szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 6 lut 2008, o 20:39 
Użytkownik

Posty: 6
Lokalizacja: gdansk
Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego, którego krawędź podstawy ma 3cm, a krawędź boczna 6cm

Jak to rozwiązać? :(


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Kobieta Offline
PostNapisane: 6 lut 2008, o 21:23 
Użytkownik

Posty: 267
Lokalizacja: Legnica
Pomogła: 76
Ostrosłupem prawidłowym nazywamy ostrosłup, którego podstawą jest wielokąt foremny (tu sześciokąt), a spodek jego wysokości znajduje się w środku tej podstawy.
Objętość ostrosłupa dana jest wzorem:V = \frac{1}{3} \cdot h \cdot S , gdzie h to wysokość ostrosłupa a S to pole powierzchni jego podstawy.Wysokość ostrosłupa to odległość od wierzchołka do płaszczyzny podstawy, jest do niej prostopadła.
Zauważ, że podstawę możesz podzielić na 6 równobocznych trójkątów o boku a=3cm, a więc pole podstawy ostrosłupa S=6 \cdot P
Wzór na pole trójkąta równobocznego:
P=\frac{\sqrt{3}}{4}a^2
W płaszczyznach pionowych masz trójkąty prostokątne o przyprostokątnych h i a, oraz przeciwprostokątnej c=6cm(krawędź boczna ostrosłupa) Obliczasz wysokość ostrosłupa h z twierdzenia Pitagorasa
h^{2}+ 3^{2}=  6^{2}
h= 3\sqrt{3}
Dalsze obliczenia możesz wykonać sam. :D


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 Objętość Ostrosłupów i Graniastosłupów  Zadania "z treścią"  anja_94  1
 Pole całkowite i objętość - zadanie 2  Zadania "z treścią"  inucha  2
 model ostrosłupa prawidłowego trójkątnego  Zadania "z treścią"  Paulcia  1
 powierzchnia i objętość graniastosłupa w praktyce  Zadania "z treścią"  tr4cer  4
 Objetosc piramidy - zadanie 2  Zadania "z treścią"  luki1993  2
 pole, objętość, banknoty  Zadania "z treścią"  Alako  3
 Pokrywa lodowa Antarktydy - objętość  Zadania "z treścią"  dawid.barracuda  2
 Pole i objętość kuli  Zadania "z treścią"  armagonis  1
 Objętość piramidy i Dzwignia archimedesa  Zadania "z treścią"  HKoks  8
 Objętość akwarium  Zadania "z treścią"  Versus  2
 procenty i objętość  Zadania "z treścią"  TwojaKotQ  2
 3 zadanka pole i objetosc  Zadania "z treścią"  jajeczko200  1
 Objętość i pole powierzchni (całkowitej i bocznej) walca  Zadania "z treścią"  inucha  3
 srednie predkosci, objetosc i pole powierzchni  Zadania "z treścią"  misiamisia  1
 Akwarium, objętość.  Zadania "z treścią"  GluEEE  6
 oblicz objętość walca - zadanie 2  Zadania "z treścią"  damian1145  2
 pole powierzchni calkowitej i objetosc bryly.  Zadania "z treścią"  damianc18  0
 Ostrosłup, objętość.  Zadania "z treścią"  HKoks  8
 Zadanie z Geografii-oblicz objętość wody, która wyparow  Zadania "z treścią"  woznyadam  2
 Objetość z procentami  Zadania "z treścią"  ma?pa1995  1
 Objętość graniastosłupa - zadanie 22  Zadania "z treścią"  DraGoOonN  4
 pole i objętość-graniastosłup  Zadania "z treścią"  kawa1417  0
 1.Objętość soli. 2. Co więcej waży.  Zadania "z treścią"  Plati  3
 oblicz pole całkowite i objetosć walca  Zadania "z treścią"  kaha15  3
 Objętość stożka jest równa ...  Zadania "z treścią"  Katarzynka1989  2
 Pole powierzchni całkowitej ostrosłupa - zadanie 4  Zadania "z treścią"  messi2501  2
 Objętość basenu  Zadania "z treścią"  kondri  4
 Pytanie o objętość walca  Zadania "z treścią"  armagonis  1
 O Ile Procent wzrośnie objętość ostrosłupa?  Zadania "z treścią"  Potek  2
 Całkowita powierzchnia i objętość ostrosłupa ?  Zadania "z treścią"  Andachiel  2

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software