szukanie zaawansowane







Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 22 lis 2008, o 23:47 
Użytkownik

Posty: 11
Lokalizacja: Warszawa
Witam mam problem z rozwiązaniem kliku zadań na potęgach. Jeśli ktoś mógłby napisać jak je zrobić byłbym bardzo wdzięczny.

Zad 1.
Oblicz:

\frac {(1024 - 2^{7}) - 343}{2^{7} * 7^{5}}

\frac {(5^{20} + 5^{18}) * (3^{4})^{3}}{(5^{16} + 5^{14}) * 9^{5}}

\frac {(9 * 5^{12} - 5^{13}) * 8^{3}}{2^{9} * 625^{3}}

Zad 2.
Wykaż, że liczba:

6 * 5^{3} + 5^{4} + 5^{5} jest podzielna przez 10,

2 * 3^{5} + 3^{6} + 3^{7} + 3^{8} jest nieparzysta

5 * 3^{7} +  2 * 3^{6} + 3 * 3^{5} jest parzysta

Zad 3.
Rozwiąż równania:

2^{17} * x - 16^{4} * 3 = 5 * (4^{8} * x - 3 * 2^{17})

\frac {x}{2^{5}} + (\frac {1}{4})^{2} = (- \frac {1}{8})^{2} * x + \frac {1}{2^{3}}

Zad 4.
Porównaj liczby:

\sqrt{6} + \sqrt {5} oraz (\sqrt {6} - \sqrt {5} )^{-1}

Zad 5.
Usuń niewymierności z mianownika następujących wyrażeń:

\frac {1}{\sqrt[3]{2} - 1}

\frac {1}{\sqrt[3]{9} + \sqrt[3]{3} + 1}

Zad 6.
Usuń niewymierność z mianownika ułamka:

\frac {1}{\sqrt{6} + \sqrt{3} - \sqrt{10} - \sqrt{5}}

\frac {1}{\sqrt{14} + \sqrt{21} + \sqrt{15} + \sqrt{10}}

\frac {1}{1 + \sqrt{2} + \sqrt{3}}

Z góry dzięki za pomoc.


Góra
 Zobacz profil  
 
Polecam
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 23 lis 2008, o 00:11 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 913
Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
Wiek: 22
Pomógł: 218
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Witam :)
Zad 4.

Liczby są równe, ponieważ:

(\sqrt {6} - \sqrt {5} )^{-1}= \frac{1}{\sqrt {6} - \sqrt {5}} = \frac{\sqrt {6} + \sqrt {5}}{6-5} = \sqrt {6} + \sqrt {5}
;)

[ Dodano: 23 Listopada 2008, 00:24 ]
Zad 5.
a)

Ze wzoru na różnicę sześcianów a ^{3} -b ^{3}

\frac {1}{\sqrt[3]{2} - 1}=  \frac{  \sqrt[3]{4}+ \sqrt[3]{2} +1 }{ (\sqrt[3]{2} - 1 ) (\sqrt[3]{4}+ \sqrt[3]{2} +1) }   =   \frac{  \sqrt[3]{4}+ \sqrt[3]{2} +1 }{  ( \sqrt[3]{2}) ^{3}  -1 ^{3} }        =   \sqrt[3]{4}+ \sqrt[3]{2} +1


Ostatnio edytowano 23 lis 2008, o 00:42 przez lukki_173, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil   4989720
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 23 lis 2008, o 00:40 
Użytkownik

Posty: 275
Lokalizacja: Imperium Romanum
Pomógł: 15
Zad 6.

c)
\frac{1}{1+\sqrt{2}+\sqrt{3}} * \frac{(1+\sqrt{2})-\sqrt{3}}{(1+\sqrt{2})-\sqrt{3}} = \frac{1+\sqrt{2}-\sqrt{3}}{(1+\sqrt{2})^{2}-(\sqrt{3})^{2}}=\frac{1+\sqrt{2}-\sqrt{3}}{1+2\sqrt{2}+2-3}=\frac{1+\sqrt{2}-\sqrt{3}}{2\sqrt{2}}*\frac{\sqrt{2}}{\sqrt{2}}=\frac{\sqrt{2}+2-\sqrt{6}}{4}


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 23 lis 2008, o 00:53 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 913
Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
Wiek: 22
Pomógł: 218
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Zad 1.
b)

\frac {(5^{20} + 5^{18}) * (3^{4})^{3}}{(5^{16} + 5^{14}) * 9^{5}}=
 \frac{3 ^{12}*(5 ^{20}+5 ^{18}  ) }  {3 ^{10}* (5 ^{16}+5 ^{14}  )} =
 \frac{3 ^{2}*5 ^{14}*(5 ^{6}+ 5 ^{4} )  }{5 ^{14}* (5 ^{2}+1 )} =
 \frac{3 ^{2}* 5 ^{4}* (5 ^{2}+1 )}{26} =
 \frac{26*3 ^{2}*5 ^{4}  }{26} =
3 ^{2} *5 ^{4} =3 ^{2} *5 ^{2} *5 ^{2} =5 ^{2} *15 ^{2} =75 ^{2} =5625

[ Dodano: 23 Listopada 2008, 00:58 ]
Zad 1.
c)

\frac {(9 * 5^{12} - 5^{13}) * 8^{3}}{2^{9} * 625^{3}}=
 \frac{5 ^{12}*(9-5)*8 ^{3}  }{2 ^{9}*5 ^{12}  } =
 \frac{4*8 ^{3} }{2 ^{9} } = \frac{2 ^{2}*2 ^{9}  }{2 ^{9} } =4


Góra
 Zobacz profil   4989720
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 23 lis 2008, o 00:58 
Użytkownik

Posty: 275
Lokalizacja: Imperium Romanum
Pomógł: 15
Swoja droga - nie ma to jak wejsc na forum i wrzucic cala prace domowa :D


Góra
 Zobacz profil  
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 23 lis 2008, o 01:07 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 913
Lokalizacja: Kościeliska (woj. opolskie)
Wiek: 22
Pomógł: 218
Pomoc poza forum: Odpłatnie
Zad 3.
a)
2^{17} * x - 16^{4} * 3 = 5 * (4^{8} * x - 3 * 2^{17})
2 ^{17} *x-2 ^{16} *3=5*(2 ^{16}*x-3*2 ^{17})
2 ^{16}*(2x-3)=2 ^{16}*5*(x-3*2)
2x-3=5x-30
x=9

[ Dodano: 23 Listopada 2008, 01:20 ]
Zad 3.
b)
\frac {x}{2^{5}} + (\frac {1}{4})^{2} = (- \frac {1}{8})^{2} * x + \frac {1}{2^{3}}
\frac {x}{2^{5}} + \frac{1}{2 ^{4} }= \frac{1}{2 ^{6} } *x+ \frac{1}{2 ^{3} }
\frac{1}{2 ^{3} }*( \frac{x}{2 ^{2}}+\frac{1}{2})= \frac{1}{2 ^{3} }*( \frac{x}{2 ^{3}} +1)
\frac{x}{4}+ \frac{1}{2}  = \frac{x}{8}+1
\frac{2x}{8} - \frac{x}{8}= \frac{1}{2}
x=4

[ Dodano: 23 Listopada 2008, 01:50 ]
Zad 2.
b)
2 * 3^{5} + 3^{6} + 3^{7} + 3^{8}
3^{5} *(2+3 ^{6}+3 ^{7} +3 ^{8} )
243*(2+3 ^{6}+3 ^{7} +3 ^{8} )

Widać wyraźnie, że 243 jest liczbą nieparzystą, natomiast wyrażenie w nawiasie także jest nieparzyste (ponieważ 3 podniesione do potęgi naturalnej zawsze da liczbę nieparzystą, a całość powiększona jeszcze od parzyste 2 także jest liczbą nieparzystą), zatem wymnażając dwa wyrażenia nieparzyste otrzymamy liczbę nieparzystą, co należało wykazać. ;)

[ Dodano: 23 Listopada 2008, 01:58 ]
Zad 2.
c)
5 * 3^{7} +  2 * 3^{6} + 3 * 3^{5}=3 ^{5} *(5*3 ^{2}+2*3+3)=3 ^{5}*(45+6+3)=3 ^{5} *54

Po kilku prostych przejściach widać, że otrzymaliśmy mnożenie liczby nieparzystej i parzystej, zatem ich iloczyn będzie liczbą parzystą, co należało wykazać. ;)

[ Dodano: 23 Listopada 2008, 02:06 ]
Zad 2.
a)
6 * 5^{3} + 5^{4} + 5^{5}=5 ^{2}*(6*5+5 ^{2}+5 ^{3} )=25*180

Widać, że liczba 180 jest podzielna przez 10, ponieważ kończy się cyfrą 0, zatem pomnożona przez dowolną liczbę, w tym przypadku przez 25, zawsze da liczbę podzielną przez 10, co należało wykazać. ;)


Góra
 Zobacz profil   4989720
 
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 23 lis 2008, o 10:48 
Użytkownik

Posty: 11
Lokalizacja: Warszawa
Wielkie dzięki za pomoc, punkt dla was. ;)

ogre napisał(a):
Swoja droga - nie ma to jak wejsc na forum i wrzucic cala prace domowa


Nie pracę domową, tylko przygotowuję się do sprawdzianu i akurat powyższych przykładów nie za bardzo rozumiałem jak zrobić.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Dział   Autor   Odpowiedzi 
 Potęgi o wykładniku naturalnym - zadanie 2  Przekształcenia algebraiczne  monis333  1
 potegi o wykładniku naturalnym  Przekształcenia algebraiczne  ala1609  4
 Przedstaw w postaci jednej potęgi - zadanie 3  Przekształcenia algebraiczne  bartazlol  24
 Wykaż że liczba: (potęgi)  Przekształcenia algebraiczne  pietras190  10
 Zamiana wykłądnika potęgi  Przekształcenia algebraiczne  Buenos  6
 Potęgi i pierwiastki - uprość.  Przekształcenia algebraiczne  svmsung  3
 potegi...dzielenie potęg  Przekształcenia algebraiczne  magdaa142  4
 Potęgi, wzory skróconego... upraszczanie  Przekształcenia algebraiczne  s0viet  8
 Potegi o wykladniku wymiernym...  Przekształcenia algebraiczne  Atillo  2
 potęga o wykładniku rzeczywistym - zadanie 4  Przekształcenia algebraiczne  Natalia007  2
 Przedstaw w postaci potęgi.  Przekształcenia algebraiczne  Fantazja91  1
 Wykaż nierówność - czwarte potęgi  Przekształcenia algebraiczne  Paulina-Anna  3
 Potęga o wykładniku wymiernym .  Przekształcenia algebraiczne  *Kassie .  2
 Równanie z x w wykładniku  Przekształcenia algebraiczne  Paulina-Anna  4
 oszacowanie wartości podanej potęgi  Przekształcenia algebraiczne  rain228  4
 Potęgi - zadanie 14  Przekształcenia algebraiczne  alimak  3
 Obliczenie krok po kroku prostego działania - potęgi  Przekształcenia algebraiczne  marek252  3
 Potęgi o wykładniku wymiernym 2  Przekształcenia algebraiczne  zielonyn1  1
 potęgi, oblicz bez użycia tablic  Przekształcenia algebraiczne  en!  1
 Potęgi - dziwne przykłady  Przekształcenia algebraiczne  Quaerens  4
 Potęgi, oblicz p.  Przekształcenia algebraiczne  ruda1200  1
 Potęga o wykładniku rzeczywistym - 8 przykładów  Przekształcenia algebraiczne  misiaolisia  5
 Obliczanie wyrażenia - potęgi + wzory skróconego mnożenia.  Przekształcenia algebraiczne  wirher  2
 zapisać wyrażenie w postaci potęgi liczby 3  Przekształcenia algebraiczne  piterbtgigs  5
 Która z liczb jest większa? (potęgi)  Przekształcenia algebraiczne  sanderson  7
 hardcor-niewiadoma pod lg w podstawie i wykładniku  Przekształcenia algebraiczne  monika_g  3
 Duże potęgi ułamków dziesiętnych  Przekształcenia algebraiczne  Xeonx  3
 Potęga o wykładniku naturalnym  Przekształcenia algebraiczne  m___k  2
 Wyraź w postaci potęgi liczby  Przekształcenia algebraiczne  darunia363  2
 Doprowadz do najprostszej postaci - potegi  Przekształcenia algebraiczne  Majec  3

Kto przegląda Forum

Użytkownicy przeglądający to Forum: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Astronomia.pl program tv Grudziądz , Tunezja last minute - zarezerwuj na wycieczka.pl Lalka streszczenie Wypracowania z polskiego
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Netstel Software