Rozstawienie osób przy stole. Ponumerowane i nieponumerowa
Rozstawienie osób przy stole. Ponumerowane i nieponumerowa
Na ile sposobów można posadzić przy okrągłym stole n-osób?wiem że odpowiedź jest: dla ponumerowanych miejsc=n!, a dla nieponumerow (n-1)!.tylko nie rozumiem dlaczego jest to (n-1)!.Będę na prawde wdzięczny jak mi ktoś pomoże!najlepiej jak najszybciej!
- Zlodiej
- Użytkownik
- Posty: 1910
- Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 108 razy
Rozstawienie osób przy stole. Ponumerowane i nieponumerowa
Jeżeli liczysz możliwe rozstawienia jeśzli miejsca masz ponumerowane to patrzysz na to tak:
Mamy krzesła od numeru 1 do n i na miejscu numer 1 mozemy posadzic n ludzi na miejscu numer 2 juz o 1 człowieka mniej czyli n-1 ludzi dlatego wychodzi n*(n-1)*(n-1)*...*1=n!
Natomiast gdy bierzemy pod uwage ze miejsca nie sa ponumerowane patrzymy sie na to kto koło kogo siedzi. Jako punkt odniesienia wrzuamy w dowolne miejsce jakąś osobe, a następnie koło niej ustawiamy po kolei inne osoby. Jako ze juz 1 osoba została posadzona na pozostałe miejca zostaje nam n-1 osob czyli (n-1)!.
PS. Pisz konkretne tematy !!!
Mamy krzesła od numeru 1 do n i na miejscu numer 1 mozemy posadzic n ludzi na miejscu numer 2 juz o 1 człowieka mniej czyli n-1 ludzi dlatego wychodzi n*(n-1)*(n-1)*...*1=n!
Natomiast gdy bierzemy pod uwage ze miejsca nie sa ponumerowane patrzymy sie na to kto koło kogo siedzi. Jako punkt odniesienia wrzuamy w dowolne miejsce jakąś osobe, a następnie koło niej ustawiamy po kolei inne osoby. Jako ze juz 1 osoba została posadzona na pozostałe miejca zostaje nam n-1 osob czyli (n-1)!.
PS. Pisz konkretne tematy !!!