Od liczby \(\displaystyle{ 12,75}\) odejmij iloczyn liczb \(\displaystyle{ 1 \frac{2}{3}}\) i \(\displaystyle{ 1,4}\)
następnie otrzymany wynik podziel przez sumę liczb \(\displaystyle{ 2.2}\) i \(\displaystyle{ 6 \frac{2}{15}}\)
Od jakiej liczby należy odjąć \(\displaystyle{ 12 \frac{7}{20}}\) aby otrzymać\(\displaystyle{ 8,25}\)?
Przez jaką liczbę należy podzielić \(\displaystyle{ 9,36}\) aby otrzymać \(\displaystyle{ 3 \frac{3}{5}}\)?
Ułamki zwykłe i dziesiętne - zadania tekstowe
-
- Użytkownik
- Posty: 53
- Rejestracja: 7 maja 2007, o 14:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suwałki
- Podziękował: 22 razy
Ułamki zwykłe i dziesiętne - zadania tekstowe
Ostatnio zmieniony 9 lis 2012, o 13:34 przez pyzol, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 13 wrz 2007, o 23:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Małopolska
- Podziękował: 2 razy
Ułamki zwykłe i dziesiętne - zadania tekstowe
Ad. 1:
\(\displaystyle{ 12,75 - (1\frac{2}{3} 1,4) = 12,75 - (\frac{5}{3} \frac{14}{10}) = 12,75 - \frac{7}{3} = 12\frac{3}{4} - \frac{7}{3} = \frac{51}{4} - \frac{7}{3} = \frac{153}{12} - \frac{28}{12} = \frac{125}{12} = 10\frac{5}{12}}\)
Ad. 2:
\(\displaystyle{ \frac{\frac{125}{12}}{2,2 + 6\frac{2}{15}} = \frac{\frac{125}{12}}{2\frac{6}{30} + 6\frac{4}{30}} =\frac{\frac{125}{12}}{8\frac{1}{3}} = \frac{125}{12} \frac{3}{25} = \frac{5}{4} = 1,25}\)
Ad. 3:
\(\displaystyle{ x - 12\frac{7}{20} = 8,25 \\
x - 12,35 = 8,25 \\
x = 8,25 + 12,35 \\
x = 20,55}\)
Ad. 4:
\(\displaystyle{ \frac{x}{9,36} = 3\frac{3}{15} \\
x = 3\frac{3}{15} 9,36 \\
x = 3,6 9,36 \\
x = 33,696}\)
\(\displaystyle{ 12,75 - (1\frac{2}{3} 1,4) = 12,75 - (\frac{5}{3} \frac{14}{10}) = 12,75 - \frac{7}{3} = 12\frac{3}{4} - \frac{7}{3} = \frac{51}{4} - \frac{7}{3} = \frac{153}{12} - \frac{28}{12} = \frac{125}{12} = 10\frac{5}{12}}\)
Ad. 2:
\(\displaystyle{ \frac{\frac{125}{12}}{2,2 + 6\frac{2}{15}} = \frac{\frac{125}{12}}{2\frac{6}{30} + 6\frac{4}{30}} =\frac{\frac{125}{12}}{8\frac{1}{3}} = \frac{125}{12} \frac{3}{25} = \frac{5}{4} = 1,25}\)
Ad. 3:
\(\displaystyle{ x - 12\frac{7}{20} = 8,25 \\
x - 12,35 = 8,25 \\
x = 8,25 + 12,35 \\
x = 20,55}\)
Ad. 4:
\(\displaystyle{ \frac{x}{9,36} = 3\frac{3}{15} \\
x = 3\frac{3}{15} 9,36 \\
x = 3,6 9,36 \\
x = 33,696}\)
Ułamki zwykłe i dziesiętne - zadania tekstowe
W rozwiązaniu zad. nr 4 jest błąd - \(\displaystyle{ 3\frac{3}{15}}\) to \(\displaystyle{ 3,2}\) a nie \(\displaystyle{ 3,6}\).
Ostatnio zmieniony 9 lis 2012, o 13:36 przez pyzol, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .