szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 24 mar 2008, o 13:32 
Użytkownik

Posty: 546
Lokalizacja: Wlkp
Pomógł: 51
Dwie krawędzie podstawy prostopadłościanu mają długość 3. Przekątna prostopadłościanu ma długość 12 i tworzy z krawędzią boczną kąt o mierze 30. Oblicz objętość prostopadłościanu


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 24 mar 2008, o 13:39 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 4970
Lokalizacja: Kraków & Poznań
Wiek: 25
Pomógł: 1378
Pomoc poza forum: Nie
Przekątna bryły ma 12 stąd przekątna podstawy ma długość 6, a h=6\sqrt{3} (z własności miarowych połowy trójkąta równobocznego)
Drugi, brakujący bok podstawy wyliczamy z Pitagorasa:
b=\sqrt{36-9}=\sqrt{27}

_________________
"Nie wystarczy mieć sprawny umysł, trzeba go jeszcze dobrze używać" - René Descartes.

\left|\frac{\pi }{2e}-\gamma\right|\leq 10^{-3}


Nie udzielam pomocy przez PW


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 24 mar 2008, o 13:54 
Użytkownik

Posty: 546
Lokalizacja: Wlkp
Pomógł: 51
a można poprosić pomocniczy rys. ?;]


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 wyznacz objętość prostopoadłościanu.  Stereometria  kornelka90  2
 Objętość graniastosłupa - 2 zadania  Stereometria  iceman2  2
 Pole i objętość walca.  Stereometria  AniaAniaAnia  0
 Oblicz objętość ostrosłupa. - zadanie 2  Stereometria  laser15  5
 oblicz objętość i pole podstawy ostrosłupa  Stereometria  winfast29  1
 Objetosc prostopadłoscianu  Stereometria  boreas  1
 objętość stożka i objętość ostrosłupa  Stereometria  kamilek03071987  1
 3 zadania - pole i objętosc ostosłópów i graniastosłupów.  Stereometria  hauhau  1
 objetosc ostrosłupa i pole powierzchni calkowitej  Stereometria  Przybysz  3
 ostrosłupy i ich objętość - zadanie 2  Stereometria  reds  1
 pole powierzchni prostopadłościanu - zadanie 2  Stereometria  tomekdylnicki  1
 objętość stożka - zadanie 42  Stereometria  Rena123  1
 Obliczyć pole równoległoboku i objętość bryły  Stereometria  at_new  1
 Długość krawędzi prostopadłościanu.  Stereometria  mc91  1
 Objętość graniastosłupa - zadanie 2  Stereometria  tommy14  1
 Objętość ostrosłupa - zadanie 103  Stereometria  truszek_93  2
 Objętość stożka, maturalne  Stereometria  kornelka90  1
 Oblicz objętośc i Pc otrzymanej bryły  Stereometria  dajjan1425  3
 krawędz podstawy graniastosłupa i objętość ostrosłupa  Stereometria  karoline  10
 Objętość i Pole prostopadłościanu  Stereometria  Adam112  2
 objętość graniastosłupa - zadanie 17  Stereometria  wiosna  1
 Ost. praw. troj. Objetosc  Stereometria  Balanceman  3
 Objętość stożka - zadanie 47  Stereometria  Aga2909  4
 jaka objetosc ma ta bryla  Stereometria  mrufka16  1
 Wielościany i bryły obrotowe.Pole powierzchni i objętość. - zadanie 2  Stereometria  spajki02  2
 czworoscian objetosc z wektorow  Stereometria  kejkun7  0
 Graniastosłup trójkątny - pole powierzchni i objętość  Stereometria  kawa1417  1
 Objętosc ostrosłupa  Stereometria  piotras19  2
 Objętość stożka - zadanie 21  Stereometria  3ron1  1
 Objętość i pole ostrosłupa o danej krawędzi i wysokości  Stereometria  kluczyk22  2

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software