szukanie zaawansowane
 [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 11 gru 2007, o 19:13 
Użytkownik

Posty: 183
Lokalizacja: WROCEK
Witam jak policzyć pochodną tg(x) ale z DEFINICJI ???

Zapisuję iloraz różnicowy i nie mogę ruszyć z miejsca

z góry dzięki
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 11 gru 2007, o 19:16 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 955
Lokalizacja: BFGD
Zobacz do kompendium.
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 11 gru 2007, o 19:17 
Użytkownik

Posty: 183
Lokalizacja: WROCEK
a gdzie jest to kompendium :))
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 11 gru 2007, o 19:24 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 955
Lokalizacja: BFGD
http://matematyka.pl/viewtopic.php?t=23319

Proszę, oto bezpośredni link.
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 11 gru 2007, o 19:25 
Użytkownik

Posty: 3889
Lokalizacja: Warszawa
f' = \frac{tg(x+dx) - tgx}{dx} = \frac{tgx + tgdx - tgx + tg^{2}x* tgdx}{dx - dx*tgx*tgdx} = \frac{tgdx*(1+tg^{2}x)}{dx} = 1 + tg^{2}x = \frac{1}{cos^{2}x} Skorzystałem z tego, że tgdx = dx i dx >> dx*tgx*tgdx
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 Pochodna tangensa z definicji - zadanie 2
Korzystając z kompendium wiedzy dotyczącej pochodnych, natrafiłem na problem przy wyprowadzaniu z definicji tangensa. Jakby mi mógł ktoś wytłumaczyć skąd wziął się ostatni fragment przykładu zamieszczonego poniżej, byłbym wdzięczny . f...
 Scruffy  1
 obliczyc pochodna czastkowa - zadanie 2
moze ktos pomoc ... ?? f(x,y)=(xy ^{2} + 2x2y ^{4} + 2x ^{2} ) ^{2}...
 samos  1
 oblicz pochodną z e
f(x)=e^{ \frac{x}{-3x^2-4} }...
 monikap7  2
 Pochodna z definicji - zadanie 50
Oblicz pochodną w punkcie x_0 z definicji: f(x)=x+\frac{1}{x}, \ \ x_0=2 Podstawiam wszystko do wzorków, ale wychodzi mi ostatecznie takie coś: f'(x)= \lim...
 rafaluk  4
 Pochodna funkcji złożonej - zadanie 79
1. f(x)= \frac{ \sqrt{x+1} }{x^2} 2. f(x)= \frac{1}{ \sqrt{x^2-4} } 3. f(x)= \frac{3-x^2}{2x^2}...
 adaxada  1
 druga pochodna
funkcja: \frac{x-2}{\sqrt{x^2+1}} pierwsza pochodna obliczona, wyszło: \frac{2x+1}{(x^2+1)(\sqrt{x^2+1})} = \frac{2x+1}{(x^2+1)\sqrt{x^2+1}} ale drugiej pochodnej za c...
 boryssek  8
 Oblicz pochodną arctg
Witam. Oblicz pochodną arctg(x^{sinx}) Z góry dziękuje za pomoc......
 Mikesz  1
 Oblicz pochodną po h - zadanie 2
Oblicz f' _{h}(P) gdzie f(x,y)=ye ^{3x+y}+x\ln(x+y-1) P(-1,3) i h(2,-1) Co oznacza [tex:14...
 m_skiba24  4
 pochodna funkcji (do obliczenia styczna)
czesc wszystkim... dumalem nad problemem obliczenia stycznej do pochodnej funckji, ale nic nie wydumalem... mozecie cos pomoc w tej sprawie ? Zad.: napisz rownanie stycznej w punkcie P=(1,y(1)) do wykresu funkcji y=1:(x(do kwadratu)+1). bardzo zal...
 Anonymous  1
 'dziwna' pochodna
obliczyc: 1) f'(0),gdzie \ f(x)=x(x-1)(x-2) ... ...
 MgielkaCuba  5
 oblicz pochodną z definicji - zadanie 4
funkcja wygląda następująco: f(x) = x \left|x \right| a dalszy zapis tak jak poniżej: f'(x) = \lim_{h \to 0 } \frac{(x+h) \cdot \left|x+h \right|-x \left|x \right| }{h}[/te...
 Moonshield  6
 problem z pochodną - zadanie 13
(5x ^{2} )' = 5 \cdot (x ^{2})' = 5 \cdot 2x tak to się robi?...
 lubierachowac  1
 Pochodna z e - zadanie 14
Zaczynam dopiero przygodę z pochodnymi z zastanawia mnie taki przykład: f(x) = 1-e^{ \frac{-x^2}{2y^2} } Znalazłem w Internecie jakieś rozwiązanie tego, które wyglądało tak: f^\prime(x)=-e...
 mikajlo  3
 Obliczyć pochodną z definicji - zadanie 9
Rzeczywiscie, tego pierwiastka miało tam nie być -- 24 lis 2013, o 23:37 --No jest sobie definicja: f'(x)= \frac{ ...
 Brysss  6
 Łatwa pochodna - zadanie 2
Mam takie pytanie... Czy pochodna zy= sin(2x)' równa się y = 2cos(2x) ? Nie zgadza mi się to w pewnym zadaniu które miałem liczone na zajęciach... bo tam miałem napisane...
 bartosztroch89  1
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) ParaRent.com