szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 23 lis 2005, o 20:33 
Użytkownik

Posty: 63
Lokalizacja: dąbrowa górnicza
Mam pytanie jak oblicza się wierzchołki paraboli?


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Kobieta Offline
PostNapisane: 23 lis 2005, o 20:39 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 2702
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Pomogła: 642
Wspólrzędne wierzchołka paraboli y=ax^{2}+bx+c, to
x=-\frac{b}{2a}
y=-\frac{\Delta}{4a}
O to chodziło:>

_________________
Time to say goodbye


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 23 lis 2005, o 20:43 
Użytkownik

Posty: 63
Lokalizacja: dąbrowa górnicza
sorki pomyliłem powinno być hiperboli wierzchołki jak się liczy.


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 23 lis 2005, o 20:52 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 413
Pomógł: 24
Pomoc poza forum: Tak
znaczy się chodzi o współrzędne hiperboli, która jest wykresem funkcji homograficznej? Przesuwasz wierzchołek odpowiedniej paraboli postaci \frac{a}{x} o wektor, o który przesunąłeś całą parabolę. A tamten wierzchołek leży na prostej y=x, więc x^{2}=a \wedge x=y

_________________
http://www.youtube.com/watch?v=yctfXIqugXc
Antonin Dworzak, Symfonia nr.9 e-moll (Z Nowego Świata), Op. 95 część 4.


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 23 lis 2005, o 21:30 
Użytkownik

Posty: 63
Lokalizacja: dąbrowa górnicza
dzięki za pomoc o to chodziło.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 wzór na krzywiznę paraboli  Funkcje kwadratowe  maniakrty  1
 Jak zadać pytanie do takiego przykładu  Funkcje kwadratowe  Vexen16  32
 Szukanie pkt. na paraboli leżącego najbliżej prostej  Funkcje kwadratowe  winfast29  3
 Jak rozwiązać określenie funkcji kwadratowej  Funkcje kwadratowe  macieja92  8
 Równania prabol i wierzchołki  Funkcje kwadratowe  avon  1
 wyznacz równanie paraboli  Funkcje kwadratowe  franek2222  4
 Jak rozwiązać zadanie z funkcji kwadratowej (WIELOKĄTY)?  Funkcje kwadratowe  Gracjan321  1
 Równanie kwadratowe. Jak wyznaczyć x?  Funkcje kwadratowe  Kris-0  2
 Zwiększ czynniki, aby iloczyn zwiększył się o daną licz  Funkcje kwadratowe  zet  5
 układ równań sprowadzający się do równania kwadratowego  Funkcje kwadratowe  Marcgal  2
 Jak rozwiązać owe funkcje?  Funkcje kwadratowe  gaileusz  2
 Czy to jest funkcja kwadratowa? Jak to rozwiazac?  Funkcje kwadratowe  horzy  10
 jak wyznaczyć funkcjie kwadratową  Funkcje kwadratowe  dawido  1
 miejsca przeciecia sie dwoch funkcji kwadratowych  Funkcje kwadratowe  nielubiematmy2134  3
 Napisz równanie paraboli...  Funkcje kwadratowe  milkaaa  1
 Jak zrobić z tego wzór ogólny f. kwadratowej?  Funkcje kwadratowe  Xeoxer  5
 parabola wierzchołki i inne  Funkcje kwadratowe  notic3  1
 Jak rozwiązać tę funkcję kwadratową.??  Funkcje kwadratowe  sliwautp  1
 Wyznacz współrzędne wierzchołka paraboli...  Funkcje kwadratowe  slander  1
 Na danej paraboli znaleźć punkt leżący najbliżej proste  Funkcje kwadratowe  Margaretta  2
 jak rozwiazać ten układ równań  Funkcje kwadratowe  szagal  8
 Funkcja kwadratowe - jak rozwiązać?  Funkcje kwadratowe  Mischief  10
 Współrzędne wierzchołka paraboli  Funkcje kwadratowe  dodolino  1
 znajdź wierzchołek paraboli  Funkcje kwadratowe  daniel285  3
 Jak to narysować  Funkcje kwadratowe  major37  1
 Styczna do paraboli. - zadanie 2  Funkcje kwadratowe  s-e-b  2
 jak wygląa wykres tej funkcji  Funkcje kwadratowe  loskens  1
 F. kwadratowa- jak obliczyć  Funkcje kwadratowe  Damian28  3
 oblicz maksymalną wys wznoszenia sie kropli  Funkcje kwadratowe  dorka240  1
 Jak naszkicować wykres funkcji  Funkcje kwadratowe  irekno  3

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software