wzór na pole siedmiokąta foremnego w zależności od prom

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Alucard
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 21 paź 2005, o 22:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 2 razy

wzór na pole siedmiokąta foremnego w zależności od prom

Post autor: Alucard »

okręgu wpisanego w ten wielokąt

może ktoś podać?
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

wzór na pole siedmiokąta foremnego w zależności od prom

Post autor: Tomasz Rużycki »

[promień okręgu wpisanego] * [połowa obwodu].
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1174
Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 69 razy

wzór na pole siedmiokąta foremnego w zależności od prom

Post autor: DEXiu »

Jakby ktoś pytał, skąd się wziął wzorek podany przez Tomka, to wystarczy pociągnąć promienie do punktów styczności okręgu z bokami i zuważyć, że promienie te są wysokościami pewnych trójkątów, a pole całego wielokąta (wzór można uogólnić do dowolnego wielokąta opisanego na okręgu) jest sumą pól tych trójkątów Acha. I jeszcze jedno - w tym zadaniu nie mamy danej długości boku ani obwodu, ale jest mowa o siedmiokącie foremnym, więc nic prostszego, jak obliczyć sobie długość boku ze wzoru (gotowy wzorek z tablic dla wielokątów foremnych) \(\displaystyle{ a=2\cdot r\cdot tg\frac{\pi}{n}}\), gdzie \(\displaystyle{ a}\) oznacza długość boku, \(\displaystyle{ r}\) - promień okręgu wpisanego, \(\displaystyle{ n}\) - ilość kątów (lub jak kto woli boków) wielokąta (u nas \(\displaystyle{ n=7}\))
ODPOWIEDZ