szukanie zaawansowane
 [ Posty: 2 ] 
Autor Wiadomość
Offline
PostNapisane: 12 lut 2009, o 23:28 
Użytkownik

Posty: 44
Udowodnij, że jeżeli a+b+c=0 to a^{3}+b^{3}+c^{3} =3abc
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 12 lut 2009, o 23:45 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 441
Lokalizacja: Małopolska
c=-(a+b)
a^{3}+b^{3}+c^{3}-3abc=a^{3}+b^{3}-(a^{3}+b^{3}+3a^{2}b+3ab^{2})-3abc=-3ab(a+b+c)=0
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 2 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 indukcja mat  Bodri  1
 indukcja z silnią - zadanie 4  me123  2
 Kolejna prosta indukcja  SiewcaWiatru  0
 indukcja nierownosc - zadanie 8  borowa  6
 Problem z indukcją - zadanie 3  wupetka  3
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Karpatka.pl