szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
 Tytuł: pochodne wzory
PostNapisane: 1 mar 2008, o 15:30 
Użytkownik

Posty: 90
Lokalizacja: kraków
zna ktoś z jakiego to wzoru sie liczy albo dokładniej jak obliczyc?f(x)=\frac{1}{x} wiem ,że pewnie to są elementarne podstawy ale pewnie diabeł tkwi w prostocie rozwiązanie to f(x)'=-\frac{1}{x^2} ale jak do tego dojść albo chciaż jakiś wzór na takie liczenie dzieki!


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
 Tytuł: pochodne wzory
PostNapisane: 1 mar 2008, o 15:33 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 4817
Lokalizacja: Grodzisko Dolne/Kraków
Wiek: 23
Pomógł: 1408
Pomoc poza forum: Odpłatnie
wzór na pochodną ilorazu:
f'(x)=\frac{(1)'\cdot x - 1 \cdot (x)'}{x^2} = \frac{0 \cdot x - 1 \cdot 1}{x^2} = -\frac{1}{x^2}
a poza tym zajrzyj do kompendium albo na wikipedię


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: pochodne wzory
PostNapisane: 1 mar 2008, o 15:40 
Użytkownik

Posty: 176
Lokalizacja: Bialystok
Pomógł: 18
f(x) = \frac{1}{x} = x^{-1} i to ze wzoru f(x) = x^{b} to wtedy f'(x)= bx^{b-1}

_________________
Paradoks golibrody

"Golibroda goli wszystkich tych i tylko tych, którzy nie golą się sami. Czy golibroda goli się sam, czy nie?"


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: pochodne wzory
PostNapisane: 1 mar 2008, o 15:46 
Użytkownik

Posty: 3875
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 22
Pomógł: 1170
Pomoc poza forum: Od pewnego poziomu
Albo z definicji:
\left(\frac{1}{x}\right)' = \lim_{h \to 0}  \frac{\frac{1}{x+h} - \frac{1}{x}}{h} = \lim_{h \to 0} \frac{x - x - h}{x(x+h)\cdot h } = \lim_{h \to 0} \frac{-1}{x(x+h)} = \frac{-1}{x^2}


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 Pochodne funkcji dwóch zmiennych - zadanie 3  Rachunek różniczkowy  Szczech  0
 Pochodne cząstkowe, ekstrema, Lagrange  Rachunek różniczkowy  Emriv  5
 Dwie pochodne..  Rachunek różniczkowy  włóczykij  1
 wyznacz pochodne cząstkowe  Rachunek różniczkowy  monikap7  8
 pochodne funkcji 2 zmiennych, extrema  Rachunek różniczkowy  Paweł  6
 Znaleźć pochodne cząstkowe pierwszego i drugiego rzędu  Rachunek różniczkowy  ggg  3
 Pochodne ogólne rzendu n  Rachunek różniczkowy  wrotarianin  3
 Oblicz pochodne funkcji. - zadanie 3  Rachunek różniczkowy  maaa  2
 mieszane pochodne cząstkowe drugiego rzędu  Rachunek różniczkowy  Anka20  18
 Pochodne funkcji!  Rachunek różniczkowy  macbaz  3
 Jak mogę obliczyć wzór wykorzystując pochodne?  Rachunek różniczkowy  kris172  2
 pochodne, całki, no i extrema  Rachunek różniczkowy  Anonymous  2
 Pochodne cząstkowe pierwszego rzędu - zadanie 4  Rachunek różniczkowy  $liwa  5
 pochodne funkcji czy dobrze licze  Rachunek różniczkowy  darietta85  5
 pochodne 1-szego rzędu  Rachunek różniczkowy  Hajni  4
 Do sprawdzenia pochodne  Rachunek różniczkowy  themati91  5
 pochodne czastkowe - zadanie 3  Rachunek różniczkowy  zxc18  3
 2 pochodne czastkowe  Rachunek różniczkowy  tomcza  9
 Pochodne cząstkowe - zadanie 66  Rachunek różniczkowy  Kanodelo  7
 oblicz pochodne czastkowe - zadanie 3  Rachunek różniczkowy  basilio2  1
 Pochodne funkcji, różniczkowalność  Rachunek różniczkowy  Hania_87  0
 Oblicz pochodne podanych funkcji - zadanie 2  Rachunek różniczkowy  Macius700  9
 Oblicz pochodne funkcji - zadanie 10  Rachunek różniczkowy  Mariuszz89  2
 f(x)=|x-1|x ekstrema, pochodne. CzyIstniejeStyczna?UdowodniÄ  Rachunek różniczkowy  Creative  0
 Pochodnę cząstkowe, dowód  Rachunek różniczkowy  karolo15  1
 pochodne czastkowe rzedu I-szego  Rachunek różniczkowy  voodoo  4
 Pochodne cząstkowe, metoda przenoszenia niepewności  Rachunek różniczkowy  qwertyy  0
 pochodne z definicji - zadanie 2  Rachunek różniczkowy  lonerpl  1
 POCHODNE FUNKCJI WYLICZYć  Rachunek różniczkowy  misianiolek  4
 pochodne cząstkowe 1  Rachunek różniczkowy  dawot  3

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software