szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Latex - z prawej u góry kąt prosty nad literą
PostNapisane: 21 lis 2008, o 23:12 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 1436
Lokalizacja: Kraków
Wiek: 26
Pomógł: 227
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Otóż wie ktoś jak zrobić mniej więcej coś takiego (tylko ładniej i jako linię ciągłą):

\overline{a}|

?

Chodzi o to, żeby litera była obudowana od góry i od prawej.

__________________________________

Pomoc poza forum -
Korepetycje

Warto przeczytać - Pomocne materiały z rachunku prawdopodobieństwa i statystyki matematycznej


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Re: Latex - z prawej u góry kąt prosty nad literą
PostNapisane: 22 lis 2008, o 00:04 
Użytkownik

Posty: 83
Pomógł: 32
Mi wyszło coś taiego:

\begin{tabular}{ r|}
\hline
a\\ 
\end{tabular}

Kawałek tabeli :)

Kod:
1
2
3
4
[tex]\begin{tabular}{ r|}
\hline
a\\
\end{tabular}[/tex]


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Re: Latex - z prawej u góry kąt prosty nad literą
PostNapisane: 22 lis 2008, o 09:16 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 1436
Lokalizacja: Kraków
Wiek: 26
Pomógł: 227
Pomoc poza forum: Odpłatnie
No jest to ciekawy pomysł choć strasznie duże to wyszło. No i ja często będę pisał takie znaczki więc duzo tego tekstu...

Sam zobacz:

\int_0^n \overline{a}_{
\begin{tabular}{ r|}
\hline
n\\
\end{tabular}}
g(t) dt

Moje już nieco mniejsze:

\int_0^n \overline{a}_{\overline{n}|} g(t) dt

No ale to też nie jest to. Może ktoś zna jeden znaczek, który dokładnie za to odpowiada?
Póki co znalazlem np \urcorner = \urcorner i byłby on mniej wiecej dobry gdyby się go dało powiększyć. Zresztą pisze, że jest on w pakiecie amsmath a jak go dokładam to i tak nie wyświetla, heh.
Albo \vin [jak widać na forum nie jest on dostępny, trzeba dodać pakiet nath, on z kolei ładnie działa] i obrócić do góry nogami... Robią rogi ale nie te co trzeba: |



Jakby kogoś ciekawiło skad ja takie rzeczy biorę to takie oznaczenia się stosuje w matematyce ubezpieczeniowej.

[edit]
Na wikipedii widzę, że też nie wiedzieli jak go zrobić i zrobili tak jak ja, heh...
Ub. na wikipedii

__________________________________

Pomoc poza forum -
Korepetycje

Warto przeczytać - Pomocne materiały z rachunku prawdopodobieństwa i statystyki matematycznej


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Re: Latex - z prawej u góry kąt prosty nad literą
PostNapisane: 22 lis 2008, o 14:22 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 2304
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Wiek: 26
Pomógł: 414
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Pozwole sie włączyc do rozmowy..
Proponuje zajrzec tutaj: http://www.ctan.org/tex-archive/info/sy ... ols-a4.pdf
Strona 95.


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Re: Latex - z prawej u góry kąt prosty nad literą
PostNapisane: 22 lis 2008, o 18:27 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 1436
Lokalizacja: Kraków
Wiek: 26
Pomógł: 227
Pomoc poza forum: Odpłatnie
A przeglądałem ten spis znaków, jednak nie trudno tam coś przeoczyć...


Dziękuję za pomoc.


[edit]
Ten dopisany znak nie do końca spełnia oczekiwania... on cały indeks "obudowywyje" a często trzeba tylko fragment indeksu. Np samo n w wielkości:
A_{x:n}

Wiesz może jak przerobić ten skrypt? Najlepiej żeby tradycyjnie działał tzn \annu{abc} i obudowywuje mi abc. Tak zeby miec pełną kontrolę nad tym.

__________________________________

Pomoc poza forum -
Korepetycje

Warto przeczytać - Pomocne materiały z rachunku prawdopodobieństwa i statystyki matematycznej


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Re: Latex - z prawej u góry kąt prosty nad literą
PostNapisane: 22 lis 2008, o 18:44 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 2304
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Wiek: 26
Pomógł: 414
Pomoc poza forum: Odpłatnie
A probowałes w taki spsob:
Kod:
1
$A_{x:}$$\annu{n}$

Taka kombinacja alpejska ale działa

Albo można i tak:
Kod:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
\DeclareRobustCommand{\annu}[1]{{%
\def\arraystretch{0}%
\setlength\arraycolsep{1pt}% adjust these
\setlength\arrayrulewidth{.2pt}% two settings
\begin{array}[b]{@{}c|}\hline
\\[\arraycolsep]%
\scriptstyle #1%
\end{array}%
}}


i dalej wystarczy:
Kod:
1
$A_{x:\annu{n}}$


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Re: Latex - z prawej u góry kąt prosty nad literą
PostNapisane: 22 lis 2008, o 19:12 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 1436
Lokalizacja: Kraków
Wiek: 26
Pomógł: 227
Pomoc poza forum: Odpłatnie
No nie jest to najkrótszy sposób zapisu ale faktycznie działa. I to co ważne działa też bez tych środkowych dolarów (niestety generuje error), to ważne bo jak sie pisze wieksze formuły to nie w dolarach a w \begin{equation}...\end{equation}.

A to jeszcze mi powiedz jakbyś to obszedł:

a^{(m)}_{x:\overline{n}|}

Tutaj jak próbuje tym sposobem to wtedy druga część indeksu jest oddalona od pierwszej:/
No i te errory też mi sie nie podobają. Wiesz co z tym zrobić?


[edit]
oooo widzisz! Druga wersja idealna. Dziękuje.

__________________________________

Pomoc poza forum -
Korepetycje

Warto przeczytać - Pomocne materiały z rachunku prawdopodobieństwa i statystyki matematycznej


Ostatnio edytowano 22 lis 2008, o 19:17 przez Emiel Regis, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Re: Latex - z prawej u góry kąt prosty nad literą
PostNapisane: 22 lis 2008, o 19:28 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 2304
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Wiek: 26
Pomógł: 414
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Zero błędów.
Co do reszty to nie powinno byc juz zadnego problemu, chociaz zastanawiam sie nad takim czyms jak zapisac jakies ubezpieczenie terminowe i czyste ubezpieczenie na dożycie ,bo z tym to juz troche problemu bedzie :/


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Re: Latex - z prawej u góry kąt prosty nad literą
PostNapisane: 22 lis 2008, o 19:38 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 1436
Lokalizacja: Kraków
Wiek: 26
Pomógł: 227
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Naedytowaliśmy oraz pousuwalismy posty i już ciężko się połapać. To co teraz piszesz to ja bym zrobił w ten sposób:

Kod:
1
$\overline{A}_{x: \stackrel{1}{\annu{n}}}$


Ładnie wychodzi. Możemy stworzyć poradnik jak pisać w latexu artykuły z matematyki ubezpieczeniowej; )

__________________________________

Pomoc poza forum -
Korepetycje

Warto przeczytać - Pomocne materiały z rachunku prawdopodobieństwa i statystyki matematycznej


Góra
 Zobacz profil Wyślij e-mail  
 
Mężczyzna Offline
 Tytuł: Re: Latex - z prawej u góry kąt prosty nad literą
PostNapisane: 22 lis 2008, o 19:44 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 2304
Lokalizacja: Wrocław/Ruda Śląska
Wiek: 26
Pomógł: 414
Pomoc poza forum: Odpłatnie
ładnie :) myśle że juz z zadnym z symboli nie bedzie wiekszych problemow.
Można pomyślec nad takim czyms :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 poprawna wymowa TeX i LaTeX  Kwestie techniczne  scyth  1
 Konwersja "zwykły LaTeX" -> "LaTeX w wersji forum"  Kwestie techniczne  szw1710  4
 pytanie co do latex  Kwestie techniczne  refuss  2
 LaTeX tips, system podpowiedzi latex  Kwestie techniczne  abc666  37
 [LaTeX] Uwaga na przyszłość co do LaTeX'a dla adminów  Kwestie techniczne  bisz  1
 nie działa latex  Kwestie techniczne  matematix  1
 [LaTeX] Nowe kwantyfikatory  Kwestie techniczne  Moraxus  5
 Konwerter LaTeX -> LaTeX+BBCode  Kwestie techniczne  abc666  4
 Dyskusja nad zmianami na nowym forum.  Kwestie techniczne  smigol  176
 wyszukiwanie latex  Kwestie techniczne  pgnig  1
 [LaTeX] Jak uzyskać dwulinijkowy indeks dolny?  Kwestie techniczne  Róża  2
 [LaTeX] Czy należy pisać obowiązkowo?  Kwestie techniczne  Anonymous  4
 Redukcja obciążenia forum, LaTeX itd.  Kwestie techniczne  czacha  13
 Wyszukiwanie kodów znaków LaTeX-a  Kwestie techniczne  luka52  0
 [LaTeX] Wartość bezwzględna  Kwestie techniczne  szlongin  7
 (2 zadania) Oblicz wartości funkcji trygonometrycznych kąt  Funkcje trygonometryczne i cyklometryczne  Anonymous  1
 [LaTeX]Wyświetlanie komend w dokumencie  Programy matematyczne  miki999  4
 blok w obliczeniach/dziwny kąt 50*??  Liczby zespolone  Casey  3
 dowód na kąt w równoległoboku  Planimetria  lpek58  10
 Kąt między wysokością a ścianą boczną  Funkcje trygonometryczne i cyklometryczne  teoodoor  17
 wykaż że lewa równa się prawej  Przekształcenia algebraiczne  tyska002  1
 LaTeX podwojenie cyfry  Informatyka  bbasiakk  9
 Sprawdz dla jakich wartosci parametru m istnieje kat  Funkcje trygonometryczne i cyklometryczne  truskawka89  1
 sześcian - kąt między odcinkiem a podstawą  Stereometria  ashlee  3
 Oblicz kąt A  Geometria trójkąta  marek252  5
 Przewidywanie prawej strony równiania  Równania różniczkowe i całkowe  cl3hna  2
 Kąt między wektorami - zadanie 11  Algebra liniowa  przlde  3
 kąt nachylenia stożka - zadanie 3  Stereometria  rafal954  2
 Kąt rozwarcia stożka  Stereometria  lortp  1
 Kąt dwuścienny.  Stereometria  Sebik89  1

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
rss [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [FAQ] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software