Zad 1
Ze zbioru cyfr{0,1,3,4,5,6} losujemy kolejno ze zwracaniem dwa razy po jednej cyfrze i zapisujemy je w wylosowanej kolejności jako liczbę dwucyfrowa.Ile w ten sposób możemy otrzymać wszystkich liczb:
a)dwucyfrowych
b)dwucyfrowych podzielnych przez 5
c)dwucyfrowych parzystych
d)dwucyfrowych mniejszych od 45
e)większych od 32
Zad 2
Porządkując na różne sposoby zbiory {1,2,3,4} otrzymujemy za każdym razem pewną liczbę czterocyfrową.Ile możemy w ten sposób otrzymać:
a)różnych liczb
b)różnych liczb parzystych
c)różnych liczb w których cyfra setek jest o jeden większ od cyfry dziesiątek
d)różnych liczb podzielnych przez 3
Zad 3
Ile jest wszystkich liczb dwucyfrowych o różnych cyfrach:
a)podzielnych przez 5
b)parzystych
c)większych od 47
d)większych od 74
e)mniejszych od 53
f)mniejszych od 35
Prosze o pomoc dziś
/no naprawdę mam dziś dobry dzień - posklejałem - przeniosłem - ale niech inni rozwiązują - Arek/
Zadania testowe - pemutacje, zwracanie :)
Zadania testowe - pemutacje, zwracanie :)
Zad 1
a) 5*6 za pierwszym razem mozemy wylosowac jedna z 5 mozliwosci - bo 0 nie da liczby dwucyfrowej - a za drugim razem mozliwa jest dowolna z tych 6 podanych cyfr.
b)5*2 pierwsza jak wyzej, druga musi byc albo 0 albo 5
c) 5*3 pierwsza jw. druga to 0, 4 lub 6
d)2*6 + 1*4 {pierwsza cyfra to 1 lub 3, druga dowolna z tych 6} lub {pierwsza 4 a druga 0, 1, 3 lub 4}
e) 1*4 + 3*6 {pierwsza 3 i druga 3, 4, 5 lub 6} lub {pierwsza wieksza od 3 i druga dowolna}
Zad 2
a) 4*3*2*1 = 4! (permutacja). Losujemy sobie cyfry po kolei, po kazdym losowaniu zmniejsza nam sie liczba mozliwosci...
b) 2*3*2*1 na miejsce jednosci laduje 2 lub 4, potem na miejsce dziesiatek dowolna z pozostalych 3, na liczbe tysiecy mamy juz tylko dwie mozliwosci i ostatnia cyfra to ta, co zostala
c) 3*1*2*1 najpier wylosujmy liczbe setek (nie moze byc 1, tylko 3 mozliwosci), potem wybieramy cyfre dziesiatek - to juz jednoznacznie (o 1 mniejsza od setek)- pozostale dwie cyfry losujemy z pozostalych...
d) 0
Zad 3
analogicznie do porzednich zadan, sprobuj sama, wpisz swoje rozwiazanie, powiem wieczorem, czy dobrze wyszlo.
a) 5*6 za pierwszym razem mozemy wylosowac jedna z 5 mozliwosci - bo 0 nie da liczby dwucyfrowej - a za drugim razem mozliwa jest dowolna z tych 6 podanych cyfr.
b)5*2 pierwsza jak wyzej, druga musi byc albo 0 albo 5
c) 5*3 pierwsza jw. druga to 0, 4 lub 6
d)2*6 + 1*4 {pierwsza cyfra to 1 lub 3, druga dowolna z tych 6} lub {pierwsza 4 a druga 0, 1, 3 lub 4}
e) 1*4 + 3*6 {pierwsza 3 i druga 3, 4, 5 lub 6} lub {pierwsza wieksza od 3 i druga dowolna}
Zad 2
a) 4*3*2*1 = 4! (permutacja). Losujemy sobie cyfry po kolei, po kazdym losowaniu zmniejsza nam sie liczba mozliwosci...
b) 2*3*2*1 na miejsce jednosci laduje 2 lub 4, potem na miejsce dziesiatek dowolna z pozostalych 3, na liczbe tysiecy mamy juz tylko dwie mozliwosci i ostatnia cyfra to ta, co zostala
c) 3*1*2*1 najpier wylosujmy liczbe setek (nie moze byc 1, tylko 3 mozliwosci), potem wybieramy cyfre dziesiatek - to juz jednoznacznie (o 1 mniejsza od setek)- pozostale dwie cyfry losujemy z pozostalych...
d) 0
Zad 3
analogicznie do porzednich zadan, sprobuj sama, wpisz swoje rozwiazanie, powiem wieczorem, czy dobrze wyszlo.
-
- Użytkownik
- Posty: 46
- Rejestracja: 16 paź 2007, o 16:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Żagań
- Podziękował: 3 razy
Zadania testowe - pemutacje, zwracanie :)
zad1. c, nie powinno być 5 * 4=20? przecież parzyste liczy dwucyfrowe mogą mieć 0,2,4,6 jako cyfrę jedności.
Przepraszam. Nie zauważyłem, że w tym zbiorze nie ma 2
Przepraszam. Nie zauważyłem, że w tym zbiorze nie ma 2