szukanie zaawansowane
 [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 18 sty 2009, o 14:15 
Użytkownik

Posty: 63
Lokalizacja: Słupsk
(x-\frac{3}{x+2}) *  \frac{x ^{3}+8 }{x ^{3} -3x ^{2}+6x-4 } =
Góra
Kobieta Offline
PostNapisane: 18 sty 2009, o 16:21 
Użytkownik

Posty: 16261
-=Prezes=- napisał(a):
(x-\frac{3}{x+2}) *  \frac{x ^{3}+8 }{x ^{3} -3x ^{2}+6x-4 } =


(x-\frac{3}{x+2})  \cdot   \frac{x ^{3}+8 }{x ^{3} -3x ^{2}+6x-4 } =\frac{x(x+2)-3}{x+2}  \cdot   \frac{(x+2)(x^2-2x+4)}{(x-1)(x^2-2x+4)} =\frac{x^2+2x-3}{x+2}  \cdot   \frac{x+2}{x-1} =\frac{(x+3)(x-1)}{x+2}  \cdot   \frac{x+2}{x-1} =x+3
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 Wykonaj działania: - zadanie 5  damianb543  2
 Wykonaj działania: - zadanie 4  Warlok20  5
 wykonaj działania: - zadanie 3  tomek205  10
 Wykonaj działania:  Karlajn88  9
 działania arytmetyczne na działaniach wymiernych - zadanie 2  baco123  3
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Karpatka.pl