szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Kwartyl
PostNapisane: 1 gru 2007, o 21:14 
Użytkownik

Posty: 52
Lokalizacja: Słupca
Pomógł: 3
Witam!
Mam mały problem ;]
Otóż mam np. takie wyniki:
4,3 4,3 4,3 4,3 4,4 4,4 4,4 4,4 4,4 4,5 4,5 4,5

I teraz moje pytanie jaki: będzie tutaj kwartyl dolny i kwartyl górny?

Np. w wynikach gdzie ma nieparzystą liczbę wyników mediana będzie jednym z tych wyników. W moim przypadku liczba wyników jest parzysta i medianę oblicza się ze średniej Me=\frac{1}{2}(x_{\frac{n}{2}}+x_{\frac{n}{2}+1}) I teraz nie wiem czy tą medianę zalicza się do obliczeń kwartyla, czy w przypadku wyników, które podałem liczy się medianę z pierwszych 6 wyników dla Q_1 i następne 6 dla Q_3

Mam nadzieję, że nie zamotałem za bardzo :)

Pozdrawiam, i z góry dzięki za odpowiedź.


Ostatnio edytowano 1 gru 2007, o 21:32 przez gruchex, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Kwartyl
PostNapisane: 1 gru 2007, o 21:26 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 2303
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Wiek: 27
Pomógł: 408
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Jezeli obliczamy kwartyl dolny tj. Q_1, to mediane zaliczamy do wynikow.
Czyli Q_1 , jest mediana z szeregu x_{(1)},x_{(2)},\ldots, x_{(Me)}
Dla kwartyla gornego, tj Q_3 obliczamy mediane z natepujacego szeregu:
x_{(Me+1),\ldots, x_{(n)}}


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Kwartyl
PostNapisane: 5 gru 2007, o 21:08 
Użytkownik

Posty: 6
Lokalizacja: małopolskie
A jak obliczyć Me, Q1 oraz Q3 w szeregu rozdzielcznym jak poniżej ?
k przedzial n
1 [2 - 5) 20
2 [5 - 8) 40
3 [8 - 11) 25
4 [11 - 14) 10
5 [14 - 17) 4
6 [17 - 20) 1

na Me znalazlem taki wzor :

Me=x_l+ \frac{R}{n_m} \left(\frac{n}{2}- \sum_{1}^{m-1} n_i \right)
x_l - lewy koniec przedziału klasowego zawierającego medianę
R - szerokość przedziału klasowego zawierającego medianę
n - liczebność próby
m - numer przedziału klasowego zawierającego medianę
n_i - liczebność i-tej klasy

Jak obliczyć Q1 i Q3 ? .


Ostatnio edytowano 5 gru 2007, o 22:05 przez rupert2000, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
Kobieta Offline
 Tytuł: Kwartyl
PostNapisane: 5 gru 2007, o 22:07 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 844
Lokalizacja: Zabrze
Wiek: 34
Pomogła: 161
Pomoc poza forum: Odpłatnie
analogicznie, tylko w przypadku Q_1 wartość \frac{n}{2} zastępujesz \frac{n}{4}, a dla Q_3 \frac{3n}{4}. Oczywiście bierzesz teraz pod uwagę przedziały, w których występują Q_1 oraz Q_3.

_________________
Rozwiązywanie zadań: statystyka, ekonometria, badania operacyjne. Zapraszam również do Kompendium Probabilistyki.


Góra
 Zobacz profil   1490482
 
Kobieta Offline
 Tytuł: Kwartyl
PostNapisane: 9 cze 2008, o 18:38 
Użytkownik

Posty: 1
Lokalizacja: Warszawa
Witam
mam pytanie, mianowicie jak obliczyć 1 i 3 kwartyl w szeregu rozdzielczym punktowym?
pilne, proszę o odpowiedź
Pozdrawiam

[ Dodano: 9 Czerwca 2008, 21:00 ]
ok już doczytałam, przeoczenie,
pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 kwartyl  Statystyka  guru1982  1
 Badanie statystyczne - potrzebne zwory mediana, kwartyl itp  Statystyka  jsobierajski  2
 kwartyl 1 i 3  Statystyka  monisia88mmm  2
 Mediana, Górny i dolny kwartyl  Statystyka  Yenefer  10
 Kwartyl pierwszy i mediana w pierwszym przedziale  Statystyka  maharet1092  2
 kwartyl- jak zacząć?? :-((  Statystyka  regent chóru  4
 Kwartyl trzeci ??  Statystyka  basket164  8
 Kwartyl Trzeci- problem  Statystyka  hijacker4  5
 1 - szy kwartyl wg...  Statystyka  mathkit  5
 Oblicz mediane dolny i gorny kwartyl  Statystyka  drooone  4
 medianę oraz dolny i górny kwartyl  Statystyka  ANaJot  5
 mediana a kwartyl  Statystyka  charles  4
 kwartyl górny (3) i dolny (1) .  Statystyka  MalaAtakaDuza  2
 dolny kwartyl  Statystyka  oll3i  1
 kwartyl Q1 i Q3  Statystyka  luki89  1
 kwartyl, mediana ....  Statystyka  pegaz2003  4
 wzór na kwartyl - co jest co  Statystyka  smola1987  0
 kwartyl 3  Statystyka  zbroziu  1
 Kwartyl dolny i górny - zadanie 2  Statystyka  tango_1990  1
 który kwartyl mam użyć  Statystyka  madzius901  0
 obliczyć kwartyl  Prawdopodobieństwo  mateus_cncc  1
 trzeci (górny) kwartyl  Prawdopodobieństwo  oll3i  1
 kwartyl rzedu 3/4  Prawdopodobieństwo  melon91  1
 Kwartyl dolny i górny  Informatyka  MgielkaCuba  3
 Prosta Regresji, kwartyl 3 rzędu  Prawdopodobieństwo  etka92  4

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software