szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Skan zamiast LaTeX-a
PostNapisane: 18 lip 2008, o 17:48 
Użytkownik

Posty: 10
Lokalizacja: tcv
Gdybym zapostował jakieś równanie w formie skanu a nie latexu coś by sie stało ?
Można tak czy to zabronione ?


Ostatnio edytowano 9 lut 2009, o 12:04 przez scyth, łącznie edytowano 1 raz
zmieniony tytuł


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Re: Skan zamiast LaTeX'u
PostNapisane: 18 lip 2008, o 17:59 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 2478
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 19
Pomógł: 589
Pomoc poza forum: Odpłatnie
punkt III 6.6 Regulaminu. Cytuję:
"Treść posta powinna być zredagowana w całości przy użyciu możliwości technicznych Forum. Wklejanie skanów jest możliwe jedynie w przypadku niewielkich rysunków lub schematów. Decydujący głos w kwestii wielkości i dopuszczalności skanów należy do Moderatorów i Administratorów Forum. Każdy przypadek będzie rozpatrywany osobno. "

Wobec tego pewnie dostałbyś ostrzeżenie i Twój post zostałby przeniesiony do kosza, ale oczywiście Moderatorzy nie musieliby tego zrobić.


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Re: Skan zamiast LaTeX'u
PostNapisane: 18 lip 2008, o 20:20 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 498
Lokalizacja: z całki tego świata
Wiek: 22
Pomógł: 45
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Ja czasem rysuję coś na tablecie i nikt się dotąd nie czepiał.

__________________________________
En Taro Tassadar ;D
Matematyka = wyobraźnia poddana logice.
>Nie niszczę drzew - nie notuję na kartkach<


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Re: Skan zamiast LaTeX'u
PostNapisane: 18 lip 2008, o 20:24 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 398
Lokalizacja: Suwałki/Wawa
Pomógł: 106
Poza tym chyba prościej jest napisać te parę linijek w TeXu zamiast skanować obraz i cackać się z jego zamieszczaniem. A nauczyć się TeXa warto i bez konieczności pisania na forum bo jest bardzo użyteczny.

__________________________________
Nie bój się rozkoszy - P. Almodovar


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Re: Skan zamiast LaTeX'u
PostNapisane: 18 lip 2008, o 20:41 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 2332
Lokalizacja: NRW
Pomógł: 212
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Było o tym już wielokrotnie, ale powtórzę. Takie tematy trafiają bez uprzedzenia do kosza, niezależnie od rangi i dorobku na forum. Argument przytoczony przez N4RQ5 jest słuszny. Na pierwszy ogień może iść estetyka, np. napisanie pracy magisterskiej w całości w \LaTeX\mbox{-u} daje z reguły znacznie lepszy efekt w porównaniu do Worda.

__________________________________
Obrazek
There is no place for dogma in science.
Dr. J. Robert Oppenheimer


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Re: Skan zamiast LaTeX'u
PostNapisane: 18 lip 2008, o 20:51 
Użytkownik

Posty: 10
Lokalizacja: tcv
Dzięki za wszystkie odpowiedzi wyjaśniające sprawe .


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Skan zamiast LaTeX'u
PostNapisane: 5 lut 2009, o 15:55 
Użytkownik

Posty: 41
Pomógł: 1
a czy są jakieś zewnętrzne edytory latexu działające na zasadzie tego wordowskiego edytora równań? bo przy jakichś macierzach to wszystko jest strasznie mozolne i odechciewa się czasem wyjaśniać komuś problemu.


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Skan zamiast LaTeX'u
PostNapisane: 5 lut 2009, o 16:10 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 498
Lokalizacja: z całki tego świata
Wiek: 22
Pomógł: 45
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Na Linuksach na pewno (TeXmacs, Texmaker, Winefish, Kile, etc.), a jak chcesz coś na Windę to polecam taką fajną stronkę Google.com - zawiera odpowiedzi na każde pytanie, głupie lub nie ;)

Jeszcze jedno - LaTeX nie służy wyłącznie do pisania równań, to jego mała część. Aby posłużyć się większością edytorów będziesz musiał posiąść jednak trochę wiedzy na jego temat.

Wg. mnie najwygodniej jest pisać na matematyka.pl korzystając z buttonów po lewej stronie i brać co jakiś czas podgląd ;)

__________________________________
En Taro Tassadar ;D
Matematyka = wyobraźnia poddana logice.
>Nie niszczę drzew - nie notuję na kartkach<


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Skan zamiast LaTeX'u
PostNapisane: 5 lut 2009, o 20:08 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 6258
Lokalizacja: Ruda Śląska
Wiek: 22
Pomógł: 1162
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Na windzie Winshell jest i wynalazek z AEI: LEd ;)

__________________________________
\sqrt{x^2}=|x|
\varphi=-(\sin 666^\circ +\cos (6\cdot 6\cdot 6^\circ))
Regulamin, \LaTeX


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   42
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Skan zamiast LaTeX'u
PostNapisane: 7 lut 2009, o 13:20 
Użytkownik

Posty: 41
Pomógł: 1
tyle, że te programy nie są graficznymi edytorami


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Skan zamiast LaTeX'u
PostNapisane: 7 lut 2009, o 21:04 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 6258
Lokalizacja: Ruda Śląska
Wiek: 22
Pomógł: 1162
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Znaczy co? Symboli do wstawiania nie ma? W winshellu są, OIDP w LEdzie też, jedynie preambułę/pakiety trza wpisywać. A takie całkiem "do wstawiania" to na necie są.

__________________________________
\sqrt{x^2}=|x|
\varphi=-(\sin 666^\circ +\cos (6\cdot 6\cdot 6^\circ))
Regulamin, \LaTeX


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   42
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Skan zamiast LaTeX'u
PostNapisane: 9 lut 2009, o 00:36 
Administrator
Avatar użytkownika

Posty: 4861
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 30
Pomógł: 936
Pomoc poza forum: Tak
LaTeX-a, nie LaTeX-u!!!
Język polska trudna język...


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   5748114
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Skan zamiast LaTeX'u
PostNapisane: 10 mar 2009, o 22:12 
Użytkownik

Posty: 1
scyth napisał(a):
LaTeX-a, nie LaTeX-u!!!
Język polska trudna język...

Polska trudna język,
TeX sie czyta jako tech
LaTeX jako latech, a zatem nie w Latech-a, tylko latech-u...

Cytuj:
Nazwa
Poprawna wymowa nazwy to latech lub ewentualnie lejtech (IPA: [ˈlɑtɛx], [ˈleɪtɛx]). Zgermanizowana forma "lejtek" jest niepoprawna. Wymowa wynika ze źródłosłowu - ostatnia litera to greckie chi, jako że nazwa TeX wywodzi się z greckiego słowa τεχνη, oznaczającego umiejętność, sztukę, technikę.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Latex


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Kobieta Offline
 Tytuł: Skan zamiast LaTeX-a
PostNapisane: 11 mar 2009, o 03:10 
Użytkownik

Posty: 1890
Lokalizacja: Lost Hope
Pomogła: 499
Cytuj:
Nazwa
Poprawna wymowa nazwy to latech lub ewentualnie lejtech (IPA: [ˈlɑtɛx], [ˈleɪtɛx]). Zgermanizowana forma "lejtek" jest niepoprawna. Wymowa wynika ze źródłosłowu - ostatnia litera to greckie chi, jako że nazwa TeX wywodzi się z greckiego słowa τεχνη, oznaczającego umiejętność, sztukę, technikę.


Akurat niemiecka wymowa brzmi dokladnie tak, jak Niemiec odczytalby slowo "Latech", czyli od polskiej rozni sie glownie tym, ze "ch" na koncu jest miekkie (Szwajcar dla odmiany wymowi "ch" na koncu slowa twardo, ale wciaz bedzie to bliskie zglosce "ch"). Pewnie chodzilo o angielska wymowe, ktora brzmi dokladnie tak, jak to, co wiekszosc ludzi anglojezycznych wymowi slowo "latech", czyli na koncu bedzie "k", co zreszta wynika z angielskiej wymowy greckiej litery \chi. Przywileju wymawiania greckich liter "po swojemu" nie mozna odmowic anglosasom, przynajmniej tak dlugo, jak sami wiele z tych liter wymawiamy po swojemu, na przyklad \mu, ktorej poprawna wymowa wykracza poza polskojezyczna fonetyke dokladnie tak samo, jak wymowa "ch" poza angielska. Tak zreszta, czyli /ˈleɪtɛk/ lub /ˈlɑːtɛk/, wymawiaja te nazwy tworcy systemow (Knuth i Lamport). Anglosasi wymawiaja czasami /ˈleɪtɛx/, co jest manieryzmem podobnym do spotykanej u Polakow francuskiej wymowy slowa "surrealizm". Krotko mowiac ten zacytowany tekst to bzdura i to kompletna.


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Skan zamiast LaTeX-a
PostNapisane: 11 mar 2009, o 07:09 
Administrator
Avatar użytkownika

Posty: 4861
Lokalizacja: Warszawa
Wiek: 30
Pomógł: 936
Pomoc poza forum: Tak
uosiu, nawet w zacytowanej przez Ciebie Wikipedii:
Cytuj:
(...) używa się LaTeX-a (...)
- rozumiem, że użyli poprawnej formy dopełniacza.
Na koniec - przeczytaj co pisze na ten temat pwn:
http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=8336


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail   5748114
 
Polecam
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 LaTeX dla opornych - ułamki, liczba \pi  Pytania, uwagi, komentarze...  Szemek  0
 Uwag kilka do początkujących - korzystanie z LaTeX-a  Pytania, uwagi, komentarze...  Szemek  0
 Latex a kwantyfikatory  Pytania, uwagi, komentarze...  czeslaw  11
 LaTeX - stopień  Pytania, uwagi, komentarze...  Lerhond  1
 poprawna wymowa TeX i LaTeX  Kwestie techniczne  scyth  1
 latex w open office.  Informatyka  Ankaaa993  4
 Nowa funkcja na forum - elegancki podgląd kodu LaTeX  Co nowego na forum  luka52  3
 [LaTeX] Globalna grafika w beamerze  Programy matematyczne  Spektralny  1
 Latex symbol 'istnieje' problem  Programy matematyczne  siernieczka  1
 LaTeX - zbyt duża tabela nie mieści się w pdf-ie  Programy matematyczne  Anthil  4
 [LaTeX] Uwaga na przyszłość co do LaTeX'a dla adminów  Kwestie techniczne  bisz  1
 przypis w latex  Programy matematyczne  mathematic  0
 Zamiana wzorów LaTeX'a na obrazki.  Informatyka  gosia19  2
 latex - spis treści , układ równań  Programy matematyczne  siatka  1
 Latex problem z grafika2  Programy matematyczne  raisin  2
 LaTeX - implementacja na forum  Programy matematyczne  mkk-13  1
 latex spis treści  Programy matematyczne  x_x_x  1
 LaTeX na PhpBB by Przemo - co i jak?  Informatyka  mil0szz  5
 latex - problemy  Programy matematyczne  paulisian  2
 Wydzielono z: [LaTex] Numeracja stron  Programy matematyczne  sylwia9o  4
 Pomoc (skan materiałów dydaktycznych)  Matematyk w bibliotece  kaarol  0
 podrozdziały w latex  Programy matematyczne  mathematic  3
 Instalacja LaTeX-a na pc  Hyde Park  mat1989  7
 Latex - spis treści  Programy matematyczne  trawa696  1
 Tytuł książki - skan strony.  Gdzie w Internecie znajdę?  krayerban  2
 LaTeX - dzielenie wyrazów  Programy matematyczne  luka52  3
 latex- wzory matematyczne  Programy matematyczne  Kocurka  1
 [Zlecenie] Wykonanie zadania w Latex  Komercyjne ogłoszenia  LukasSlowik10  0
 [latex] Czcionka w Latexu  Programy matematyczne  mblondi  3

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
rss [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [FAQ] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software