Wiec tak, mam takie o to zadanie, powtarzam sobie wlasnie do matury rozne zagadnienia i zadania i nie mam zielonego pojecia/nie pamietam jak to sie robilo xD
Moglby mi ktos wytlumaczyc na tym prosty(chyba) przykladzie?
\(\displaystyle{ \sin^4 x + \cos^2 x= \sin^2 x + \cos^4 x}\)
bede wdzieczny za pomoc
(chyba dobry dzial wybralem xD)
Zbadaj tozsamosc trgonometryczna
- Tristan
- Użytkownik
- Posty: 2353
- Rejestracja: 24 kwie 2005, o 14:28
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 557 razy
Zbadaj tozsamosc trgonometryczna
Dział był zły, więc przeniosłem do poprawnego. Poza tym, zapoznaj się z Tex-em.
Przekształcę troszkę tezę do postaci \(\displaystyle{ \sin^4 x - \cos^4 x=\sin^2 x - \cos^2 x}\).
Mamy więc \(\displaystyle{ L= \sin^4 x - \cos^4 x= (\sin^2 x)^2 - ( \cos^2 x)^2=( \sin^2 x - \cos^2 x)( \sin^2 x + \cos^2 x)=\sin^2 x - \cos^2 x=P}\). Czyli tożsamość jest prawdziwa. Skorzystałem tutaj z wzoru skróconego mnożenia i jedynki trygonometrycznej, co chyba widać
Przekształcę troszkę tezę do postaci \(\displaystyle{ \sin^4 x - \cos^4 x=\sin^2 x - \cos^2 x}\).
Mamy więc \(\displaystyle{ L= \sin^4 x - \cos^4 x= (\sin^2 x)^2 - ( \cos^2 x)^2=( \sin^2 x - \cos^2 x)( \sin^2 x + \cos^2 x)=\sin^2 x - \cos^2 x=P}\). Czyli tożsamość jest prawdziwa. Skorzystałem tutaj z wzoru skróconego mnożenia i jedynki trygonometrycznej, co chyba widać
Zbadaj tozsamosc trgonometryczna
wiekie dzieki juz sobie przypomnialem to xD
i sorry za zly dzial ale nie obeznany jestem za bardzo.
poprawie sie
i sorry za zly dzial ale nie obeznany jestem za bardzo.
poprawie sie