szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 29 kwi 2008, o 22:32 
Użytkownik

Posty: 11
Lokalizacja: Dolny śląsk
Mam pytanie jak obliczać przeciwprostokątną w trójkącie prostokątnym jeśli mam podane długości dwóch przyprostokątnych lub jedną przyprostokątną + jeden kąt np 37 stopni.Jedyne co znalazłem to twierdzenie Pitagorasa.Jak to liczyć wytłumaczy mi ktoś?Nie kumam za bardzo.


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Kobieta Offline
PostNapisane: 29 kwi 2008, o 23:18 
Użytkownik

Posty: 101
Lokalizacja: Ustka
Pomogła: 24
jeżeli chodzi o trojkat prostokatny to tak jak napisałes trzeba skorzystac z tw. Pitagorasa ;) czyli suma kwadratów dwóch przyprostokatny równa jest kwadratowi przeciwprostokatnej. a^2+b^2=c^2. jezeli masz natomiast podany kat to sa takie wzorki

\frac{a}{c}=\sin{\alpha}\\ \frac{b}{c}=\cos{\alpha} \\ \frac{a}{b}=\tan{\alpha} \\ \frac{b}{a}=\ctg{\alpha}, gdzie a i b to przyprostokatne natomiast c to przeciwprostokatna ;)


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 29 kwi 2008, o 23:45 
Użytkownik

Posty: 11
Lokalizacja: Dolny śląsk
Ok.Dziękuje.Mam jeszcze prośbę ponieważ jeszcze wszystkiego nie ogarniam.

Przykład nr1:mam dwie przyprostokątne o długości 6 cm i 8 cm.

Przykład nr2: mam jedną przyprostokątną 10cm i jeden kąt 37* oczywiście drugi jest 45*

Jak byś to rozwiązała tak te dwa zadania żebym zrozumiał obrazkowo.Jestem noga z matmy i chyba trzeba mi rysować grubą kredą :D

Zależy mi na przeciwprostokątnej


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 30 kwi 2008, o 14:36 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 1775
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 19
Pomógł: 79
Mamy a=6cm; b=8cm i mamy obliczyć c. Z twierdzenia Pitagorasa: c^{2}=a^{2}+b^{2}=36+64=100cm^{2} c=10cm.

W trójkącie prostokątnym suma kątów ostrych równa sie 90 stopni, a u Ciebie ta suma wynosi 82 stopnie, więc coś naknociłeś.

_________________
SREBRNY medalista Międzynarodowej Olimpiady Matematycznej
oraz
Zwycięzca Środkowoeuropejskiej Olimpiady Matematycznej
oferuje

Korepetycje przygotowawcze do OMG i OM - Warszawa (Aktualnie przyjmowanie nowych osób zawieszone)


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 30 kwi 2008, o 16:38 
Użytkownik

Posty: 11
Lokalizacja: Dolny śląsk
Ok .Dziękuje .
Czyli po dodaniu wyciągam pierwiastek i to jest moja potrzebna długość

Z drugim przykładem źle podałem jeden kąt ma 37* a drugi 90* przyprostokątna 10cm
No i z tego muszę znaleźć przeciwprostokątną.
Jeszcze dziś tego nie rozwiązałem więc pomocy dalej potrzebuje.Tutaj chodzi o to że generalnie dostaje takie dane że mam podane dwa kąty i jeden bok Jeden kąt jest zawsze 90* a długość boku i drugi kąt się zmienia.Z tych danych muszę wyliczać przeciwprostokątną.
Dziękuje za pomoc.Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 30 kwi 2008, o 20:20 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 1775
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 19
Pomógł: 79
Musisz mieć odpowiednie dane. W tym przypadku sin37. Takiej danej się nie da normalnie wyliczy i trzeba skorzystać z tablic. Jeżeli masz podaną przyprostokątna naprzeciw danego kąta, to przeciwprostokątna to będzie \frac{a}{sin\alpha}, gdzie \alpha to dany kąt, a "a" to bok naprzeciw tego kąta. Jeżeli masz podany bok przy danym kącie to musisz skorzystać z JEDYNKI TRYGONOMETRYCZNEJ, która stwierdza, że sin^{2}\alpha+cos^{2}\alpha=1. Wyliczasz z niej cos\alpha, a przeciwprostokątna wyliczasz ze wzoru \frac{a}{cos\alpha}, gdzie "a" to bok przy danym kącie.

_________________
SREBRNY medalista Międzynarodowej Olimpiady Matematycznej
oraz
Zwycięzca Środkowoeuropejskiej Olimpiady Matematycznej
oferuje

Korepetycje przygotowawcze do OMG i OM - Warszawa (Aktualnie przyjmowanie nowych osób zawieszone)


Ostatnio edytowano 30 kwi 2008, o 22:08 przez Swistak, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 30 kwi 2008, o 20:39 
Użytkownik

Posty: 11
Lokalizacja: Dolny śląsk
Ok.Dziękuje :D Wczoraj znalazłem tablice trygonometryczne i postaram się to zrozumieć trochę poćwiczyć i zobaczę czy to ogarne.Jak będe miał jeszcze z tym problem to napisze.Z matmy często uciekałem i teraz żałuje.Pozdrawiam


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 30 kwi 2008, o 22:07 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 1775
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 19
Pomógł: 79
Sorry naknociłem. Zaraz pozmieniam i będzie dobrze. Zamiast mnożyć przez sinusy i cosinusy powinienem dzielić.

_________________
SREBRNY medalista Międzynarodowej Olimpiady Matematycznej
oraz
Zwycięzca Środkowoeuropejskiej Olimpiady Matematycznej
oferuje

Korepetycje przygotowawcze do OMG i OM - Warszawa (Aktualnie przyjmowanie nowych osób zawieszone)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 okrąg opisany na trójkącie - zadanie 47  Geometria trójkąta  kubek bez ucha  4
 Środkowe i wysokości w trójkącie. Nierówność.  Geometria trójkąta  makkam121  0
 Sinusy kątów w trójkącie - zadanie 2  Geometria trójkąta  nostar  1
 Zadanie z trojkątem prostokatnym.  Geometria trójkąta  peacetolecik  2
 Okrąg na trójkącie  Geometria trójkąta  damian8m  25
 Punkt w trójkącie prostokątnym, warunek istnienia trójkąta.  Geometria trójkąta  gendion  1
 Boki i kąty w trójkącie.  Geometria trójkąta  Bodzio-fanatyk  0
 Okrąg opisany na trójkącie ..  Geometria trójkąta  Axbec  2
 Katy w trójkącie, długości boków.  Geometria trójkąta  Asiulka2506  1
 odcinki w trójkącie - zadanie 3  Geometria trójkąta  justyna0811  3
 Okrąg opisany na trójkącie rozwartokątnym  Geometria trójkąta  MunitousGirl  0
 Twierdzenia o trójkącie i kątach w kole.  Geometria trójkąta  Maciek91  1
 Promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym - zadanie 2  Geometria trójkąta  teshnorka  1
 Oblicz długość odcinka dwusiecznej zawartego w tym trójkącie  Geometria trójkąta  Narufirefox  8
 okrąg wpisany i opisany na trójkącie prostokątnym - zadanie 2  Geometria trójkąta  pczh2  2
 Okrąg opisany na trójkącie - zadania  Geometria trójkąta  iceman2  3
 x w trójkącie  Geometria trójkąta  breti  0
 okrąg opisany na trójkącie - zadanie 11  Geometria trójkąta  Nixur  0
 Okrąg opisany na trójkącie. Kąt wynosi 30  Geometria trójkąta  PeJot  2
 Okrąg opisany na trójkącie - zadanie 13  Geometria trójkąta  mimicus90  1
 sinusy katów w trójkącie równobocznym  Geometria trójkąta  południowalolka  1
 odległość środków 2 okręgów w trójkącie  Geometria trójkąta  rObO87  5
 zadanie z przeciwprostokątną  Geometria trójkąta  Kamila  1
 obliczanie kątów w trójkacie różnobocznym  Geometria trójkąta  dagidag13  1
 kąty w trójkącie - zadanie 19  Geometria trójkąta  agusSia  0
 W trójkącie kąty maja miary alfa, beta, gama, a bok leżący  Geometria trójkąta  Riddick333  1
 W trójkącie ABC - zadanie 5  Geometria trójkąta  karol2859  1
 miara kąta w trojkącie  Geometria trójkąta  robin5hood  1
 Promień okęgu opisanego na trójkącie prostokątnym  Geometria trójkąta  Agatka10000  0
 Jak obliczyc wysokosc trojkata  Geometria trójkąta  ShariQ  8

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software