szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 7 maja 2005, o 14:05 
Użytkownik

Posty: 8
Lokalizacja: Gimnazjum nr 2
Witam. Mam kilka pytań problemów, gdyż robię pracę dodatkową z matmy, więc przejdę do rzeczy. Pomóżcie mi w tych zagadnieniach:

1. Jak zmierzyć obwody różnych kół? A średnice? Zaproponuj różne sposoby. Jak zredukować błędy pomiarów?
2. Jak zmierzyć objętości różnych kul? Do której potęgi promienia są one proporcjonalne? Jaki jest współczynnik proporcjonalności? Jak wyznaczyć stąd "pi"?
3. Jak zmierzyć objętości różnych puszek? Jak na tej podstawie wyznaczyć "pi"?
4. (może trochę dziwne, ale...) Co to jest obwód i średnica kuli (walca)? Czy z nich też można obliczyć "pi"? Który sposób jest dokładniejszy? Dlaczego?

Z resztą zagadnienień się już uporałem. Teraz liczę na Waszą pomoc. Z góry dzięki.


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 8 maja 2005, o 09:41 
Użytkownik

Posty: 545
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 53
Pierwsze pytanie, to czy koło jest rozumiane jako część płaszczyzny, czy też jest to koło fizyczne, które możemy wziąć do ręki i zmierzyć. Z treści domyślam się, że chodzi o to drugie.
Wtedy obwód możemy zmierzyć np. centymetrem „krawieckim” lub taśmą mierniczą, a średnicę – mikrometrem, suwmiarką lub linijką. Błędy będą zależały od tego co mierzymy i czym mierzymy. Podstawową metodą zmniejszenia błędów jest wielokrotne powtórzenie pomiaru i wyciągnięcie średniej.
Objętości kul możemy otrzymać bądź mierząc średnicę ( np. suwmiarką) i obliczając, bądź wrzucając do menzurki i mierząc objętość wypartej cieczy. Wstawiając do wzoru na objętość kuli możemy wyliczyć przybliżoną wartość pi.
Stosunek pól figur podobnych jest równy kwadratowi stosunku podobieństwa, a stosunek objętość - sześcianowi.
Puszka to walec, możemy ją zmierzyć lub napełnić wodą i mamy objętość.
W czwartym też nie wiem „co autor miał na myśli” ale mam nadzieję, że po wcześniejszych uwagach, coś wykombinujesz.


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 8 maja 2005, o 12:30 
Użytkownik

Posty: 8
Lokalizacja: Gimnazjum nr 2
OK. Jeszcze tylko brakuje mi współczynnika proporcjonalności z zadania drugiego. Za poprzednie rozwiazania jestem bardzo wdzięczny, przydały się, zwłaszcza to zmierzenie objętości kuli z wrzuceniem do menzurki (że też ja na to nie wpadłem). Reszta też jest OK, ale te koło to chyba część płaszczyzny, ale mniejsza o to. Tak więc jeszcze tylko proszę o ten współczynnik (k=x � ?).


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 8 maja 2005, o 13:04 
Użytkownik

Posty: 545
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 53
Jeśli promień powiększy się k razy
r_1\,=\,k\cdot r
to objętość - \,k^{3}
V_1\,=\,k^{3}\cdot V


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 W kule o promieniu R wpisać cylinder o największej objętości  Stereometria  Time1500  0
 objętości i pola powierzchni ostrosłupów  Stereometria  anka89100  1
 Obliczanie krawędzi graniastosłupa na podstawie objętości.  Stereometria  KochamPapier  2
 Obliczanie objętości stożka - zadanie 3  Stereometria  EmiliaZ  3
 Stosunek objętości - zadanie 4  Stereometria  Kwiatek29  0
 objetosci i pole powiechrzni kuli  Stereometria  piwo203  17
 pole pow. stożka o objętości V  Stereometria  Andreas  1
 Pytania dotyczące wysokości ostrosłupa  Stereometria  mateo19851  1
 Stosunek objetości  Stereometria  szefu88  1
 obliczanie objętości ostrosłupa - zadanie 2  Stereometria  FEMO  8
 czy istnieje prostopadłościan o objętości  Stereometria  6m6  4
 piramidy-objętości i pole całkowite  Stereometria  karinas15  0
 Obliczanie objętości i pola ostrosłupa  Stereometria  bernbern  1
 Ostrosłup - Obliczenie objętości.  Stereometria  chomicek  2
 Problem z obliczaniem objętości  Stereometria  MattiZiom  2
 obliczenie objętości graniastosłupa - zadanie 3  Stereometria  uczennica00  2
 pola powierzchni i objętości ostrosłupów i graniastosłupów  Stereometria  milka937  1
 Wzory na pola i objętości figur geometrycznych  Stereometria  Anonymous  7
 Stosunek objętości ostrosłupa do objętości stożka - zadanie 2  Stereometria  mikusia163  1
 obliczanie objętości ostrosłupów prawidłowych  Stereometria  pwkaminski  5
 stożek, walec, stsounek objętości  Stereometria  mateusz.ex  1
 Jaką długość ma promień kuli o objętości 4,5π cm szesciennyc  Stereometria  Marlenka1415  1
 różne zadania o bryłach  Stereometria  Monissiaa  1
 Graniastosłup trapezowy - obliczenie objętości  Stereometria  plazgut  0
 graniastosłup o największej objętości  Stereometria  FEMO  1
 Obliczanie pól powierzchni i objętości Graniastosłupów -  Stereometria  Baham  4
 Objetości Kul i Walca  Stereometria  Krystian94  1
 motylek: objętości kuli i innych  Stereometria  doolloress  2
 stosunek objętości - zadanie 3  Stereometria  kieszonka  1
 stosunek powerzchni i objętości stożka do kuli  Stereometria  jucha92  1

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software