1)Rzucamy 3 razy dwiema kostkami do gry, obliczyć prawdopodobieństwa, że suma oczek będzie większa od 11
2)Rzucamy 4 razy monetą obliczyć ze 3 razy wypadnie orzeł
z góry dzięki
Proste prawdopodobieństwo
- Puzon
- Użytkownik
- Posty: 130
- Rejestracja: 13 sty 2007, o 16:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stary i Nowy Sącz
- Pomógł: 20 razy
Proste prawdopodobieństwo
zad 2)
3 razy orzeł czyli 1 reszka, więc na 4 sposoby, stąd
P(3 razy wypadnie orzeł na 4 rzuty)=4*(1/2)^3 * (1/2)^1=1/4
a w zadaniu 1) łatwiej wyznaczyć że suma mniejsza lub równa 11 i policzyć ze zdarzenia przeciwnego
3 razy orzeł czyli 1 reszka, więc na 4 sposoby, stąd
P(3 razy wypadnie orzeł na 4 rzuty)=4*(1/2)^3 * (1/2)^1=1/4
a w zadaniu 1) łatwiej wyznaczyć że suma mniejsza lub równa 11 i policzyć ze zdarzenia przeciwnego