Proste równanie

Od funkcji homograficznych do bardziej skomplikowanych ilorazów wielomianów. Własności. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11575
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3167 razy
Pomógł: 749 razy

Proste równanie

Post autor: mol_ksiazkowy »

Rozwiazać rownanie \(\displaystyle{ x^3+8 = \sqrt{x^2-4}. }\)
Ostatnio zmieniony 13 gru 2023, o 23:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Interpunkcja.
Awatar użytkownika
JHN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 675
Rejestracja: 8 lip 2007, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 211 razy

Re: Proste równanie

Post autor: JHN »

Można zauważyć, że \(f(x) =x^3+8 - \sqrt{x^2-4}\) jest rosnąca w dziedzinie i \(f(-2)=0\).

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11575
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3167 razy
Pomógł: 749 razy

Re: Proste równanie

Post autor: mol_ksiazkowy »

No ale dziedzina nie jest spójna...
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22275
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3765 razy

Re: Proste równanie

Post autor: a4karo »

Dla `x\ge2` jest `x^3+8>x>\sqrt{x ^2-4}`
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5750
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 132 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Proste równanie

Post autor: arek1357 »

Funkcja jest rosnąca na każdym kawałku dziedziny a nawet jest rosnąca w systemie przeskakującym z jednego na drugi kawałek dziedziny...
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22275
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3765 razy

Re: Proste równanie

Post autor: a4karo »

Ale to trzeba pokazać. I zdefiniować "system przeskakujący"
Ostatnio zmieniony 15 gru 2023, o 06:33 przez admin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto cytowany tekst. Nie cytujemy całej treści postu, jeśli odpowiadamy bezpośrednio pod tym postem!
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5750
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 132 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Proste równanie

Post autor: arek1357 »

To w sumie jest nowoczesne słownictwo nowomowa matematyczna wtedy, gdy np. dziedzina jest poszatkowana na kawałki to wtedy przeskakiwanie z jednego kawałka na drugi ( w kierunku dodatnim) wraz z wprowadzaniem pewnych pojęć np. (o większych wartościach funkcji) nazwiemy systemem przeskakującym...Definicja systemu przeskakującego jest w trakcie rozwoju i trudno mówić tu o ścisłym zdefiniowaniu tego pojęcia, jest to bardziej pojęciowo i intuicyjnie...Święta idą i trzeba ożywić skostniałe stare wigilijne duchy...

System przeskakujący podpowiada nam, że rozwiązaniem tego równania jest: \(\displaystyle{ -2}\)
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10255
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 2375 razy

Re: Proste równanie

Post autor: Dasio11 »

JHN pisze: 14 gru 2023, o 00:06Można zauważyć, że \(f(x) =x^3+8 - \sqrt{x^2-4}\) jest rosnąca w dziedzinie
Nie jest. :]
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5750
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 132 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Proste równanie

Post autor: arek1357 »

\(\displaystyle{ 2<x< \frac{6+ \sqrt{37} }{ \sqrt{3} } }\)

dość mały przedział...

Dość mnie ten fakt zdziwił...

Ale skokowo jest rosnąca bo min>0
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22275
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3765 razy

Re: Proste równanie

Post autor: a4karo »

arek1357 pisze: 14 gru 2023, o 19:46 \(\displaystyle{ 2<x< \frac{6+ \sqrt{37} }{ \sqrt{3} } }\)

dość mały przedział...
Zgaduję, że w tym przedziale funkcja nie jest rosnąca (szkoda, że elokwentny jesteś tylko gdy piszesz o Żydach i Slupie)

Oczywiście wystarczy, żeby argument JHN był nieprawdziwy.
Ale skokowo jest rosnąca bo min>0
A to już bełkot totalny.
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5750
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 132 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Proste równanie

Post autor: arek1357 »

Zgaduję, że w tym przedziale funkcja nie jest rosnąca
Dobrze żeś zgadł no ja nie wiem jak mógłbym ci to jaśniej zapisać...

Jak to mówią mądrej głowie wystarczy drobne niedomówienie...
A to już bełkot totalny.
No nie bełkot proszę cię jak przeskoczy z lewego kawałka dziedziny dla \(\displaystyle{ x \le -2}\) do drugiego dla: \(\displaystyle{ x \ge 2}\) to zawsze wzrośnie...Można by rzec: rośnie w sposób nieciągły (skacze do góry jak kangur)... Jeżeli nie użyjesz na wykładach czasem żargonu lub języka soczystego wykład choć merytorycznie poprawny będzie nudny... Czas ożywić tę skostniałą naukę...
WikMat73
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 16 lis 2023, o 14:41
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19

Re: Proste równanie

Post autor: WikMat73 »

Niech \(\displaystyle{ f(x)=x ^{3}+8}\) , \(\displaystyle{ g(x)= \sqrt{x ^{2} - 4}}\)
wtedy \(\displaystyle{ f(x)=g(x)}\) tylko dla \(\displaystyle{ x=-2}\).
Rozwiązanie graficzne jest banalne...
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22275
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3765 razy

Re: Proste równanie

Post autor: a4karo »

Tylko że rozwiązanie graficzne to jedynie sugestia a nie dowód
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11575
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3167 razy
Pomógł: 749 razy

Re: Proste równanie

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ x=2t}\)
Awatar użytkownika
arek1357
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5750
Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: blisko
Podziękował: 132 razy
Pomógł: 526 razy

Re: Proste równanie

Post autor: arek1357 »

a co to ma być?
ODPOWIEDZ