winda - 8 pieter, 5 osob

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
permutator

winda - 8 pieter, 5 osob

Post autor: permutator »

Witam

Nie mogę sobie poradzić z następującym zadaniem:

"Do windy w ośmiopiętrowym budynku wsiadło 5 osób. Na ile sposobów moga opuścić na różnych piętrach windę?"

Istotne jest że mamy pięć osób i osiem pięter, na których w dowolnej kolejności mogą wysiąść - każdy na innym piętrze z tych 8.

Ani permutacje ani wariacje mi tu nie pasują. Nie wychodzi mi wynik podany w rozwiązaniach w książce. (Wyniku nie podam, bo wtedy jest pokusa "dopasowywać" wzór do rozwiązania )

Czy mógłby ktos to dla mnie rozwiązać? Z góry dzięki.
półpasiec
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 534
Rejestracja: 8 lip 2004, o 17:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 17 razy

winda - 8 pieter, 5 osob

Post autor: półpasiec »

to chyba powinno byc tak pierwsza osoba wysiasc moze na 8 mozliwosci, natepna na 7 itd zatem 8*7*6*5*4=6720
permutator
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 15 wrz 2004, o 21:31

winda - 8 pieter, 5 osob

Post autor: permutator »

to w takim razie powiem ile powinno wyjść

powinno wyjść 210

tylko jak to obliczyć?
półpasiec
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 534
Rejestracja: 8 lip 2004, o 17:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 17 razy

winda - 8 pieter, 5 osob

Post autor: półpasiec »

to juz niestety nie wiem
czupur
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 15 wrz 2004, o 23:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Jaworzno

winda - 8 pieter, 5 osob

Post autor: czupur »

Reksio ma racje..jest to wariacja bez powtórzeń..ten wynik 210 jest błędny:)
Yavien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 800
Rejestracja: 21 cze 2004, o 22:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-U

winda - 8 pieter, 5 osob

Post autor: Yavien »

Clou zadania to dokladne zrozumienie, co to znaczy "sposob, w jaki wysiadaja osoby".
Moze byc tak jak pisal Reksiu
to chyba powinno byc tak pierwsza osoba wysiasc moze na 8 mozliwosci, natepna na 7 itd zatem 8*7*6*5*4=6720
Ale tylko w przypadku, gdy osoby sa rozroznialne i kazdy "sposob" oznacza wybranie ciagu


Jezeli natomiast osoby sa dla nas nierozroznialne, to bedzie troche inaczej, bo jednakowo potraktujemy przypadek: (1,2,3,4,5) i (2,1,3,4,5), czyli "sposob" oznacza wybranie 5 pieter z 8, czyli (8 PO 5) = 8*7*6 = 336

Jestes pewien, ze to nie jest odpowiedz do zadania, gdy osob jest 4(3) a pieter 7? Bo ja jestem pewna swojej odpowiedzi. a (7 PO 4) = (7 PO 3) = 210...
półpasiec
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 534
Rejestracja: 8 lip 2004, o 17:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 17 razy

winda - 8 pieter, 5 osob

Post autor: półpasiec »

wlasnie przeciez 210 nie jest podzielne przez 8 a raczej powinno...
Yavien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 800
Rejestracja: 21 cze 2004, o 22:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-U

winda - 8 pieter, 5 osob

Post autor: Yavien »

chyba ze budynek jest 8 pietrowy bez parteru (w hameryce tak licza pietra?) i wsiadamy na pierwszym pietrze, wtedy mozliwosci wysiadki jest 7:?: ale nie, przeciez 1 osoby nie uda nam sie nigdzie schowac do kieszeni
:rotfl:
permutator
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 15 wrz 2004, o 21:31

winda - 8 pieter, 5 osob

Post autor: permutator »

Reksio pisze:to chyba powinno byc tak pierwsza osoba wysiasc moze na 8 mozliwosci, natepna na 7 itd zatem 8*7*6*5*4=6720
to jest prawidłowa odpowiedź
wybaczcie zamieszanie, źle mi powiedziano rozwiązanie

dzięki, pozdrawiam
Nostry
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1361
Rejestracja: 9 cze 2004, o 15:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Litzmannstadt
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

winda - 8 pieter, 5 osob

Post autor: Nostry »

W treści nie jest jednoznacznie napisane, że 2 osoby nie mogą wysiąść na 1 piętrze(sic)
Yavien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 800
Rejestracja: 21 cze 2004, o 22:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-U

winda - 8 pieter, 5 osob

Post autor: Yavien »

permutator pisze:"Do windy w ośmiopiętrowym budynku wsiadło 5 osób. Na ile sposobów moga opuścić na różnych piętrach windę?"

Istotne jest że mamy pięć osób i osiem pięter, na których w dowolnej kolejności mogą wysiąść - każdy na innym piętrze z tych 8.
To roznych wedlug mnie wlasnie to znaczy - ze nie moga dwie osoby wysiasc razem.
mares43
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 55
Rejestracja: 16 wrz 2006, o 09:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gd
Pomógł: 1 raz

winda - 8 pieter, 5 osob

Post autor: mares43 »

Właśnie nie, na różnych moze tak samo znaczyc to co napisałes a równie dobrze moze znaczy ze moga nie tylko na pierwszym pietrze wysiąść tylko ze moga wysiadac na dowolnym pietrze.... mozna roznie interpretowac takie zadanie i kazda interpretacja jest dobra ... wazne zeby w kazdej interpretacji dobrze policzyć....
1. kolejnosc wysiadanai moze byc wazna
2. jedna osoba tylk ona jedno pietro
3. kolejnosc nei wazna
4. na kazdym pietrze moze wysiaść tyle osób ile chce...
widzicie ile mozliwosci??
faraus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 1 lis 2007, o 17:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stargard
Podziękował: 3 razy

winda - 8 pieter, 5 osob

Post autor: faraus »

Trzeba uświadomić sobie że 5 osób które wysiada z windy to nie te same osoby, więc kolejność wysiadania jest ważna ponieważ odpowiada danej osobie. \(\displaystyle{ Z=\{1,2,3,...,8\}, n=8}\)
Jest to wariacja bez powtórzeń z \(\displaystyle{ n=8}\) a \(\displaystyle{ k=5}\), a to \(\displaystyle{ =8\cdot 7\cdot 6\cdot 5\cdot 4.}\)
Ostatnio zmieniony 8 lis 2019, o 14:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
matie321
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 8 lis 2019, o 14:32
Płeć: Mężczyzna
wiek: 20
Pomógł: 1 raz

Re: winda - 8 pieter, 5 osob

Post autor: matie321 »

Poprawna odpowiedź to:
\(\displaystyle{ 8\cdot7\cdot6\cdot5\cdot4}\) (Pierwsza osoba wybiera dowolne piętro na którym wysiądzie, druga wybiera dowolne, ale takie na którym nie wysiadła pierwsza osoba itd.)

Gdyby założyć, że osoby nie muszą wysiadać na różnych piętrach, wtedy było by, tak:
\(\displaystyle{ 8^{5}}\) (bo każda osoba może wysiąść na każdym z ośmiu pięter)
ODPOWIEDZ