szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 24 maja 2008, o 19:45 
Użytkownik

Posty: 14
Lokalizacja: z daleka :)
Oblicz promień okręgu wpisanego w trójkąt równoramienny o bokach 6, 5 i 5 .


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 24 maja 2008, o 19:50 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 1811
Lokalizacja: WLKP
Wiek: 23
Pomógł: 485
Pomoc poza forum: Do pewnego poziomu
Przeprowadź wysokość opuszczoną na dłuższą podstawę. Z tw. Pitagorasa obliczysz, że h=4 Teraz skorzystajmy ze wzoru P=pr, gdzie p= \frac{2a+b}{2} ( połowa obwodu )

P=pr \iff r= \frac{P}{p}= \frac{ \frac{1}{2} \cdot 4 \cdot 6 }{ \frac{1}{2} \cdot ( 6+5+5) }= \frac{3}{2}

_________________
Piszę poprawnie po polsku


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 24 maja 2008, o 20:03 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 1876
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Wiek: 27
Pomógł: 467
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Można też inaczej. Jeśli ze środka okręgu poprowadzimy odcinki do wszystkich wierzchołków to podzielimy trójkąt na trzy mniejsze ( w każdym tym mniejszym trójkącie wysokością jest promień okręgu). I teraz możemy porównać pole dużego trójkąta do sumy tych trzech małych:
P=P_1+P_2+P_3 \\  \frac{6*4}{2}= \frac{6r}{2}+  \frac{5r}{2}+ \frac{5r}{2} \\ 
12= 8r  \Rightarrow r=  \frac{3}{2}

Do ryhoo15. Błąd masz w obliczeniach.

Pozdro

_________________
Matematyka jest potężna - śmierć jest potężniejsza. [*]
Korepetycje z matematyki, rozwiązywanie zadań: gg 13622934


Góra
 Zobacz profil   13622934
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 24 maja 2008, o 20:10 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 1811
Lokalizacja: WLKP
Wiek: 23
Pomógł: 485
Pomoc poza forum: Do pewnego poziomu
Bardzo ciekawy pomysł. Jeżeli nie chcesz korzystać z różnorakich wzorów, sposób meninio jest jak najbardziej elementarny.

Do meninio- rachunki już poprawione.

_________________
Piszę poprawnie po polsku


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 24 maja 2008, o 20:12 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 1876
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Wiek: 27
Pomógł: 467
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Ta metoda jest bardzo dobra do wyznaczania promienia okręgu wpisanego w dowolny trójkąt pod warunkiem, że znamy jego boki. Zawsze ją stosuję :)

Pozdrawiam

_________________
Matematyka jest potężna - śmierć jest potężniejsza. [*]
Korepetycje z matematyki, rozwiązywanie zadań: gg 13622934


Góra
 Zobacz profil   13622934
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 Okrąg wpisany w trójkąt równoramienny - zadanie 7  Geometria trójkąta  malyM9  2
 okrag wpisany w trojkat rownoramienny  Geometria trójkąta  romek_p  8
 Okrąg wpisany w trojkąt równoramienny  Geometria trójkąta  Mehow90  1
 okrag wpisany w trojkat rownoramienny - zadanie 2  Geometria trójkąta  michal0389  2
 Okrąg wpisany w trójkąt równoramienny - zadanie 4  Geometria trójkąta  mrchoco  1
 okrąg wpisany w trójkąt równoramienny - zadanie 2  Planimetria  mycha-mycha1  1
 Okrąg wpisany w trójkąt równoramienny - zadanie 3  Geometria analityczna  Bartek1991  8
 Okrąg wpisany w trójkąt równoramienny - zadanie 6  Planimetria  wiktor12348  4
 okrąg wpisany w trójkat równoramienny  Planimetria  Lenny  2
 okrąg wpisany w trójkąt równoramienny  Planimetria  Susanna  4
 Okrag wpisany w trojkat rownoramienny - zadanie 3  Zadania "z treścią"  BaruZool  4
 Okrąg wpisany w trójkąt równoramienny - zadanie 5  Planimetria  matiko  9
 Okrąg na trójkącie  Geometria trójkąta  damian8m  25
 trojkąt a sin i cos  Geometria trójkąta  megii94  1
 trojkat - 3 zadania  Geometria trójkąta  xor  3
 okrag wpisany w trójkąt - zadanie 2  Geometria trójkąta  Marcin_Garbacz  9
 czy mozna zbudowac trojkat  Geometria trójkąta  Dexous  4
 pole trapezu wpisanego w trójkąt  Geometria trójkąta  pajac963  2
 trójkąt do rozwiązania  Geometria trójkąta  cowboyfromhell  1
 Kwadrat wpisany w trojkat rownoboczny  Geometria trójkąta  Kornelius  2
 Trójkąt, bok i równoległa do niej  Geometria trójkąta  patryk007  1
 Jaki to trójkąt? - zadanie 6  Geometria trójkąta  mmariusz  4
 W trójkąt prostokątny wpisano trójkąt równoboczny..  Geometria trójkąta  kluczyk  0
 Trójkąt równoramienny; równoboczny, miary kątów.  Geometria trójkąta  zlydasiukus  2
 Trójkąt Prostokątny - zadanie 148  Geometria trójkąta  Thoous  2
 Trójkąt równoramienny - pole  Geometria trójkąta  Sandacz89  1
 Udowodnij równość sum odcinków. Trójkąt równorami  Geometria trójkąta  brolly  1
 Trójkąt wpisany w okrąg. - zadanie 2  Geometria trójkąta  sj44  1
 Trójkąt prostokątny, poziom maturalny - rozszerzony(Kiełbasa  Geometria trójkąta  belzebub  2
 trójkąt wpisany w okrąg - dowód - zadanie 2  Geometria trójkąta  machina13  7

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software