szukanie zaawansowane
 [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Kobieta Offline
PostNapisane: 25 paź 2008, o 21:51 
Użytkownik

Posty: 39
Lokalizacja: z domu
1) 50% uczniów klasy nie wie, że 50% to pół, 50% tej połowy klasy nie wie nawet, że 100% to jeden, a 50% z nich, czyli 4 uczniów,
nigdy nawet nie słyszało słowa procent. Ilu uczniów liczy ta klasa?

2) Po dziewięciu dniach podróży przez pustynię beduini zorientowali się, że wypili już 60% zapasów wody. Zostało im 48 bukłaków z wodą.
O ile procent powinni zmniejszyć dzienne racje wody, jeśli ma jej wystarczyć na kolejne 8 dni?

3) Paczka wafelków kosztuje 2zł 10gr.W paczce jest 12 wafelków, ale w ramach promocji firma proponuje po tej samej cenie paczkę zawierającą 15 wafelków.
O ile procent tańszy jest teraz każdy wafelek?

4) Pan Zygmunt dostał podwyżkę i zamiast 1600 zł zarabia 1800 zł. Podwyższył więc kieszonkowe swej córce o taki sam procent.
Córka dostawała dotychczas 20 zł. Ile będzie dostawać teraz?

5) Dwaj sprzedawcy, panowie A i B, kupują jabłka u tego samego hurtownika. W sklepie pana A cena det. jest o 25% wyższa od hurtowej, a w sklepie pana B
o 30% wyższa od hurtowej. Pan A sprzedał 160 kg jabłek, a pan B- 120 kg. Który z nich więcej zyskał na sprzedaży jabłek? o ile procent więcej?

6) Kurs kroju i szycia rozpoczęło 200 osób, w tym 70 % mężczyzn.Po pierwszym dniu zajęć wyjechało 60% mężczyzn i 4 kobiety. Jaki procent wszystkich uczestników kursu stanowili mężczyźni w drugim dniu kursu?

7) Do drugiej tury wyborów we Flatlandii przeszło dwóch kandydatów: pan M i pan S.
Wyniki głosowania na wsi: pan M- 25%, pan S- 75%.
Wyniki głosowania w mieście: pan M - 65%, pan S - 35%.
30% mieszkańców Flatlandii mieszka na wsi, a 70% w mieście. Który z kandydatów wygrał?

Z góry dzieki.
Góra
Kobieta Offline
PostNapisane: 25 paź 2008, o 22:09 
Użytkownik

Posty: 23
Lokalizacja: Śląsk
Zad. 6.
200 osób to 100% uczestników, w tym 70% to mężczyźni (140 osób) oraz 30% to kobiety (60 osób). 60% mężczyzn wyjechało (czyli 60% ze 140 to 84 osoby) oraz 4 kobiety - w sumie wyjechało 88 osób, więc na kursie zostało 112 osób w tym 56 mężczyzn. 56 ze 112 to połowa, więc w drugim dniu kursu mężczyźni stanowili 50% uczestników.

[ Dodano: 25 Października 2008, 22:28 ]
Zad. 4.
Pan Zygmunt zarabia teraz 200 zł więcej, stąd \frac{200}{1600}\cdot100=12,5\%. Wystarczy, że obliczysz 12,5\% z 20 zł.

[ Dodano: 25 Października 2008, 22:41 ]
Zad. 1.
Najlepiej zacznij od końca: 4 uczniów to \frac{1}{8} klasy, więc łatwo policzysz ile osób stanowi \frac{1}{4} oraz \frac{1}{2} klasy. Potem tylko zsumujesz ilość uczniów.

[ Dodano: 25 Października 2008, 22:57 ]
Zad. 2.
48 bukłaków to 40\% zapasów wody. Stąd 60\% to 72 bukłaki. Z tego wynika, że w ciągu 9 dni beduini wypili 72 bukłaki wody, a więc 8 bukłaków dziennie. Podróżować będą jeszcze 8 dni, mają 48 bukłaków, więc na dzień musi im wystarczyć 6 bukłaków. 8-6=2; 2 z 8 to ...\% i masz wynik.
Góra
Kobieta Offline
PostNapisane: 26 paź 2008, o 10:33 
Użytkownik

Posty: 39
Lokalizacja: z domu
Jakby ktoś jeszcze pomógł mi z 5 i 7 zadaniem, to byłabym wdzięcna. Z resztą zadań już jakoś sobie poradziłam.
Góra
Kobieta Offline
PostNapisane: 26 paź 2008, o 12:05 
Użytkownik

Posty: 23
Lokalizacja: Śląsk
Zad. 5.
x - cena hurtowa jabłek
25\%x - cena pana A
30\%x - cena pana B
160\cdot25\%=...
120\cdot30\%=...
Obliczysz różnicę, a potem procent tak jak w zadaniu 2.

[ Dodano: 26 Października 2008, 11:12 ]
Zad. 7.
Pan M:
0,25\cdot0,30+0,65\cdot0,70 otrzymasz procent, jaki uzyskał pan M w wyborach.
Analogicznie wylicz dla pana S.
Góra
Kobieta Offline
PostNapisane: 26 paź 2008, o 12:30 
Użytkownik

Posty: 39
Lokalizacja: z domu
A czy w zad.5 nie powinno być:
x + 25%x - cena pana A
x + 30%x - cena pana B?
Góra
Kobieta Offline
PostNapisane: 26 paź 2008, o 12:47 
Użytkownik

Posty: 23
Lokalizacja: Śląsk
Jasne, że tak! Sorki za błąd.
Góra
Kobieta Offline
PostNapisane: 26 paź 2008, o 14:25 
Użytkownik

Posty: 39
Lokalizacja: z domu
A jeszcze do zadania 5, mam pytanie, czy dobrze:
Pan A: 160(x+25%x) = 200x
Pan B: 120(x+30%x) = 156x
Czyli więcej zyskal pan A.
I teraz nie do końca wiem, jak obliczyć, o ile procent więcej.
200x - 156x = 44x (o tyle więcej), ale teraz mam policzyć 44 z 200 jaki to procent, czy 44 ze 156 jaki to procent?
Góra
Kobieta Offline
PostNapisane: 26 paź 2008, o 18:37 
Użytkownik

Posty: 23
Lokalizacja: Śląsk
44 z 200.
Góra
Kobieta Offline
PostNapisane: 18 lis 2012, o 13:16 
Użytkownik

Posty: 1
Lokalizacja: Warszawa
zad.2
100%-60%=40%
40%=48
100%=x
0,4x=48/:0,4
x=120
100%=120
120-48=72
60%=72
72:8=9
Odp. Beduini muszą zmniejszyć racje wody 9 razy jeśli ma im wystarczyć na kolejne 8 dni.

Zad.3
15-12/15=3/15=1/5=20%
Odp. Teraz każdy wafelek jest tańszy o 20%.

Zad.7
70%z200=0,7*200=140
200-140=60
60%z140=0,6*140=84
140-84=56
60-4=56
0dp. Mężczyźni stanowili 50%

Zad.7
0,3*0,25=0,075=7,5%
0,3*0,75=0,225=22,5%
0,7*0,65=0,455=45,5%
0,7*0,35=0,245=24,5%
7,5%+45,5%=53%
22,5%+24,5%=47%
53%>47%
Odp. W wyborach wygrał pan M.
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 25 lis 2012, o 06:00 
Użytkownik

Posty: 5
Lokalizacja: 3miasto
Co do zadani 5 jest źle. Wiem, że stary temat, ale są błędy i przykro by było, jakby ktoś się nimi sugerował.

Pytanie jest:

Który więcej zyskał. A zyskał 25% w przypadku 1 i 30% w przypadku 2.

Załóżmy, że cena hurtownika to x

mamy 0.30x zysku na kilogramie u 2 i 0.25x na kilogramie u 1.
1 sprzedał 160 więc zyskał 40x czyli krótko mówiąc zyskał tyle, że mógłby z zysku kupić dodatkowe 40 kilo jabłek u hurtownika
2 sprzedał 120 więc zyskał 36x, czyli za zysk kupiłby 36 kilo jabłek u hurtownika.

Teraz kwestia o ile więcej. Logika: Jeśli o ile więcej to od tego, który mniej. Jeśli cokolwiek liczymy, ile procent większa lub mniejsza jest jedna z dwóch liczb względem drugiej, to robimy tak: W liczniku mamy zawsze większa - mniejsza, a w mianowniku, jeśli liczymy o ile większa to w mianownik wstawiamy mniejszą, a jeśli liczymy o ile mniejsza to w mianownik wstawiamy większą.

\frac{40x-36x}{36x}=\frac{4x}{36x}=\frac{4}{36}=\frac{1}{9}=11.(1)\%

Zadanie z bukłakami wyżej jest kompletnie źle, dodam jeszcze, że liczba bukłaków nie była konieczna, by obliczyć o ile należy zmniejszyć zużycie wody, wystarczyły działania na ułamkach.

60% w 9 dni, czyli w 1 dzień:

\frac{6}{10 \cdot 9}=\frac{6}{90}=\frac{1}{15}

oraz 40% w kolejne 8 dni czyli każdego dnia:

\frac{4}{10 \cdot 8}=\frac{4}{80}=\frac{1}{20}

dalej obliczamy procent:

\frac{ \frac{1}{15}- \frac{1}{20}  }{ \frac{1}{15} } \cdot 100\%=\frac{ \frac{4}{60}- \frac{3}{60}  }{ \frac{1}{15} } \cdot 100\%=\frac{ \frac{1}{60} }{ \frac{1}{15} } \cdot 100\%=\frac{15}{60} \cdot 100\%=\frac{1}{4} \cdot 100\%=25\%
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 Procenty -uczniowie gimnazjum, sport, chlopcy i dziewczyny..
Cześć W trzecich klasach pewnego gimnazjum jest łącznie 200 uczniów. Spośród nich grupa 36 uczniów uprawia sport. Jeśli w skład tej grupy wchodzi 15% chłopców i 20% dziewcząt ogółu uczniów trzecich klas, to ilu jest w nich chłopców? A. 150 B. 120 C...
 lamer  2
 procent składany, odsetki, kapitalizacja - 3 zadania
post Ł_Y_S_E_G_O Zad.1(Procent składany) Jaki kapitał należy złożyć w banku, aby po trzech latach podjąć kwotę 49000zł, jesli bank oferuje roczne oprocentowanie w wysokości 7% i coroczną k...
 marshal  1
 2 zadania- procenty
mam mały problem z dwoma zadaniami: 1. Dwie książki kosztuja w sumie 37,50zł. jedna z nich kosztuje 50% wiecej od drugiej. Ile kosztuje kazda z nich? 2.W liczbie dwucyfrowej druga cyfra jest o 20% większa od pierwszej. Co to za liczba Odp.2 zrobiłem...
 tuti  3
 Procenty-zadania tekstowe.
zad 1 Ulokowaną pewną kwotę pieniędzy w dwóch różnych bankach na rok. Po roku , po odliczeniu 20%podatku od odsetek , odebrano z obu banków 26 960 zł. Oblicz kwotę każdej lokaty , jeżeli roczna stopa procentowa dla lokat w pierwszym bank...
 Anonymous  3
 Zadanie z procentami
Jeżeli większą z liczb zwiększymy o 10%, a mniejszą zmniejszymy o 5%, to ich suma zwiększy się o 4 %, jeżeli zaś mniejszą z tych liczb zwiększymy o 10%, a większą zmniejszymy o 5%, to ich suma zwiększy się o 1 %. Jakie to liczby? Ułożyłem układ dwóc...
 koala  5
 3 zadania z wyrażeniami algebraicznymi
1. Cena sukienki wynosiła x zł. Cenę obniżono o p%. Które wyrażenie opisuje nową cenę sukienki? A. px B. x[/i:21f...
 profesorek123  3
 Zadanko z procentami
Jak rozwiązać coś takiego ? O ile procent zmniejszyłaby się dzienna produkcja przy przejściu z 8 – godzinnego na 7 – godzinny dzień pracy bez zmiany wydajności pracy? O ile procent należałoby zwiększyć wydajność ...
 Mateusz Kempa  3
 Zadania z procentami
ZAD. 1 Pani Helena ulokowała na giełdzie kwotę 1000 zł. kupując akcje firm X i Y. Po roku inwestycja ta przyniosła 10% zysku, przy czym wartośc akcji firmy X wzrosła o 20%, a wartośc firmy Y o 20% spadła. Ile pieniędzy ulokowała pani Helena w akcja...
 Maciek91  1
 Banalne zadanie z procentami...
Chcę otrzymać pół litra 75% nalewki spirytusowej z nalewki 96 %. Jak powinno wyglądać równanie? Mozna to zrobić na jedną niewiadomą?...
 rObO87  3
 !ZADANIA PROCENTOWE!
Bardzo prosze o odpowiedz na ktores zadanie . Nie jestem mocna w procentach. Mam nadzieje, ze ktos mi pomoze. Z gory dziekuje. Moze kiedys sie bede mogla odwdzieczyc. 1. a) Lasy panstwowe stanowia 78,5% ogolnej powierzchni ...
 mooniczkaa18  1
 Trudne zadanie z procentami...
Mam mały problem otóż za … nie mogę dojść do tego jak to zrobić. Prosz o pomoc. Dane: Ilość kobiet na 100 mężczyzn: Ogółem – 96,7; Miasto – 99,7; Wieś – 91,6 Szukane: Jaki procent mężczyzn mieszka na wsi?? Odp: 37%...
 Super_Plus  2
 Dwa zadania z procentami
1.Gdy księgarnia obniżyła cenę książki o 5% , jej sprzedaż dzienna wzrosła o 20% .Przed obniżka marża księgarni wynosiła 20% ceny detalicznej. Jaki procent ceny detalicznej stanowiła marża po obniżce ceny? czy po obniżeniu ceny dzienny zysk księgarni...
 Aramil  5
 Zadanie z procentami - zadanie 3
Liczba dodatnia n powiększona 0 25% jest równa m.Czy wynika stąd, że a) n stanowi 75% liczby m; b) liczba n jest mniejsza o 20% od liczby m; c) liczba m powiększona o 60% to mniej niż podwojona liczba n; d) liczba m powiększona o 60% to więcej niż po...
 alexandra  1
 zadania z procentami - zadanie 2
Przeglądałem ostatnio zbiory zadań Kiełbasy i mam problem z dwoma zadaniami dotyczącymi procentami. 1.Oprocentowanie kredytu mieszkaniowego w Banku Rozwoju wynosiło dotychczas 6%. Zarząd banku podniósł oprocentowanie o 20%. O ile punktów procentowych...
 eerroorr  4
 zadanie teksotwe z procentami
witam mam takie zadanie "w pewnej szkole liczba uczniow wynosi 340.Ile jest chlopcow w tej szkole,jezeli liczba dziewczat stanowi 30% wszytskich uczniow? Wiem ze podbne zadanie jest kilka tematow nizej jednak mi niechce jakosc wyjsc a robie to ...
 czasi  7
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) ParaRent.com