szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 28 wrz 2008, o 20:00 
Użytkownik

Posty: 19
Lokalizacja: POLSKA
3 \sqrt{2}  \cdot  \sqrt{6} = 3 \sqrt{12} =  \sqrt{36} = 6
Czy tyle powinien wynosić wynik ?

Dodatki typu "proste, lecz zapomniałem" można sobie darować w temacie.


Ostatnio edytowano 5 sty 2013, o 17:51 przez Jan Kraszewski, łącznie edytowano 2 razy
Symbol mnożenia to \cdot.


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 28 wrz 2008, o 20:02 
Użytkownik

Posty: 3502
Lokalizacja: Brodnica
Pomógł: 1259
3 \sqrt{2}  \cdot  \sqrt{6} = 3 \sqrt{12} =  \sqrt{9 \cdot 12}

_________________
Tyle jest w każdym poznaniu nauki, ile jest w nim matematyki (I.KANT)


Ostatnio edytowano 5 sty 2013, o 17:51 przez Jan Kraszewski, łącznie edytowano 1 raz
Symbol mnożenia to \cdot.


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 28 wrz 2008, o 20:03 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 2180
Lokalizacja: Bytom
Wiek: 23
Pomógł: 258
Pomoc poza forum: Nie
nie ;)

3\sqrt{2} \cdot \sqrt{6} = 3\sqrt{12} = \sqrt{9}\cdot \sqrt{12} = \sqrt{108} = \sqrt{36\cdot 3} = 6\sqrt{3}

_________________
"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na maczugi." - A. Einstein (1879-1955)


Góra
 Zobacz profil   3594350
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 16 wrz 2010, o 16:45 
Użytkownik

Posty: 133
Lokalizacja: Poznań
Wiek: 20
\sqrt{50} = a \sqrt{2}
a = 10 ?

5 \sqrt{2} =a \sqrt{2}
a=10 ?

Nie wieidziałem gdzie o to zapytać :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 16 wrz 2010, o 16:58 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 2721
Lokalizacja: Biała Podlaska
Wiek: 16
Pomógł: 544
Pomoc poza forum: Do pewnego poziomu
Nie:

\sqrt{50} = a\sqrt{2}

5\sqrt{2} = a\sqrt{2} /:\sqrt{2}

a = 5

Pozdrawiam.

_________________
Pozdrawiam.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 mnożenie pierwiastków. - zadanie 4  Przekształcenia algebraiczne  Haju1991  6
 Mnożenie pierwiastków. - zadanie 5  Przekształcenia algebraiczne  Slaby  5
 Mnożenie pierwiastków.  Przekształcenia algebraiczne  Dido1529  1
 Mnożenie pierwiastków. - zadanie 3  Liczby zespolone  hakirim  10
 Obliczanie Pierwiastków - zadanie 3  Przekształcenia algebraiczne  Interp  2
 Mnożenie wyrażeń wymiernych - zadanie 5  Przekształcenia algebraiczne  nevergiveup  1
 niewymierność pierwiastków - zadanie 2  Przekształcenia algebraiczne  kasiab82  1
 Parę zadań z potęg i pierwiastków-jak rozwiązać?  Przekształcenia algebraiczne  Slaven  7
 Dodawanie i odejmowanie pierwiastków - zadanie 6  Przekształcenia algebraiczne  quatz  2
 Mnożenie pierwiastków - zadanie 6  Przekształcenia algebraiczne  Ankaaa92  1
 mnożenie pierwiastków - laik - zadanie 2  Przekształcenia algebraiczne  przepalony  3
 Mnożenie ułamków - zadanie 3  Przekształcenia algebraiczne  tylda  1
 mnożenie i odejmowanie pierwiastków  Przekształcenia algebraiczne  gerla  1
 Obliczanie pierwiastków i ujemnych potęg.  Przekształcenia algebraiczne  Ynicz  1
 Pozbycie się pierwiastków  Przekształcenia algebraiczne  kammil9  4
 Obliczyć sumę pierwiastków  Przekształcenia algebraiczne  megachaos  3
 dodawanie/odejmowanie pierwiastków  Przekształcenia algebraiczne  Fati  3
 Cyfra jedności, mnożenie.  Przekształcenia algebraiczne  prezes9  2
 Upraszczanie pierwiastków - zadanie 3  Przekształcenia algebraiczne  lennyh  1
 Udowodnij, że.... Suma pierwiastkow.  Przekształcenia algebraiczne  kuzio87  2
 Nieuk uczy sie podstaw pierwiastkow  Przekształcenia algebraiczne  ChuckLiddell  11
 Dodawanie/odejmowanie/mnożenie/dzielenie ułamków  Przekształcenia algebraiczne  Qóba  3
 Suma pierwiastków trzeciego stopnia - wykazanie równości  Przekształcenia algebraiczne  buba72  2
 Mnożenie i dzielenie pierwiastków - zadanie 2  Przekształcenia algebraiczne  qws  1
 Dodawanie, odejmowanie, dzielenie i mnożenie wyrażeń wymiern  Przekształcenia algebraiczne  Adaam06  2
 Wzory skróconego mnożenie .  Przekształcenia algebraiczne  wojtusp7  7
 Mnożenie sum algebraicznych. - zadanie 2  Przekształcenia algebraiczne  Danlew  5
 Dodawanie kolejnych pierwiastków  Przekształcenia algebraiczne  Drevis  5
 przekształcenie pierwiastkow  Przekształcenia algebraiczne  adrian7137  2
 mnożenie więcej niż 2 ułamków  Przekształcenia algebraiczne  majkel2221  3

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software