szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Jedna kula z urny; litera ze słowa "Matematyka", b
PostNapisane: 20 sty 2008, o 20:58 
Użytkownik

Posty: 3
Lokalizacja: Poznań
Witam drogich forumowiczów.. dostałem od mojego nauczyciela kartke ze zadaniami ktore musiałbym zrobic .. problem tkwi w tym ze to mam na jutro a z matematyki jestem noga ;/

Czy mogłby mi ktos pomoc? jezeli był by ktos taki miły i oczywiscie jezeli ktos potrafiłby to rozwiązac to z gory dziekuje....

OK a tutaj daje zadania od mojego belfra ;P

1. W urnie znajduja sie kule: 5 białych 4 czarne i 3 czerwone. Losujemy jedna kule. Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania kuli czarnej. (haha dla matematyka chyba to trudne nie jest;p)

2. Z liter słowa MATEMATYKA losowo wybieramy jedna literę. Jakie jest prawdopodobieństwo ze bedzie to samogłoska?

3. W klasie liczącej 25 uczniów w tym 10 laseczek rozdzielono przypadkowo 5 biletów do kina, Jakie jest prawdopodobieństwo ze bilety otrzymały same dziewuszki?

4. Rzucamy dwiema kostkami do gry. Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia 5 oczek na jednej z kostek


Czy jest tutaj ktos kto jest w stanie obliczyc takie zadania?:>

pozdrawiam[/b]

"Houston We Have a problem..." - temat oryginalny, aczkolwiek niezgodny z Regulaminem.
Kasia


Ostatnio edytowano 20 sty 2008, o 21:00 przez ethann, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Polecam
Kobieta Offline
 Tytuł: Re: Jedna kula z urny; litera ze słowa "Matematyka", b
PostNapisane: 20 sty 2008, o 21:03 
Gość Specjalny

Posty: 2800
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Wiek: 21
Pomogła: 488
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Zad. 1:
\frac{1}{3}

Zad. 2:
\frac{1}{2}

Zad. 3:
\frac{{10\choose 5}}{{25\choose 5}}

Zad. 4:
\frac{10}{36} - na dokładnie jednej
\frac{11}{36} - na co najmniej jednej

__________________________________
Instrukcja LaTeX-a
Regulamin

"Matematyk naprawdę dobrze zna jakieś pojęcie, gdy zapomni jego definicję, a mimo to umie je stosować." (R.Sikorski)


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Re: Jedna kula z urny; litera ze słowa "Matematyka", b
PostNapisane: 20 sty 2008, o 21:05 
Użytkownik

Posty: 3
Lokalizacja: Poznań
hahaha o kurde tak szybko? az mi sie nie chce wierzyc ;p kurcze tylko ze potrzebowałbym jakies obliczenia cos teges bo tak to i tak to dostane buta ;p


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Kobieta Offline
 Tytuł: Re: Jedna kula z urny; litera ze słowa "Matematyka", b
PostNapisane: 20 sty 2008, o 21:14 
Gość Specjalny

Posty: 2800
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Wiek: 21
Pomogła: 488
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Wszystkie zadania opierają się na metodzie:
P=\frac{\text{liczba zdarze\'n sprzyjaj\c acych}}{\text{liczba wszystkich zdarze\'n}}

W trzecim również korzystasz z tej metody, ale najlepiej rozpisać sobie wszystkie zdarzenia sprzyjające, żeby je policzyć.

__________________________________
Instrukcja LaTeX-a
Regulamin

"Matematyk naprawdę dobrze zna jakieś pojęcie, gdy zapomni jego definicję, a mimo to umie je stosować." (R.Sikorski)


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Re: Jedna kula z urny; litera ze słowa "Matematyka", b
PostNapisane: 20 sty 2008, o 21:25 
Użytkownik

Posty: 3
Lokalizacja: Poznań
Hmm i tak z tego wzoru za duzo nie rozumiem .... Jezeli miałbym sie zastosowac do tego wzory to w pierwszym powinno byc \frac{12}{3} czyli \frac{3}{1} ..a wynik jest \frac{1}{3}


hehh.. czyli na pełne rozwiazania nie ma co liczyc nawed od moderatora? No trudno nie bede tu spamował ale i tak dziekuje najwyzej jutro z rana pokaze to kumplowi jak beda same wyniki to juz mi to dokonczy ;p

Pozdro 4all


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Polecam
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 losujemy dwie litery ze slowa TRAKTRYSA  Prawdopodobieństwo  Tama  4
 Wyznacz liczbe elementow zbioru AUB wiedzac, ze:  Prawdopodobieństwo  mckmi  2
 zadanko ze znaczkami  Prawdopodobieństwo  Anonymous  1
 Oblicz czy gracz powinien dobrac karte w "oczko"  Prawdopodobieństwo  LuźnaGuma  3
 Wybieranie losowe ze zbioru liczb  Prawdopodobieństwo  alniram  1
 EkspressLotek trafienie conjmniej "czwórki"  Prawdopodobieństwo  tarnoś  1
 zadanie ze zbiorami  Prawdopodobieństwo  Impreshia  5
 Dwie urny, w tym m kul i pusta urna trzecia  Prawdopodobieństwo  Anonymous  1
 Oblicz prawdopodobieństwo że..  Prawdopodobieństwo  Maniek  1
 Jakie jest P, że 2 osoby urodziły się w piątek ?  Prawdopodobieństwo  Zlodiej  2
 Jakie jest prawdopodobieństwo, że szybciej wyciągne kule  Prawdopodobieństwo  Zlodiej  3
 Ze zbioru {1,2,...,n}  Prawdopodobieństwo  Aram  2
 Urny z kolorowymi kulkami (3 zadania)  Prawdopodobieństwo  Rav_DuCe  0
 O zdarzeniach A i B wiemy, ze są tak samo prawdopodobne  Prawdopodobieństwo  qkiz  1
 2 osoby n razy monetą. Prawd ze otrzymaja rowna ilosc orło  Prawdopodobieństwo  antekh  6
 zadanie ze zmniennej losowej jednowymiarowej typu ciągłego  Prawdopodobieństwo  Anonymous  4
 2 myszki - Prawdopodobieństwo że jedna z nich to samiec...  Prawdopodobieństwo  Anonymous  11
 Ze słowa PARABOLA wybieramy losowo 2 litery...  Prawdopodobieństwo  leszczyk228  1
 Urny z kulami  Prawdopodobieństwo  ChipiDay  1
 warunkowe /calkowite (urny z kulami)  Prawdopodobieństwo  Ewcia  6
 calkowite-urny  Prawdopodobieństwo  Ewcia  2
 Wykaż że jeżeli P(A) =...  Prawdopodobieństwo  Acura_100  1
 Waidomo, ze - prawdopodo. . . .  Prawdopodobieństwo  Acura_100  1
 Wiadomo że - prawdopodobieństwo  Prawdopodobieństwo  Acura_100  1
 zadanie ze zmienną losową  Prawdopodobieństwo  rObO87  3
 kule biale i jedna czarna  Prawdopodobieństwo  ase  1
 zadania z "gwiazdka"  Prawdopodobieństwo  wojteka  0
 zad ze schematem bernoulliego  Prawdopodobieństwo  kermitex  1
 Zadania z "kiełbasy" 625, 642, 646  Prawdopodobieństwo  kasia_tbg  5
 Prawdopodobieństwo - ze zbioru .....  Prawdopodobieństwo  n0o  1

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: primabalerina01 i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
rss [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [FAQ] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software