Witam. Mam problem z nast. zadaniem:
Należy znaleźć a, b wiedząc, że NWD(a,b)=6 oraz NWW(a,b)=210.
Jakaś wskazówka? Dzięki.
NWD(a,b)=6, NWW(a,b)=210. Znajdź a, b.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 3 maja 2006, o 14:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: :)
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 845
- Rejestracja: 2 kwie 2006, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Limanowa
- Pomógł: 191 razy
NWD(a,b)=6, NWW(a,b)=210. Znajdź a, b.
\(\displaystyle{ NWW=210=2\cdot 3\cdot 5\cdot 7}\)
Skoro \(\displaystyle{ NWD=6=2\cdot 3}\), To te liczby to \(\displaystyle{ 2\cdot 3\cdot 5}\), oraz \(\displaystyle{ 2\cdot 3\cdot 7}\), czyli 30 i 42.
Skoro \(\displaystyle{ NWD=6=2\cdot 3}\), To te liczby to \(\displaystyle{ 2\cdot 3\cdot 5}\), oraz \(\displaystyle{ 2\cdot 3\cdot 7}\), czyli 30 i 42.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 3 maja 2006, o 14:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: :)
- Podziękował: 5 razy
NWD(a,b)=6, NWW(a,b)=210. Znajdź a, b.
oraz \(\displaystyle{ 2*3}\) i \(\displaystyle{ 2*3*5*7}\). Dzięki!