szukanie zaawansowane
 [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 2 gru 2008, o 18:14 
Użytkownik

Posty: 3
Lokalizacja: oświęcim
proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania
Pani Irena kupywala ostatnio kubki i filiżanki.kubki kosztowały po 7zł ,filiżanki po 5zł.Zapłaciła za te zakupy 86zl.ile kupiła kubków,a ile filiżanek,jeśli łącznie było ich 14?
Góra
Instytut Matematyczny, Uniwersytet Wrocławski
Kobieta Offline
PostNapisane: 2 gru 2008, o 18:16 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 5437
Lokalizacja: Gdańsk
x - ilość zakupionych kubków
y - ilość zakupionych filiżanek
7x - koszt wszystkich zakupionych kubków
5y - koszt wszystkich zakupionych filiżanek

Rozwiąż taki układ równań:
\begin{cases} x+y=14 \\ 7x+5y=86 \end{cases}
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 2 gru 2008, o 19:07 
Użytkownik

Posty: 3
Lokalizacja: oświęcim
mam prośbę w 4klasie nie rozwiązujemy układu równań, od czego obliczenia mam zacząć rozwiązywać?jak to inaczej zapisac?
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 2 gru 2008, o 20:38 
Użytkownik

Posty: 111
Lokalizacja: Rybnik
Sa to dwa rownania, ktore sa ze soba powiazane. W tym przypadku najlepiej wyznaczyc sobie x z pierwszego rownania. Czyli:

x=-y+14

Teraz za x w drugim rownaniu podstawiasz (-y+14)

i wychodzi:

7(-y+14)+5y=86
Góra
Kobieta Offline
PostNapisane: 2 gru 2008, o 21:14 
Użytkownik

Posty: 16194
Macabre napisał(a):
Sa to dwa rownania, ktore sa ze soba powiazane. W tym przypadku najlepiej wyznaczyc sobie x z pierwszego rownania. Czyli:

x=-y+14

Teraz za x w drugim rownaniu podstawiasz (-y+14)

i wychodzi:

7(-y+14)+5y=86

To zadanie jest z IV klasy podstawówki, a tam nawet trudniejszych równań nie rozwiązują.


Czy to zadanie jest z jakiś zawodów i masz może odpowiedzi do wyboru?

[ Dodano: 2 Grudnia 2008, 20:26 ]
Ile złotych zapłaciłaby pani Irena, gdyby kubki też kosztowały po 5zł?
14 *  5=70
Ile złotych by jej zostało?
86-70=16
O ile złotych droższy był kubek od filiżanki?
7-5=2
Ile było kubków?
16:2=8
Ile było filiżanek?
14-8=6
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 2 gru 2008, o 21:43 
Użytkownik

Posty: 3
Lokalizacja: oświęcim
Wielkie dzięki:) za pomoc
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 Zadania tekstowe - zadanie 32  Edgardo  3
 Stare , ciekawe zadanie  Sebartus  2
 zadanie o pocztowkach  michal_inf  2
 zadania tekstowe- równania  Funkyart  1
 Zadanie tekstowe - zadanie 71  Witek2010  1
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) ParaRent.com