Rekurencja:
-
- Użytkownik
- Posty: 84
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 12:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kołobrzeg
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1 raz
Rekurencja:
Wyznaczyc zwarty wzor na \(\displaystyle{ a_{n}}\), gdzie \(\displaystyle{ a_{1}=a_{3}, a_{2}=-2}\)
\(\displaystyle{ a_{n}=a_{n-1} + 2a_{n-2} + 6n - 15}\)
Nie wiem jak do tego podejsc.
\(\displaystyle{ a_{n}=a_{n-1} + 2a_{n-2} + 6n - 15}\)
Nie wiem jak do tego podejsc.
- g
- Użytkownik
- Posty: 1552
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
Rekurencja:
\(\displaystyle{ a_n = a_{n-1} + 2a_{n-2} + 6n - 15 \\ a_{n-1} = a_{n-2} + 2a_{n-3} + 6n-6 - 15}\)
odejmujemy stronami
\(\displaystyle{ a_n - 2a_{n-1} - a_{n-2} + 2a_{n-3} - 6 = 0}\)
substytucja \(\displaystyle{ a_n \equiv b_n - 3}\)
\(\displaystyle{ b_n - 2b_{n-1} - b_{n-2} + 2b_{n-3} = 0}\)
rownanie charaktrerystyczne
\(\displaystyle{ x^3 - 2x^2 - x + 2 = 0 \\ (x+1)(x-1)(x-2) = 0}\)
czyli \(\displaystyle{ b_n = C_1 2^n + C_3 + C_2 (-1)^n}\), a zatem \(\displaystyle{ a_n = C_1 2^n + C_2 (-1)^n + C_3 - 3}\). stale sobie sam uzgodnij, nie chce mi sie. powinno byc dobrze.
odejmujemy stronami
\(\displaystyle{ a_n - 2a_{n-1} - a_{n-2} + 2a_{n-3} - 6 = 0}\)
substytucja \(\displaystyle{ a_n \equiv b_n - 3}\)
\(\displaystyle{ b_n - 2b_{n-1} - b_{n-2} + 2b_{n-3} = 0}\)
rownanie charaktrerystyczne
\(\displaystyle{ x^3 - 2x^2 - x + 2 = 0 \\ (x+1)(x-1)(x-2) = 0}\)
czyli \(\displaystyle{ b_n = C_1 2^n + C_3 + C_2 (-1)^n}\), a zatem \(\displaystyle{ a_n = C_1 2^n + C_2 (-1)^n + C_3 - 3}\). stale sobie sam uzgodnij, nie chce mi sie. powinno byc dobrze.
-
- Użytkownik
- Posty: 84
- Rejestracja: 10 paź 2004, o 12:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kołobrzeg
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1 raz
Rekurencja:
ap, a jak Ci to wyszlo? Korzystales z drogi użytej przez g?
Te rownania charakterystyczne sa ciekawe, znam tylko dla \(\displaystyle{ f_{n}=af_{n-1}+bf_{n-2}}\)... może macie link do materialow albo jakis krotki opis do tego ?
Te rownania charakterystyczne sa ciekawe, znam tylko dla \(\displaystyle{ f_{n}=af_{n-1}+bf_{n-2}}\)... może macie link do materialow albo jakis krotki opis do tego ?
-
- Użytkownik
- Posty: 101
- Rejestracja: 7 mar 2005, o 11:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: T3
- Pomógł: 10 razy
Rekurencja:
To jest równanie liniowe rzędu drugiego niejednorodne postaci \(\displaystyle{ a_n+A\cdot a_{n-1}+B\cdot a_{n-2}=W_k(n)\cdot C^n}\), gdzie \(\displaystyle{ W_k(n)}\) jest wielomianem zmiennej \(\displaystyle{ n}\) stopnia \(\displaystyle{ k}\).
U nas \(\displaystyle{ A=-1,\ B=-2,\ C=1}\).
Najpierw trzeba znaleźć rozwiązanie równania jednorodnego \(\displaystyle{ a_n+A\cdot a_{n-1}+B\cdot a_{n-2}=0\ \ a_n- a_{n-1}-2\cdot a_{n-2}=0}\) przez równanie charakterystyczne.
\(\displaystyle{ r^2-r-2=0\ \ (r+1)(r-2)=0}\)
Dopisując dodatkowy czynnik dostajesz rozwiązanie równania niejednorodnego:
\(\displaystyle{ (r+1)(r-2)(r-C)^{k+1}=(r+1)(r-2)(r-1)^2=0}\)
Rekurencja ma zatem rozwiązanie postaci:
\(\displaystyle{ a_n=\alpha 2^n+\beta (-1)^n+\gamma (1)^n+n\delta (1)^n=\alpha 2^n+\beta (-1)^n+\gamma +n\delta}\)
Dalej jest:
\(\displaystyle{ a_3=a_2+2a_1+6\cdot 3-15=-2+2a_3+3\ \ a_3=-1=a_1}\)
Jeszcze rekurencyjnie obliczasz \(\displaystyle{ a_4=4}\) i masz do rozwiązania układ czterech równań ze względu na stałe:
\(\displaystyle{ \{a_1=2\alpha -\beta +\gamma +\delta =-1\\a_2=4\alpha +\beta +\gamma +2\delta =-2\\a_3=8\alpha -\beta +\gamma +3\delta=-1\\a_4=16\alpha +\beta +\gamma +4\delta =4 \.\ \ \{\alpha =1\\\beta=0\\\gamma=0\\\delta=-3}\)
Tzn. \(\displaystyle{ a_n=2^n-3n}\)
U nas \(\displaystyle{ A=-1,\ B=-2,\ C=1}\).
Najpierw trzeba znaleźć rozwiązanie równania jednorodnego \(\displaystyle{ a_n+A\cdot a_{n-1}+B\cdot a_{n-2}=0\ \ a_n- a_{n-1}-2\cdot a_{n-2}=0}\) przez równanie charakterystyczne.
\(\displaystyle{ r^2-r-2=0\ \ (r+1)(r-2)=0}\)
Dopisując dodatkowy czynnik dostajesz rozwiązanie równania niejednorodnego:
\(\displaystyle{ (r+1)(r-2)(r-C)^{k+1}=(r+1)(r-2)(r-1)^2=0}\)
Rekurencja ma zatem rozwiązanie postaci:
\(\displaystyle{ a_n=\alpha 2^n+\beta (-1)^n+\gamma (1)^n+n\delta (1)^n=\alpha 2^n+\beta (-1)^n+\gamma +n\delta}\)
Dalej jest:
\(\displaystyle{ a_3=a_2+2a_1+6\cdot 3-15=-2+2a_3+3\ \ a_3=-1=a_1}\)
Jeszcze rekurencyjnie obliczasz \(\displaystyle{ a_4=4}\) i masz do rozwiązania układ czterech równań ze względu na stałe:
\(\displaystyle{ \{a_1=2\alpha -\beta +\gamma +\delta =-1\\a_2=4\alpha +\beta +\gamma +2\delta =-2\\a_3=8\alpha -\beta +\gamma +3\delta=-1\\a_4=16\alpha +\beta +\gamma +4\delta =4 \.\ \ \{\alpha =1\\\beta=0\\\gamma=0\\\delta=-3}\)
Tzn. \(\displaystyle{ a_n=2^n-3n}\)
- neworder
- Użytkownik
- Posty: 364
- Rejestracja: 11 lis 2004, o 11:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MISMaP UW
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 8 razy
Rekurencja:
Mógłbyś tą częśc objaśnić krok po kroku?Dopisując dodatkowy czynnik dostajesz rozwiązanie równania niejednorodnego:
...
Rekurencja ma zatem rozwiązanie postaci:
...
- g
- Użytkownik
- Posty: 1552
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
Rekurencja:
no tak, przez to odjecie stronami zgubilem podwojnosc jedynki.
takie rownania sie rozwiazuje analogicznie do rozniczkowych wygladajacych podobnie.
takie rownania sie rozwiazuje analogicznie do rozniczkowych wygladajacych podobnie.
- neworder
- Użytkownik
- Posty: 364
- Rejestracja: 11 lis 2004, o 11:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MISMaP UW
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 8 razy
Rekurencja:
Dzięki za link - mógłbyś jeszcze wyjaśnić, czemu w ogóle ta metoda znajdowania ciągów rekurencyjnych działa i generuje poprawne wyniki, tj. dlaczego przypuszczając, że ciąg \(\displaystyle{ a_{n}}\) jest związany z jakimś ciągiem geometrycznym i rozwiązując odpowiednie równanie charakterystyczne dochodzimy do prawidłowego wyniku?
- g
- Użytkownik
- Posty: 1552
- Rejestracja: 21 sie 2004, o 16:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 59 razy
Rekurencja:
to, ze taki ciag sie zachowuje tak pseudowykladniczo mozna stwiedzic na podstawie jakichs numerycznych przeslanek. no to podstawiamy \(\displaystyle{ a_n = y^n}\) do definicji, skracamy co trzebai zostaje rownanie wielomianowe. ktos (z tego co mi wiadomo to Euler, z reszta to w jego stylu) wpadl na to zeby zrobic kombinacje liniowa pierwiastkow do entej no i przypadkiem okazuje sie ze zawsze wychodzi. o ile dobrze wiem, to na ta metode nie ma zadnego dowodu, i tak zawsze wyjdzie, mozna ciag sprawdzic indukcyjnie.