\(\displaystyle{ \tg{2x}=\tg{ \left( 3x-\frac{\pi}{6} \right) }}\)
ktoś ma pomysł?
Rozwiąż równanie trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 270
- Rejestracja: 28 gru 2004, o 20:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: AGH/WEAIiE
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 29 razy
Rozwiąż równanie trygonometryczne
A probowales wyprowadzic wzor na roznice tangensow (we wzorach na mature ich nie ma prawda?), wtedy przeniesc na 1strone i skorzystac z tego wzoru?
- jakkubek
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 31 mar 2006, o 20:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wilmesau
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 9 razy
Rozwiąż równanie trygonometryczne
\(\displaystyle{ 2x=3x-\frac{\pi}{6}+k\pi}\)
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{6}-k\pi}\)
okres będzie ujemny, ale to będzie to samo co k Π. Tak mi się przynajmniej wydaje:)
\(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{6}-k\pi}\)
okres będzie ujemny, ale to będzie to samo co k Π. Tak mi się przynajmniej wydaje:)
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Rozwiąż równanie trygonometryczne
Wydaje mi się, że lewą stronę możesz zapisać jako:
\(\displaystyle{ \tg 2 x=\frac{2{\cdot} \tg x }{1+ \tg ^ {2}x}}\) natomiast prawą stronę zapisujesz jako:
\(\displaystyle{ \tg \left( 3x-\frac{\pi}{6} \right) =\frac{ \tg 3 x- \tg \left( \frac{\pi}{6} \right) }{1+ \tg x {\cdot} \tg \left( \frac{\pi}{6} \right) }}\) spróbuj tak może da radę.
\(\displaystyle{ \tg 2 x=\frac{2{\cdot} \tg x }{1+ \tg ^ {2}x}}\) natomiast prawą stronę zapisujesz jako:
\(\displaystyle{ \tg \left( 3x-\frac{\pi}{6} \right) =\frac{ \tg 3 x- \tg \left( \frac{\pi}{6} \right) }{1+ \tg x {\cdot} \tg \left( \frac{\pi}{6} \right) }}\) spróbuj tak może da radę.