szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 18 gru 2007, o 19:35 
Użytkownik

Posty: 1
Lokalizacja: krakow
prosze o rade gdzie znalesc wzory do tych zadan
1.w prostopadłoscianie krawędzie podstawy maja dlugosc 6cm i 8cm przekatna prostopadloscianu tworzy z płaszczyzna podstawy kąt alfa rowna sie60 stopni.oblicz pole powierzchni całkowitej i objetosc tego prostopadłościanu
2.basen kapielowy ma ksztalt prostopadłoscianu o wymiarach 25m , 10,5 , i 1,8m. ile litrów wody jest w basenie, jezeli objetosc wody zajmuje 80% objetosci basenu? .
3.oblicz wymiary podstawy prostopadloscianu o wysokosci5cm wiedzac ze pole powierzchni czterech scian bocznych jest rowne 170cm kwadratu a objetosc prostopadloscianu 350cm sześcienne
4.deska wykonana z drewna sosnowego ma wymiary 30cm x 2cm x1,5m, oblicz mase deski jesli gestosc drewna sosnowego p rowna sie 0.8
5.podstawa prostopadloscianu jest kwadrat o boku a . odcinek łaczacy srodek jednej z podstaw z wierzcholkiem drugiej podstawy prostopadloscianu tworzy z krawedzia boczna kąt a . oblicz objetosc prostopadloscianu .wykonaj obliczenia dla arowna sie 4 i alfa rowna sie 30stopni
6.oblicz mase sztaby prostopadlosciennej o wymiarach 0,6m x 1,5dm x 8cm wiedzac ze 1cm szescienny metalu z ktorego wykonano sztabe ma mase 6gramów( prowna sie 6kreska ulamkiowa u gory g pod kreska ulamkowa cm szescienne).
7.najduzsza przekatna podstawy graniastoslupa prawidłowego szesciokatnego ma długosc 20cm i jest rowna wysokosci h tego graniastoslupa .oblicz pole powierzchni calkowitej graniastosłupa
z gory dziekuje

[ Dodano: 18 Grudnia 2007, 20:31 ]
nie macie pomyslu za trudne ?

"pomocy" - to nie jest dobra nazwa dla tematu i do tego niezgodna z regulaminem.
Po drugie - wątki zakładaj w odpowiednich działach.
Szemek


Ostatnio edytowano 18 gru 2007, o 21:00 przez mirgula, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 19 gru 2007, o 15:57 
Użytkownik

Posty: 1994
Wiek: 20
Pomógł: 271
Pomoc poza forum: Tak
jeśli chodzi o trudność... to zbyt trudne chyba nie jest...
1) musisz obliczyć tylko wysokość... potem tylko do wzoru podstawiasz... masz podane 3 kąty (w tym jeden prosty) więc możesz z funkcji trygonometrycznych obliczyć (zależności trójkąta prostokątnego)

2) obliczasz objętość... najlepiej zamień sobie od razu na dm, gdyż potem łatwiej będzie Ci zamienić na litry... no i na końcu V=\frac{x \cdot 80 \% }{100\%}

_________________

i: <Be rational>
\pi: <Get real>


Ostatnio edytowano 19 gru 2007, o 15:59 przez blost, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil   8951837
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 19 gru 2007, o 15:59 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 369
Lokalizacja: Szczyrk
Pomógł: 89
2.
V=25m\cdot 10,5m\cdot 1,8m=264,3m^{3}=264,3l

80\%\cdot 264,3l=0,8\cdot 264,3l=211,44l


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 19 gru 2007, o 16:02 
Użytkownik

Posty: 1994
Wiek: 20
Pomógł: 271
Pomoc poza forum: Tak
mirgula napisał(a):
4.deska wykonana z drewna sosnowego ma wymiary 30cm x 2cm x1,5m, oblicz mase deski jesli gestosc drewna sosnowego p rowna sie 0.8


następnym razem zwracaj uwagę na jednostki


g= \frac{m}{V} m=g \cdot V

5.P= a \cdot a
d=a \sqrt{2}
h oblicz z zależności kątowych i zadanie skończone

6. zamień sobie na cm i oblicz objętość... potem tylko pomnóż przez gęstość
7. sześciokąt foremny zbudowany jest z trójkątów równobocznych a=10cm

_________________

i: <Be rational>
\pi: <Get real>


Góra
 Zobacz profil   8951837
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 Oblicz pole powierzchni całkowitej prostopadłościanu  Stereometria  Anonymous  2
 Oblicz ojętość i pole powierzchni całkowitej graniastosĹ  Stereometria  Anonymous  5
 Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość stożka  Stereometria  Anonymous  1
 Oblicz pole powierzchni całkowitej stożka opisanego na kul  Stereometria  Anonymous  1
 Wzory na pola i objętości figur geometrycznych  Stereometria  Anonymous  7
 Oblicz długość promienia Ziemii  Stereometria  Anonymous  8
 Wyznacz stosunek objętości walca wpisanego do objętości  Stereometria  Anonymous  3
 Oblicz cos kąta pomiędzy ścianami ostrosłupa prawidłowe  Stereometria  Agunia  2
 Oblicz objętość prostopadłościanu  Stereometria  Wiktoria  1
 Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa  Stereometria  Wiktoria  6
 Oblicz pole powierzchni i objętość ostrosłupa czworokąt  Stereometria  hyhy:)  2
 Oblicz długość promienia podsatwy stożka. Dane P i V  Stereometria  hyhy:)  4
 (2 zadania) Oblicz objętość prostopadłościanu  Stereometria  RedFalcon  4
 Oblicz objętość graniastosłupa szesciokątnego foremnego  Stereometria  Lukas  1
 Oblicz objętość czworościanu foremnego o krawędzi 8 cm.  Stereometria  Anonymous  2
 Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłoweg  Stereometria  Jessica  3
 (3 zadania) Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego  Stereometria  Anonymous  2
 Oblicz ilość małych kulek po przetopieniu dużej kuli  Stereometria  Anonymous  1
 (7 zadań) Obliczanie objętości i pól brył  Stereometria  mariusz18  3
 (2 zadania) Oblicz pole kuli. Oblicz długość promienia ku  Stereometria  mariusz18  1
 Wzór na pole powierzchni całkowitej sześcianu  Stereometria  Anonymous  2
 Oblicz jaki procent kuli stanowi sześcian wpisaney w kulę  Stereometria  pitreq  1
 Oblicz pole powierzchni całkowitej i obwód podstawy walca  Stereometria  mike  1
 Oblicz pole powierzchni otrzymanej bryły obrotowej  Stereometria  Maniek  6
 Oblicz kąt nachylenia ściany do płaszczyzny w ostrosłupi  Stereometria  Jessica-Sylwia  1
 Oblicz pole powierzchni i objętość prostopadłościanu  Stereometria  olu$  2
 Oblicz dł. krawędzi i wysokość, objętość ostrosłupa  Stereometria  Romero100  2
 Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętosć graniastosĹ  Stereometria  Anonymous  1
 Oblicz dł. wysokości i objętość ostrosłupa prawidłowe  Stereometria  Anonymous  1
 Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej ostrosłup  Stereometria  Romero100  3

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software