mam takie zadanie:
1.wykaż tożsamość:
\(\displaystyle{ (1+\sin x)(1-\sin x)=\ \cos ^ 2 x}\)
2. rozwiąż nierówność :
\(\displaystyle{ \ctg x>\frac{-1}{\sqrt{3}}}\)
Z góry dziękuję
tożsamość i nierówność
- LecHu :)
- Użytkownik
- Posty: 953
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BFGD
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 162 razy
tożsamość i nierówność
1.Po lewej jak wymnozysz to zostanie ci \(\displaystyle{ 1-\sin^2x}\) a to z jedynki trygonometrycznej wiesz ze wynosi \(\displaystyle{ \cos^2x}\) czyli masz tu tozsamosc
2.Zrob zeby po prawej bylo uniewymiernione czyli:
\(\displaystyle{ \ctg x >-\frac{\sqrt{3}}{3}}\)
Narysuj sobie wykres cot a ngensa i Narysuj sobie linie prosta przechodzaca przez \(\displaystyle{ -\frac{\sqrt{3}}{3}}\) rownlolegla do osi OX i nierownosc spelnia wszystkie katy dla ktorych wartosc tangensa jest wieksza.
2.Zrob zeby po prawej bylo uniewymiernione czyli:
\(\displaystyle{ \ctg x >-\frac{\sqrt{3}}{3}}\)
Narysuj sobie wykres cot a ngensa i Narysuj sobie linie prosta przechodzaca przez \(\displaystyle{ -\frac{\sqrt{3}}{3}}\) rownlolegla do osi OX i nierownosc spelnia wszystkie katy dla ktorych wartosc tangensa jest wieksza.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 22 kwie 2014, o 11:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
tożsamość i nierówność
Cześć! Przepraszam, że odgrzewam stary temat, ale właśnie również przyszło mi się borykać z takim zadaniem, a przynajmniej podobnym, bo w postaci:
\(\displaystyle{ \frac{1-\sin x}{\cos x}= \frac{\cos x}{1+\sin x}}\)
I zacząłem to zadanie robić w ten sposób, że napisałem
\(\displaystyle{ L=...}\)
i dalej przekształcałem tylko lewą stronę, aby wyszła prawa, bo sądziłem, że w ten sposób należy robić. Kiedy widzę powyższe rozwiązanie widzę, że to jest jednak bardzo proste i tak najlepiej. Ale czy robiąc moim sposobem L= też da radę jakoś dojść do tego samego rozwiązania czy nie? Ja się namęczyłem ale nic nie wyszło. Czy da się ale nie dałem rady czy w ogóle sposób jest zły?
PS: Przy okazji chciałbym podziękować Leszkowi za rozwiązanie
\(\displaystyle{ \frac{1-\sin x}{\cos x}= \frac{\cos x}{1+\sin x}}\)
I zacząłem to zadanie robić w ten sposób, że napisałem
\(\displaystyle{ L=...}\)
i dalej przekształcałem tylko lewą stronę, aby wyszła prawa, bo sądziłem, że w ten sposób należy robić. Kiedy widzę powyższe rozwiązanie widzę, że to jest jednak bardzo proste i tak najlepiej. Ale czy robiąc moim sposobem L= też da radę jakoś dojść do tego samego rozwiązania czy nie? Ja się namęczyłem ale nic nie wyszło. Czy da się ale nie dałem rady czy w ogóle sposób jest zły?
PS: Przy okazji chciałbym podziękować Leszkowi za rozwiązanie
Ostatnio zmieniony 25 maja 2015, o 21:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Medea 2
- Użytkownik
- Posty: 2491
- Rejestracja: 30 lis 2014, o 11:03
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 23 razy
- Pomógł: 479 razy
tożsamość i nierówność
Tak, da się. Przemnóż licznik i mianownik przez \(\displaystyle{ 1 + \sin x}\), w liczniku dostaniesz \(\displaystyle{ \cos^2 x}\) - skróci się z kosinusem z mianownika. Jak na to wpadłam? Rozwiązałam to tak, jak powyżej...