://pl.wikipedia.org/wiki/Iloczyn_skalarny
http://pl.wikipedia.org/wiki/Iloczyn_mieszany_wektorów

bez tej wiedzy będzie niemożliwe zrobić te zadania a jak ktoś je zrobi za Ciebie a Ty nie będziesz wiedział o co chodzi to będzie ciężko. Poczytaj, popróbuj i napisz a chętnie pomogę!

_________________
Pozdrawiam
Intact


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 6 paź 2007, o 20:14 
Użytkownik

Posty: 38
Lokalizacja: Szczucin
Znam te pojęcia, ale thx za ilnki. Chodzi o to że brakuje mi pomysłu na zadania. Pozważnie nie chce tego odbębnić tylko chce zrozumieć

z tych zadan zrobiłem 4, ale chciałem spr sobie wynik, bo nie wim czy dobrze zinterpretowałem i rozumie zadanie 8, ale jakoś tak jak próbuje później liczyć z tw cos to się robi dość skomplikowane i nie wiem czy nie ma na to prostszej metody.

[ Dodano: 7 Października 2007, 21:11 ]
Pomoże mi ktoś w rozwiazaniu?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 PRZELICZNIE JEDYNOSTEK-zadania  Mechanika  Anonymous  2
 Zadanie (Metotdologia fizyki)  Mechanika  pennywise  2
 Kinematyka punktu materialnego - zadania.  Mechanika  Anonymous  3
 3 Zadania z fizyki  Mechanika  dziorki  4
 Równia pochyła-zadania.  Mechanika  Anonymous  6
 FALE - 3 zadania  Mechanika  korzyb  2
 fale proste - zadania  Mechanika  Anonymous  0
 Grawitacja zadania - WAŻNE  Mechanika  matematyk17  1
 Fale-zadania.  Mechanika  Anonymous  0
 pytania z fizyki  Mechanika  Jaco  5
 Zadanie z fizyki  Mechanika  Anonymous  4
 Zadania z pracy  Mechanika  ONA  1
 Pare zadań z Fizyki  Mechanika  marsoft  17
 Zadania z działu-Porządek i chaos w przyrodzie  Mechanika  dengo  2
 Rzuty+Ruchy zadania  Mechanika  Kaszim  1
 2 zadania z kinematyki  Mechanika  conrad  2
 Zadania dla zdolnych_Ruch harmoniczny  Mechanika  majab  0
 Klasa I liceum, zadania z fizyki  Mechanika  Barcelonczyk  4
 Zadania z grawitacji.  Mechanika  specnaz69  0
 2 zadania z grawitacji  Mechanika  moczul  1
 zadanie z fizyki...niebanalne :)  Mechanika  Benny  1
 Grawitacja & elektrostatyka - zadania  Mechanika  Vojtek =)  12
 zadania z fizyki - bryla sztywna, rownia, tarcie...  Mechanika  annemarie  7
 zadania z okresem drgań  Mechanika  przemeq  4
 zadania ze statyki  Mechanika  bluk  0
 Zadania - zadanie 2  Mechanika  Huculka  4
 dwa zadania z hydrostatyki  Mechanika  annemarie  1
 Zadania: Własności pola grawitacyjnego  Mechanika  M Ciesielski  11
 zadanie z fizyki - zadanie 3  Mechanika  maggie  1
 zadanie z fizyki(II)  Mechanika  maggie  3

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software