Inne figury w planimetrii

Archiwum kompendium.
Awatar użytkownika
Zlodiej
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1910
Rejestracja: 28 cze 2004, o 12:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 108 razy

Inne figury w planimetrii

Post autor: Zlodiej »

Podstawowe pojęcia

Okrąg i koło

Okręgiem nazywamy zbiór punktów płaszczyzny równo oddalonych od punktu nazywanego srodkiem okręgu. Odległość środka okręgu od punktu należącego do okregu nazywamy promieniem.
Kołem nazywamy zbiór punktów płaszczyzny których odległość od punktu nazywanego środkiem koła jest mniejsza równa długości promienia.
Styczna to prosta mająca z okręgiem tylko jeden punkt wspólny.


Wzory:

Obwód

\(\displaystyle{ Obw.=2\pi r}\)

Pole

\(\displaystyle{ P=\pi r^2}\)

Pole pierścienia

\(\displaystyle{ P=\pi (R^2-r^2)}\)
Zablokowany