szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 20 paź 2007, o 07:47 
Użytkownik

Posty: 277
Lokalizacja: Warszawa
Trójkąt prostokątny równoramienny T, o przyprostokątnej długości 5 cm, obrócono wokół wierzchołka kąta prostego o kąt 30 stopni, otrzymując trójkąt T'. Oblicz T\cap T'.

Już rysunek mam z dwoma trójkątami z zaznaczoną płaszczyzną, którą trzeba obliczyć (część wspólna). Tylko jak to zrobić?


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 20 paź 2007, o 20:41 
Użytkownik

Posty: 1676
Lokalizacja: warszawa
Pomógł: 17
Obrazek

Pole części wspólnej tych trójkątów (T\cap T_1) to pole 4 przystajacych trójkątów (to tu trzeba zauważyć). Wartość wysokości h w 'dużym' trójkącie prostokątnym (o ramionach dł. a i przeciwprost. dł. a\sqrt{2}) wyliczamy z 2 różnych wzorów na jego pole, mamy więc:

\frac{1}{2}a^2=\frac{1}{2}a\sqrt{2}h \quad\iff\quad h=\frac{\sqrt{2}}{2}a

Teraz wyliczamy miarę kąta ostrego jednego z tych przystających trójkątów (zaznaczony na pomaranczowo; jego miara wynosi 15^\circ). Mając długość h i miarę tego kąta potrzebna jest nam jeszcze długość podstawy x. Z funkcji trygonometrycznej tangens kąta $15^\circ$ mamy:

\tan 15^\circ=\frac{x}{h} \quad\iff\quad x=\frac{\sqrt{2}}{2}a\tan 15^\circ

Teraz pole:
P=4\cdot\frac{1}{2}xh=2\cdot\frac{\sqrt{2}}{2}a\cdot\frac{\sqrt{2}}{2}a\tan 15^\circ=a^2\tan 15^\circ

Ze wzorów redukcyjnych i wzorów na różnicę sinusów/cosinusów liczymy pomocniczo:
\tan 15^\circ=\frac{\sin(45^\circ-30^\circ)}{\cos(45^\circ-30^\circ)}=
\frac{\sin45^\circ\cos30^\circ-\cos45^\circ\sin30^\circ}{\cos45^\circ\cos30^\circ+sin45^\circ\sin30^\circ}=2-\sqrt{3}

Podstawiając mamy ostatecznie: P_{T\cap T_1}=a^2\tan15^\circ=a^2(2-\sqrt{3})\ j.^2


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 29 maja 2008, o 11:16 
Użytkownik

Posty: 67
Lokalizacja: wrocław
Mógłby ktoś wyjaśnic jak, zauważyć , że te 4 trójkąty są przystające?


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 23 sie 2012, o 21:45 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 84
Lokalizacja: Sądecczyzna
Wiek: 19
Mam podobne pytanie co pan wyżej, tylko, że nie wiem co zrobić z czworokątem pomiędzy h i niepodpisanym h. Najprosciej bylo by walnac odcinek ktory podzieli kąty na połowy,ale...na jakiej podstawie bym mógł to zrobić? Myślałem, że może jako że to deltoid, ale też, skąd wiem że to deltoid? Bardzo proszę o pomoc, bo nie wiem co z tym zrobić. Pozostałe 2 trójkąty mam już.


Góra
 Zobacz profil   9594190
 
Kobieta Offline
PostNapisane: 24 sie 2012, o 03:33 
Użytkownik

Posty: 16181
Pomogła: 3226
Wyżej już napisano, że trójkąty są przystające, więc pole tego czworokąta jest zbędne.

Żeby wykazać przystawanie wystarczy policzyć kąty.


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 11 kwi 2013, o 18:51 
Użytkownik

Posty: 3
Lokalizacja: krakow
Wiek: 17
Witam, troszkę odkopuję temat, ale mam pewne niejasności. Skoro a=5 to wysokość policzyłem z wzoru na wysokość dla trójkąta równobocznego. h^{2}= \frac{3}{4}a No i wyszło mi że h=  \frac{5\sqrt{3}}{2}. Więc dlaczego to jest źle?


Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta Offline
PostNapisane: 12 kwi 2013, o 20:08 
Użytkownik

Posty: 16181
Pomogła: 3226
A gdzie masz tam trójkąt równoboczny o boku 5?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 trójkąt rozwartokątny - zadanie 8  Geometria trójkąta  kaumerdbeere  1
 Trojkat ABC tw. sinusów  Geometria trójkąta  marta8  3
 uzasadnij że trójkąt jest równoramienny  Geometria trójkąta  ala1609  1
 Oblicz pole koła opisanego i wpisanego w trójkąt równoboczny  Geometria trójkąta  MissDelightt  1
 Trójkąt i wektory - zadanie 3  Geometria trójkąta  Ania91Ania  2
 Trójkąt równoboczny - zadanie 63  Geometria trójkąta  Reebook92  7
 Trójkąt i boki...  Geometria trójkąta  maatyss  6
 okrąg wpisano w trójkąt - oblicz długość trzeciego boku  Geometria trójkąta  cyryl5  0
 trojkat prostokatny - zadanie 12  Geometria trójkąta  patidrz  1
 Pole koła wpisanego w trójkąt  Geometria trójkąta  mimicus90  1
 Trójkąt prostokątny podzielono na dwie figury  Geometria trójkąta  Alvedro  5
 3 zadania ->trojkat (PART II)  Geometria trójkąta  Carl0s  9
 Trójkąt i jego wyskości  Geometria trójkąta  piotrek20008  3
 Zbudój trójkat mając dane 3 środkowe...?  Geometria trójkąta  Maciej20  2
 Trójkąt równoramienny. - zadanie 2  Geometria trójkąta  sendzik  1
 Promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny  Geometria trójkąta  biedronka  2
 Okrąg wpisany w trójkąt równoramienny - zadanie 7  Geometria trójkąta  malyM9  2
 Trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej AB jest wpisany  Geometria trójkąta  mandy19  3
 Trójkąt równoboczny i zadanko pewne...  Geometria trójkąta  czubakabra  5
 udowodnij że trójkąt jest prostokątny  Geometria trójkąta  me123  4
 trójkąt  Geometria trójkąta  ket70  7
 Trójkąt równoramienny wpisany w okrąg  Geometria trójkąta  Dann90  4
 Trójkąt Prostokątny - zadanie 10  Geometria trójkąta  kadosz  2
 Trojkąt  Geometria trójkąta  murzyn z getta  1
 Okrąg wpisany i opisany w trójkąt, miary katów,pare zadań.  Geometria trójkąta  KOTECZEK  4
 Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt.  Geometria trójkąta  Yuudoku  2
 Trójkąt prostokątny, oblicz długości boków.  Geometria trójkąta  kuba12331  1
 Okręg o promieniu 1 cm jest wpisany w trójkąt równoramienny  Geometria trójkąta  Cebek  6
 Trójkąt w trapezie  Geometria trójkąta  asik13m  1
 Wzór na promień okręgu wpisanego w trójkąt prostokąt  Geometria trójkąta  Anonymous  5

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software