Wykazac iloczyn sinusa i cosinusa.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
kozioleq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 21 maja 2006, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Wykazac iloczyn sinusa i cosinusa.

Post autor: kozioleq »

Wykaz, ze:

\(\displaystyle{ 4 \cos 3 6^\circ \sin 1 8^\circ = 1}\)

Z gory dzieki za pomoc.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

Wykazac iloczyn sinusa i cosinusa.

Post autor: Lorek »

\(\displaystyle{ \cos 36^\circ \sin 18^\circ =\frac{\cos 36^\circ 2\sin 18^\circ \cos 18^\circ }{2\cos 18^\circ }=\frac{2\cos 36^\circ \sin 36^\circ }{4 \cos 18^\circ }=\frac{\sin 72^\circ }{4 \cos 18^\circ }=\frac{\cos 18^\circ }{4 \cos 18^\circ }=\frac{1}{4}}\)
ODPOWIEDZ