szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 21 lis 2008, o 17:20 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 65
Lokalizacja: Wrocław
W okrąg o równaniu (x-2)^{2}+(y-2)^{2}=10 wpisano kwadrat ABCD. Jedna z przekątnych tego kwadratu zawiera się w prostej l o równaniu x-3y+4=0. Wyznacz współrzędne wierzchołków tego kwadratu.

Wyszło mi że:

A=(-1;1), C=(5;3) i odległość między nimi \sqrt{40} i teraz to przyrównuje do a\sqrt{2} i mi wychodzi a=\frac{\sqrt{40}}{\sqrt{2}}. Dobrze to liczę?


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 21 lis 2008, o 18:10 
Użytkownik

Posty: 17749
Lokalizacja: piaski
Pomógł: 2284
Pomoc poza forum: Odpłatnie
kiero napisał(a):
... i odległość między nimi \sqrt{40} i teraz to przyrównuje do a\sqrt{2} i mi wychodzi a=\frac{\sqrt{40}}{\sqrt{2}}. Dobrze to liczę?

To już niepotrzebne.

Wyznacz środek AC, niech to będzie E.

Wyznacz równanie prostej prostopadłej do danej, przechodzącej przez E.

Oblicz współrzędne B i D z układu - znaleziona prosta i okrąg.


Góra
 Zobacz profil   2407212
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 Kwadrat wpisany w okrag - zadanie 3  Geometria analityczna  Grzempol  4
 Kwadrat wpisany w okrąg - zadanie 2  Planimetria  kuband  6
 Czy okrag jest styczny do prostej..  Geometria analityczna  Magus  1
 Nie istnieje okrag  Geometria analityczna  rudablondyna  1
 Geometria przestrzenna - plaszczyzna, sfera i okrag  Geometria analityczna  karolla  0
 Okrąg w jednokładności  Geometria analityczna  dwdmp  1
 okrag w plaszczyznie prostopadlej do wektora  Geometria analityczna  raf_  0
 Okrąg, uzasadnij że  Geometria analityczna  Duke  0
 Okrąg styczny do prostej - zadanie 3  Geometria analityczna  Cartman93  1
 Kwadrat w układzie współrzędnych - zadanie 4  Geometria analityczna  adam93  1
 okrąg,prosta, odległośc cieciwa  Geometria analityczna  lukamar123  2
 okrąg przechodzący przez punk i styczny do dwóch prostyc  Geometria analityczna  marss  11
 kzrywizna i okrąg ściśle styczny do krzywej  Geometria analityczna  Minnie_  0
 Okrąg, styczna i punkt wspólny  Geometria analityczna  nimq  1
 zadanie, prosta przecinająca okrąg..  Geometria analityczna  yabol  5
 okrąg opisany na trókącie  Geometria analityczna  brida  1
 Okrąg a prosta - zadanie 2  Geometria analityczna  owen1011  4
 okrąg oisany na trójkacie  Geometria analityczna  celia11  1
 Trapez równoramienny wpisany w okrąg  Geometria analityczna  ulenka81  2
 prosta okrąg trojkat 2 zadania  Geometria analityczna  CrazyKitty  1
 proste i okrąg  Geometria analityczna  Sperling  1
 punkt i okrąg - iloczyn skalarny  Geometria analityczna  metis  0
 Dla jakich wartości parametru m równanie przedstawia okrąg  Geometria analityczna  piotras19  1
 Okrąg-pole prostokąta  Geometria analityczna  matczyt  1
 Dany jest okrąg...  Geometria analityczna  Auryn  13
 W jakich punktach okrąg przecina osie układu współrzęwspółrz  Geometria analityczna  mateusz321  3
 Zadanie domowe z geometrii (okrąg i prosta)  Geometria analityczna  Anonymous  6
 Kwadrat w kole  Geometria analityczna  Monka  4
 Okrąg i trójkąt - zadanie optymalizacyjne  Geometria analityczna  Jawana  1
 Okrąg styczny do osi układu współrzędnych  Geometria analityczna  radar42  4

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software