szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 8 lis 2007, o 18:58 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 477
Lokalizacja: 52°N, 21°E
Wiek: 22
Pomógł: 143
Silnik Carnota pracuje między temperaturami -20^{o}C i 300^{o}C. Oblicz jego sprawność.
Ile ciepła pobrał silnik, a ile oddał do chłodnicy jeżeli wykonał pracę 3000 J.
Wyszła mi sprawność \frac{16}{15}, ale to chyba nie mozliwe żeby była większa od 1?


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 9 lis 2007, o 16:06 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 187
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 62
Rzeczywiście sprawność silnika działającego w cyklu Carnota nie może być większa od jedynki... Gdyby temperatura chłodnicy była równa zeru, to sprawność takiego silnika wynosiłaby dokładnie 1

Wzór na sprawność:
\eta =\frac{T_{1}-|T_{2}|}{T_{1}}

Twój błąd polegał zapewne na tym, że pominąłeś moduł, w którym znalazłaby się temperatura chłodnicy.
Znając \eta można rozwiązać następne zadanie

Ogólniej wzór można by zapisać tak:
\eta =\frac{W}{Q_{pobrane}}


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 11 gru 2007, o 17:57 
Użytkownik

Posty: 3878
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 22
Pomógł: 1172
Pomoc poza forum: Od pewnego poziomu
We wzorze nie ma żadnego modułu, trzeba temperaturę zamienić na skalę Kelvina.


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 28 paź 2008, o 21:11 
Użytkownik

Posty: 1
Lokalizacja: Ognica
273 - 20 = 253 K - T 2
273 + 300 = 573 K - T1

Obliczasz sprawnosc, nastepnie przekształcasz wzór ze sprawności na Q1 i potem z górki....

_________________
Scio me nihil scire


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 4 lis 2008, o 21:38 
Użytkownik

Posty: 14
Lokalizacja: z cyferek ;-)
Pomógł: 1
Polecam w termodynamice prawie zawsze zamiane na Kelwiny. Zasady nie warto stosować przy zmianach (delta), bo wtedy roznica w Celsjuszach czy Kelwinach jest taka sama.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 Cykl pracy silnika cieplnego  Termodynamika  moru  5
 silnik Carnota - zadanie 3  Termodynamika  perliczek  0
 Zmiana entropii, Silnik Carnota  Termodynamika  Svl  1
 Sprawność silnika ?  Termodynamika  Aguskaq  5
 Odwrócony silnik Carnota  Termodynamika  Shakal001  0
 Cykl Carnota - zadanie 2  Termodynamika  trueman  0
 Silnik Carnota  Termodynamika  Tys  1
 Sprawność silnika przy spalaniu danej substancji  Termodynamika  jungel17  1
 Sprawność Carnota a Otta  Termodynamika  porwany-obledem  0
 Zwiększanie sprawności obiegu Carnota  Termodynamika  djangelion  1
 moc silnika - zadanie 5  Termodynamika  RJ_DIO  0
 Wyznaczenie mocy efektywnej silnika  Termodynamika  Filipescu  0
 sprawność silnika - zadanie 4  Termodynamika  Ada220  1
 Sprawność silnika - zadanie 7  Termodynamika  DavidCh  2
 Ciśnienie przewodzie, ciepło z silnika, masa gazu w butli  Termodynamika  LadyAisZa  0
 Sprawność urządzenia  Termodynamika  witch  1
 Silnik Carnota - zadanie  Termodynamika  filester  1
 Sprawność silnika motocykla  Termodynamika  jungel17  1
 Obliczyć sprawność cyklu (sprawdzenie)  Termodynamika  aniu_ta  4
 Sprawność silnika.  Termodynamika  agazmc  0
 Sprawność silnika Carnot  Termodynamika  listek242  7
 Jak obliczyć sprawność silnika Carnota  Termodynamika  rasgood  3
 Sprawność silnika - zadanie 10  Termodynamika  RJ_DIO  1
 Idealny silnik Carnota doprowadza do chłodnicy...  Termodynamika  sylwia_077  3
 gaz silnika orboczego  Termodynamika  pchelek19  0
 Sprawność silnika - zadanie 8  Termodynamika  szelbiry  1
 Sprawność cyklu  Termodynamika  kciosmak  2
 oblicz wydajność silnika carnota, porównaj z rzeczywistym  Termodynamika  p1otr  0
 O ile wzrośnie sprawność cyklu Carnota?  Termodynamika  Delete  2
 Obliczyć sprawnośc  Termodynamika  kropelka  0

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software