[Algebra] Wielomian USAMO 76
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
-
Pinionrzek
- Użytkownik

- Posty: 393
- Rejestracja: 22 wrz 2013, o 21:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bonn
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 63 razy
[Algebra] Wielomian USAMO 76
Mam problem z następującym zadaniem: \(\displaystyle{ P\left( x^{5} \right)+xQ\left( x^{5} \right)+ x^{2}R\left( x^{5} \right)=\left( x^{4} + x^{3} + x^{2} + x + 1\right)S\left( x\right)}\), P, Q, R, S są oczywiście wielomianami. Udowodnić, że \(\displaystyle{ P}\) jest podzielny przez \(\displaystyle{ x-1}\) Prosiłbym o wytłumaczenie rozwiązania tego zadania.
Ostatnio zmieniony 27 mar 2014, o 22:46 przez Pinionrzek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Pinionrzek
- Użytkownik

- Posty: 393
- Rejestracja: 22 wrz 2013, o 21:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bonn
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 63 razy
- Espeqer
- Użytkownik

- Posty: 42
- Rejestracja: 28 lis 2013, o 20:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W-a
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 4 razy
[Algebra] Wielomian USAMO 76
Masz wielomian postaci:
\(\displaystyle{ P\left( x^{5} \right)+xQ\left( x^{5} \right)+ x^{2}R\left( x^{5} \right)=\left( x^{4} + x^{3} + x^{2} + x + 1\right)S\left( x\right)}\)
Dla x=0
\(\displaystyle{ P\left( 0 \right)=S\left( 0\right)}\)
Co Ci to mówi?
\(\displaystyle{ P\left( x^{5} \right)+xQ\left( x^{5} \right)+ x^{2}R\left( x^{5} \right)=\left( x^{4} + x^{3} + x^{2} + x + 1\right)S\left( x\right)}\)
Dla x=0
\(\displaystyle{ P\left( 0 \right)=S\left( 0\right)}\)
Co Ci to mówi?
- Sylwek
- Użytkownik

- Posty: 2692
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 664 razy
[Algebra] Wielomian USAMO 76
Espeqer, to nic nie mówi.
To zadanie nie jest na poziomie współczesnej olimpiady, tzn. wymaga delikatnego zahaczenia o tematykę liczb zespolonych. Nie znam sprytniejszego rozwiązania, a sam, gdy startowałem kilka lat temu w olimpiadzie, starałem się je zrozumieć i niezbyt mi to szło - po prostu nie czułem się pewnie na nowym gruncie. Aczkolwiek nie przeczę, że istnieją ładniejsze rozwiązania, choć szczerze wątpię
Mimo wszystko, Pinionrzek, jak chcesz poczuć intuicję, nawet bez umiejętności udowodnienia pewnych rzeczy, to podaję 2 podpowiedzi.To powinno wystarczyć.
To zadanie nie jest na poziomie współczesnej olimpiady, tzn. wymaga delikatnego zahaczenia o tematykę liczb zespolonych. Nie znam sprytniejszego rozwiązania, a sam, gdy startowałem kilka lat temu w olimpiadzie, starałem się je zrozumieć i niezbyt mi to szło - po prostu nie czułem się pewnie na nowym gruncie. Aczkolwiek nie przeczę, że istnieją ładniejsze rozwiązania, choć szczerze wątpię
Mimo wszystko, Pinionrzek, jak chcesz poczuć intuicję, nawet bez umiejętności udowodnienia pewnych rzeczy, to podaję 2 podpowiedzi.
Hint 1:
Hint 2:
-
Qń
- Użytkownik

- Posty: 9724
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2633 razy
[Algebra] Wielomian USAMO 76
Można ominąć liczby zespolone - wystarczy rozbić wielomian \(\displaystyle{ S \left( x \right)}\) na dwa wielomiany: taki w którym niezerowe współczynniki są jedynie przy iksach w potęgach podzielnych przez \(\displaystyle{ 5}\), nazwijmy go \(\displaystyle{ W \left( x \right)}\) oraz taki w którym niezerowe współczynniki są tylko przy iksach w potęgach niepodzielnych przez \(\displaystyle{ 5}\), nazwijmy go \(\displaystyle{ V \left( x \right)}\).
Po pomnożeniu wyjściowej równości stronami przez \(\displaystyle{ x-1}\) i drobnym przekształceniu dostajemy tożsamość:
\(\displaystyle{ P \left( x^5 \right) + \left( x^5-1 \right) W \left( x \right) = \\ =V \left( x \right) + x \left( P \left( x^5 \right) - Q \left( x^5 \right) \right) +x^2 \left( Q \left( x^5 \right) - R \left( x^5 \right) \right) +x^3R \left( x^5 \right) -x^5V \left( x \right)}\)
Po lewej stronie mamy wielomian, który niezerowe współczynniki może mieć tylko przy iksach w potęgach podzielnych przez \(\displaystyle{ 5}\), a po prawej taki, który niezerowe współczynniki może mieć tylko przy iksach w potęgach niepodzielnych przez \(\displaystyle{ 5}\). Stąd wniosek, że po obu stronach muszą być wielomiany tożsamościowo równe \(\displaystyle{ 0}\), skąd w szczególności:
\(\displaystyle{ P \left( x^5 \right) = \left( 1-x^5 \right) W \left( x \right)}\)
i po wstawieniu \(\displaystyle{ x=1}\) mamy \(\displaystyle{ P \left( 1 \right) =0}\).
Q.
Po pomnożeniu wyjściowej równości stronami przez \(\displaystyle{ x-1}\) i drobnym przekształceniu dostajemy tożsamość:
\(\displaystyle{ P \left( x^5 \right) + \left( x^5-1 \right) W \left( x \right) = \\ =V \left( x \right) + x \left( P \left( x^5 \right) - Q \left( x^5 \right) \right) +x^2 \left( Q \left( x^5 \right) - R \left( x^5 \right) \right) +x^3R \left( x^5 \right) -x^5V \left( x \right)}\)
Po lewej stronie mamy wielomian, który niezerowe współczynniki może mieć tylko przy iksach w potęgach podzielnych przez \(\displaystyle{ 5}\), a po prawej taki, który niezerowe współczynniki może mieć tylko przy iksach w potęgach niepodzielnych przez \(\displaystyle{ 5}\). Stąd wniosek, że po obu stronach muszą być wielomiany tożsamościowo równe \(\displaystyle{ 0}\), skąd w szczególności:
\(\displaystyle{ P \left( x^5 \right) = \left( 1-x^5 \right) W \left( x \right)}\)
i po wstawieniu \(\displaystyle{ x=1}\) mamy \(\displaystyle{ P \left( 1 \right) =0}\).
Q.
-
Pinionrzek
- Użytkownik

- Posty: 393
- Rejestracja: 22 wrz 2013, o 21:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bonn
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 63 razy
-
marcin7Cd
- Użytkownik

- Posty: 139
- Rejestracja: 31 gru 2013, o 13:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: łódź
- Pomógł: 61 razy
[Algebra] Wielomian USAMO 76
Można to chyba jeszcze "ładniej" rozwiązać.
Zauważamy że wielomian \(\displaystyle{ \ P\left( x^5 \right)-P\left( 1 \right)+ xQ\left( x^5 \right) -xQ\left( 1 \right) +x^2R\left( x^5 \right) -x^2R\left( 1 \right)}\)
Jest podzielny przez \(\displaystyle{ \ x^5-1}\), więc też przez \(\displaystyle{ \ x^4+x^3+x^2+x+1}\).
Różnica między tym wielomianem, a wielomianem podanym w zadaniu też musi być podzielna przez \(\displaystyle{ x^4+x^3+x^2+x+1}\), ale stopień wielomianu \(\displaystyle{ \ P\left( 1 \right) + xQ\left( 1 \right) + x^2R\left( 1 \right)}\) jest mniejszy od 4 więc musi być on równy zero (wielomian) i mamy, że \(\displaystyle{ \ P\left( 1 \right)=0 \wedge Q\left( 1 \right)=0 \wedge R\left( 1 \right)=0}\) co kończy rozwiązanie zadania.
Zauważamy że wielomian \(\displaystyle{ \ P\left( x^5 \right)-P\left( 1 \right)+ xQ\left( x^5 \right) -xQ\left( 1 \right) +x^2R\left( x^5 \right) -x^2R\left( 1 \right)}\)
Jest podzielny przez \(\displaystyle{ \ x^5-1}\), więc też przez \(\displaystyle{ \ x^4+x^3+x^2+x+1}\).
Różnica między tym wielomianem, a wielomianem podanym w zadaniu też musi być podzielna przez \(\displaystyle{ x^4+x^3+x^2+x+1}\), ale stopień wielomianu \(\displaystyle{ \ P\left( 1 \right) + xQ\left( 1 \right) + x^2R\left( 1 \right)}\) jest mniejszy od 4 więc musi być on równy zero (wielomian) i mamy, że \(\displaystyle{ \ P\left( 1 \right)=0 \wedge Q\left( 1 \right)=0 \wedge R\left( 1 \right)=0}\) co kończy rozwiązanie zadania.
