szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 17 mar 2005, o 16:13 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 1729
Lokalizacja: Koszalin
Pomógł: 12
ZBIÓR ZADAŃ ROZWIĄZANYCH NA FORUM - TEORIA LICZB

(po kliknięciu na numer zadania pojawi się wątek wraz z rozwiązaniem)


1. Czy liczba 2^{19} \cdot 5^{98}:

a) dzieli sie przez 19 i przez 98
b) dzieli sie przez 10 do 20
c) dzieli sie przez 1000000
d) dzieli sie przez 2048

2. Czy podana liczba jest różnicą kwadratów dwóch liczb całkowitych dodatnich:

a) 1000
b) 1003
c) 1002
d) 1001

3. Czy podana liczba jest podzielna przez 10:

a) 6^{2003} - 6
b) 5^{2003} - 5
c) 4^{2003} - 4
d) 7^{2003} - 7

4. Ile jest wszystkich liczb x należących do zbioru \left\{1, \ 2, \ 3, \ 4, \ldots, \  1998\right\} takich, że liczba x^{2} + 19 jest podzielna przez:

a) 5
b) 4
c) 3

5. Udowodnić, że liczba 10^{100} - 9 jest złożona.

6. Która z liczb jest większa:

3^{100} - 2^{150}

czy

3^{50} - 2^{75}

7. Wyznaczyć \mathbb{NWD} liczb:

a = 2 \cdot 10^{100} + 1

b = 5 \cdot 10^{100} + 7

8. Dla jakich n naturalnych liczby:

a = n+4

b = n^2 - 6n + 26

są względnie pierwsze.

9. Dowieść, że różnica kwadratów dwóch liczb niepodzielnych przez 3, dzieli się przez 3.

10. Uzasadnić, że zachodzi podzielność:

33|16^{5} + 2^{15}

11. Wyznaczyć dwie ostatnie cyfry liczb:

2^{99}

28^{9}

12. Pokazać, że jeżeli p, \ q są liczbami pierwszymi nie mniejszymi od 5, to liczba p^{2} - q^{2} jest podzielna przez 24.

13. Suma dwóch liczb całkowitych jest liczbą nieparzystą. Pokazać, że ich iloczyn jest liczbą parzystą.

14. Suma cyfr liczby trzycyfrowej jest równa 18. Cyfra jednostek jest dwa razy większa od cyfry setek, a cyfra dziesiątek jest średnią arytmetyczną cyfry setek i cyfry jedności. Jaka to liczba?

15. Liczby o 45% mniejsza i o 32% większa od ułamka okresowego 0,(60) są pierwiastkami trójmianu kwadratowego o współczynnikach całkowitych względnie pierwszych. Oblicz resztę z dzielenia tego trójmianu przez dwumian (x-1).

16. Znajdź taką liczbę dwucyfrową, której suma cyfr wynosi 7, jeśli wiesz, że po przestawieniu jej cyfr otrzymamy liczbę od niej mniejszą. Podaj wszystkie liczby spełniające warunek.

17. Liczby całkowite dodatnie a, \ b, \ c są parami względnie pierwsze oraz spełniają równanie a^{2} + b^{2} = c^{2} liczby a i c są nieparzyste. Udowodnij że b+c jest kwadratem liczby całkowitej.

18. Różnica cyfr liczby dwucyfrowej jest równa 5. Różnica tej liczby i utworzonej z niej po przestawieniu cyfr jest równa 45. Znajdź te liczbę.

19. Niech n będzie liczbą naturalną większą od 200 oraz liczby n i n+2 będą liczbami pierwszymi. Wykaż, że liczba n+1 jest podzielna przez 6.

20. Udowodnij, że liczba pierwsza p, niemniejsza niż 5, przy dzieleniu przez 6 daje resztę 1 lub 5.

21. Udowodnij że kwadrat liczby pierwszej p, niemniejszej niż 5, przy dzieleniu przez 24 daje resztę 1.

22. Znaleźć takie naturalne x, \ y, że:

a) \left( 2^{x^{2}} \right)  \left( 3^y \right)  = 12^x

b) 18^{xy} =  \left( 2^{x^{2}} \right)  \left( 3^{4y} \right)

23. Rozwiązać w liczbach całkowitych:

a) x + y = xy

b) x \left( y^2 + 1 \right)  = 48

24. Znajdź wszystkie liczby naturalne n, dla których n^{4}+4 jest liczbą pierwszą.

25. Wykaż, że: 100|11^{10}-1.

26. Wyznacz dwie ostatnie cyfry liczby 2^{999}.

27. Suma cyfr liczby dwucyfrowej jest równa 10. Jeżeli cyfrę dziesiątek tej liczby zmniejszymy o 1, a cyfrę jedności zmniejszymy o 4, to otrzymamy liczbę dwa razy mniejszą od liczby początkowej. Oblicz liczbę początkową.

28. Wykaż, że jeżeli n należy do N, to liczby postaci 3n+2003 nie są kwadratami liczb naturalnych.

29. Dane są liczby 1, \ 2, \ 3, \ \ldots , \ 200. Wybieramy dowolnie 101 liczb spośród nich. Udowodnij, że niezależnie od wyboru zawsze wśród wybranych znajdą się co najmniej dwie takie liczby, że jedna dzieli drugą.

30. Funkcja Eulera dla argumentu a przyjmuje wartość 11424, a = p^{2}q^{2}, przy czym p oraz q są dwiema liczbami pierwszymi różnymi miedzy sobą. Znaleźć liczbę a.

31. Wykaż, że dla dowolnego n naturalnego, ostatnią cyfrą liczby będącej sumą pierwszych n liczb naturalnych nie może być żadna z cyfr 2, \ 4, \ 7, \ 9.

32. Udowodnij, że dla każdej liczby naturalnej n, zachodzą podzielności:

11|2^{6n+1 \right) } +3^{2n+2}

25| \left( 2^{n+2} \right)  \left( 3^{n} + 5n - 4 \right)

2^{n+2}|3^{ \left( 2^{n} \right) } - 1

33. Udowodnij, ze najmniejsza wspólna wielokrotność n liczb naturalnych a_{1} < a_{2} < a_{3} < \ldots < a_{n} jest nie mniejsza od n \cdot a_{1}.

34. Wykaż, że zachodzą podzielności:

5|3^{18} + 6^{17}

3|8^{9} - 4^{15} + 2^{32} + 16^{7}

19|6^{5} - 12^{3} - 24^{2}

35. Wykaż przez indukcję, że:

133|11^{n+1} + 12^{2n-1}

36. Jeśli pewnej liczbie skreślimy ostatnią cyfrę, która jest równa 8, to liczba zmniejszy się o 1313. Jaka to liczba?

37. Dla jakich n naturalnych liczba 3^{n}+7^{n} jest podzielna przez 10?

38. Pewna liczba ma cztery dzielniki, których suma wynosi 176. Znajdź tę liczbę, jeżeli wiadomo, że suma jej cyfr wynosi 12.

39. Znaleźć resztę z dzielenia 321^{123} - 546^{154} przez 6.

40. Wyznaczyć dwie ostatnie cyfry liczby:

38 \left( 199^{991} - 51^{149} \right)

41. Udowodnij, że jeżeli suma wszystkich dzielników pewnej liczby naturalnej jest dwa razy większa od tej liczby, to suma odwrotności tych dzielników wynosi 2.

Ukończony. Ostatnia aktualizacja - 25.03.2005r

Dodany \LaTeX i poprawione literówki. Ostatnia aktualizacja - 13.01.2013r Ponewor

_________________
May it be an evening star
Shines down upon you
May it be when darkness falls
Your heart will be true...


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 8 sty 2010, o 12:28 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 65
Wiek: 18
Pomógł: 2
Pomoc poza forum: Do pewnego poziomu
pzrydalaby sie aktualizacja ;]


Góra
 Zobacz profil   9702196tomcio199500
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 29 lis 2010, o 21:36 
Użytkownik

Posty: 57
Lokalizacja: Krasno
ad6
3^{100}-2^{150} >< = 3^{50}-2^{75} \Rightarrow (3^{50}-2^{75})(3^{50}+2^{75}) <> = 3^{50}-2^{75}\Rightarrow 3^{50}+2^{75}>1 czyli liczba 3^{100}-2^{150} jest większa od 3^{50}-2^{75}


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 12 sty 2013, o 20:40 
Użytkownik

Posty: 53
Lokalizacja: Kawalisz
Wiek: 16
Pomógł: 6
5.
10 ^{100} - 9 = (10 ^{50} + 3 )( 10^{50} - 3)
(10 ^{50} + 3 )  \neq  1   \wedge  1 \neq 10^{50} - 3


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 13 sty 2013, o 20:58 
Moderator
Avatar użytkownika

Posty: 1147
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 17
Pomógł: 123
Zahion, po kliknięciu w numer zadania, pojawia się temat z rozwiązaniem. I właśnie tam znajdziesz rozwiązanie identyczne z Twoim.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 Niedziesiątkowy system zapisu liczb  Teoria liczb  Anonymous  1
 Znajdź najwiekszy współny dzielnik liczb a i b.  Teoria liczb  Anonymous  5
 Ciezka sprawa (teoria liczb)  Teoria liczb  Anonymous  8
 Policz NWW(A,B) i NWD(A,B) liczb A i B  Teoria liczb  Anonymous  6
 Suma odwrotności liczb pierwszych  Teoria liczb  Gregsky  19
 (5 zadań) Liczby od 1 do 50 podziel na takie trzy grupy...  Teoria liczb  Anonymous  5
 (5 zadań) Trudne zadania z rosyjskiego zbioru zadań  Teoria liczb  qkiz  8
 Sposób na znajdowanie liczb pierwszych  Teoria liczb  Anonymous  24
 Zadanie z rosyjskiego zbioru zadań  Teoria liczb  qkiz  1
 2 Zadania z teorii liczb.  Teoria liczb  Olo  13
 Liczba jako suma kwadratów dwóch innych liczb  Teoria liczb  tytus  4
 podziały liczb  Teoria liczb  Anonymous  0
 Iloczyn pewnego ciągu liczb jest równy  Teoria liczb  qkiz  3
 Suma n początkowych nieparzystych liczb  Teoria liczb  qkiz  1
 Przestępność liczb  Teoria liczb  Tristan  7
 Nazwy Dużych Liczb  Teoria liczb  Edgar  3
 Czy ma rozwiązanie w zbiorze liczb całkowitych?  Teoria liczb  kuicets  6
 Która z liczb jest większa  Teoria liczb  Karsen_kun  2
 dla jakich liczb naturalnych dana liczba jest kwadratem l. n  Teoria liczb  bessęs  1
 suma liczb nie podzielnych przez 3  Teoria liczb  Anonymous  5
 Podzielność liczb całkowitych  Teoria liczb  kotor1989  6
 41850n jest sumą dwóch kwadratów liczb naturalnych...  Teoria liczb  dudi_pl  3
 podzielność liczb, liczby symetryczne  Teoria liczb  seba_m  2
 wyznaczenie liczb & diofantyczne  Teoria liczb  Dooh  6
 sparwadz zbiór A  Teoria liczb  `vekan  2
 Trójka liczb spełniająca własność :)  Teoria liczb  Tristan  1
 Teoria Liczb dla początkujących:D  Teoria liczb  Calasilyar  8
 dla jakich liczb calowitych?  Teoria liczb  barbari8  1
 Czy liczb pierwszych jest nieskonczenie wiele???  Teoria liczb  Goja  3
 Metodyka rozwiązywania zadań z liczbami pierwszymi  Teoria liczb  lukratyw123  3

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software