Rozwiazywanie rownania z uzyciem wzoru Newtona
Rozwiazywanie rownania z uzyciem wzoru Newtona
Witam, mam problem z rownaniem:
wzor newtona :/ nie wiem jak oznaczyc no ale...
(n PO 2) - (n PO 1) = 9
i z tego wyznaczyc n, wiem ze to ma byc rownanie kwadratowe i ze odjemnik rowna sie n
cos tam rozwiazalem, ale nie wiem czy to dobrze wiec prosze o rozwiazanie tylko z tym n nad 2 to krok po kroku jak sie da
Z gory dzieki!
wzor newtona :/ nie wiem jak oznaczyc no ale...
(n PO 2) - (n PO 1) = 9
i z tego wyznaczyc n, wiem ze to ma byc rownanie kwadratowe i ze odjemnik rowna sie n
cos tam rozwiazalem, ale nie wiem czy to dobrze wiec prosze o rozwiazanie tylko z tym n nad 2 to krok po kroku jak sie da
Z gory dzieki!
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Rozwiazywanie rownania z uzyciem wzoru Newtona
Wskazówka: n PO 2=n!/[2!*(n-2)!]=(n-1)(n-2)/2, n PO 1=n.
Powinno być: n PO 2=n!/[2!*(n-2)!]=(n-1)n/2 jak już Arigo napisal... (edit by Tomek)
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Powinno być: n PO 2=n!/[2!*(n-2)!]=(n-1)n/2 jak już Arigo napisal... (edit by Tomek)
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Ostatnio zmieniony 10 sty 2005, o 20:17 przez Tomasz Rużycki, łącznie zmieniany 1 raz.
Rozwiazywanie rownania z uzyciem wzoru Newtona
Dzieki, a właśnie dlaczego n PO 2=n!/[2!*(n-2)!]=(n-1)(n-2)/2
To na czerwono mnie zastanawia... :/
Jak ja obliczam to (n-1)(n-2) mam w mianowniku :/
To na czerwono mnie zastanawia... :/
Jak ja obliczam to (n-1)(n-2) mam w mianowniku :/
-
- Użytkownik
- Posty: 852
- Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 28 razy
Rozwiazywanie rownania z uzyciem wzoru Newtona
n PO 2= n!/[2!*(n-2)!]= (n*(n-1)*(n-2)!)/(2*(n-2)!)= n(n-1)/2
Rozwiazywanie rownania z uzyciem wzoru Newtona
Zupelnie jak w odpowiedziach arigo, dzieki, tylko nadal nie wiem jak to zrobiles :/ moglbys dorzucic slowko komentarza
-
- Użytkownik
- Posty: 852
- Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Pomógł: 28 razy
Rozwiazywanie rownania z uzyciem wzoru Newtona
ok od poczatku
5!=5*4*3*2*1
jest taki wzor
n!=n*(n-1)! np 5!=5*4!
to samo robisz tutaj
n PO 2= n!/[2!*(n-2)!]= (n*(n-1)*(n-2)!)/(2*(n-2)!)= n(n-1)/2
rozpisujesz n!=n*(n-1)*(n-2)! i skracasz w ulamku (n-2)!
juz rozumiesz ??
5!=5*4*3*2*1
jest taki wzor
n!=n*(n-1)! np 5!=5*4!
to samo robisz tutaj
n PO 2= n!/[2!*(n-2)!]= (n*(n-1)*(n-2)!)/(2*(n-2)!)= n(n-1)/2
rozpisujesz n!=n*(n-1)*(n-2)! i skracasz w ulamku (n-2)!
juz rozumiesz ??
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Rozwiazywanie rownania z uzyciem wzoru Newtona
Eh... Przepraszam, że Cię w błąd wprowadziłem... Nie myślałem chyba wtedy ^_^
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki