totolotek+ rzut kostką dwa zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 4 kwie 2006, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: SKOCZÓW
- Podziękował: 4 razy
totolotek+ rzut kostką dwa zadania
Witam
Proszę o pomoc przy dwóch zadaniach z prawdopodobieństwa
1.Oblicz prawdopodobieństwo że wylosowano 6 liczb z 49 liczb w totolotku będą pochodziły z określonego 16 elementowego zbioru liczb.
2.Rzucamy 7 razy kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia co najmniej 2 razy 6 oczek.
Pozdrawiam
Snopa
Proszę o pomoc przy dwóch zadaniach z prawdopodobieństwa
1.Oblicz prawdopodobieństwo że wylosowano 6 liczb z 49 liczb w totolotku będą pochodziły z określonego 16 elementowego zbioru liczb.
2.Rzucamy 7 razy kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo wyrzucenia co najmniej 2 razy 6 oczek.
Pozdrawiam
Snopa
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
totolotek+ rzut kostką dwa zadania
Nie jestem pewna, ale chyba:1.Oblicz prawdopodobieństwo że wylosowano 6 liczb z 49 liczb w totolotku będą pochodziły z określonego 16 elementowego zbioru liczb.
\(\displaystyle{ \frac{C^6_{16}}{C^6_{49}}}\)
W liczniku ilość różnych kombinacji 6 liczb ze zbioru 16-elementowego, czyli raczej powinno być dobrze.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 4 kwie 2006, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: SKOCZÓW
- Podziękował: 4 razy
totolotek+ rzut kostką dwa zadania
nie powinno być to przypadkiem :*Kasia pisze: Nie jestem pewna, ale chyba:
\(\displaystyle{ \frac{C^6_{16}}{C^6_{49}}}\)
\(\displaystyle{ \frac{C^{16}_{6}}{C^{49}_{6}}}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
totolotek+ rzut kostką dwa zadania
snopa, zajrzałam nawet jeszcze raz do książki i mam napisane, że w kombinacji mniejsza liczba jest zapisywana na górze.
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 4 kwie 2006, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: SKOCZÓW
- Podziękował: 4 razy
totolotek+ rzut kostką dwa zadania
Chmm... w notatkach mam inaczej poszukałem na wikipedi piszą że liczba większa jest na górze
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 4 kwie 2006, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: SKOCZÓW
- Podziękował: 4 razy
totolotek+ rzut kostką dwa zadania
A przepraszam głupek ze mnie
Ciągle się patrze na już odwrócony zapis w nawiasie.
Wielkie dzięki za pomoc i upór w uświadamianiu
Ciągle się patrze na już odwrócony zapis w nawiasie.
Wielkie dzięki za pomoc i upór w uświadamianiu
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
totolotek+ rzut kostką dwa zadania
A co do drugiego zadania, to ja bym skorzystała ze schematu Bernoulliego i zdarzeń przeciwnych.
[ Dodano: 31 Styczeń 2007, 19:29 ]
To by chyba wyglądało tak:
\(\displaystyle{ 1-{{7\choose 0} ({\frac{1}{6}})^0 (\frac{5}{6})^7}-{7\choose 1}({\frac{1}{6}})^1 (\frac{5}{6})^6}}\)
Ale nie jestem pewna, bo nie robiłam zbyt wielu zadań na schemat Bernoulliego...
[ Dodano: 31 Styczeń 2007, 19:29 ]
To by chyba wyglądało tak:
\(\displaystyle{ 1-{{7\choose 0} ({\frac{1}{6}})^0 (\frac{5}{6})^7}-{7\choose 1}({\frac{1}{6}})^1 (\frac{5}{6})^6}}\)
Ale nie jestem pewna, bo nie robiłam zbyt wielu zadań na schemat Bernoulliego...
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 4 kwie 2006, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: SKOCZÓW
- Podziękował: 4 razy
totolotek+ rzut kostką dwa zadania
Zgadza się do podobnego wniosku doszliśmy z znajomymi. Jeszcze raz dziękuje za pomoc. Temat uważam za zamknięty