Równania stycznych do okręgu
Równania stycznych do okręgu
Napisz równania stycznych do okręgu x2+y2 - 2x + 2y=0, równoległych do prostej y=2x.
-
- Użytkownik
- Posty: 1179
- Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: krk
- Pomógł: 9 razy
Równania stycznych do okręgu
podstawiasz rownanie prostej y=2x + b do rownania okregu (np za y)
dostajesz rownanie kwadratowe z parametrem b...
stawiasz warunek: delta=0 (bo ma byc jedno rozwiazanie, gdyz styczna z okregeim ma tyko jeden punkt wspolny)
otrzymujesz rozwiazanie (dwie proste)
dostajesz rownanie kwadratowe z parametrem b...
stawiasz warunek: delta=0 (bo ma byc jedno rozwiazanie, gdyz styczna z okregeim ma tyko jeden punkt wspolny)
otrzymujesz rozwiazanie (dwie proste)
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Równania stycznych do okręgu
Jedna styczna ma jeden punkt wspólny z okręgiem.... Jeśli są dwie styczne to możemy powiedzieć, że przecinają okrąg w sumie w dwóch punktach
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki