szukanie zaawansowane
 [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 7 maja 2009, o 15:29 
Użytkownik

Posty: 10
prosze o pomoc w tych zadaniach.musze je zrobic a nie bardzo umiem.kto mi uratuje zycie?

Sporzadz wykresy funkcji

f(x)=\frac{-x+2}{x+2}

f(x)=\frac{2x-2}{x+1}

f(x)=\frac{0,5x+1.5}{x-0,5}

f(x)=\frac{x+3}{x+1}
Uniwersytet Wrocławski Instytut Matematyczny - rekrutacja 2018
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 7 maja 2009, o 16:25 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 8689
Lokalizacja: Wrocław
Z pewnością funkcja "plot" z:
http://matematyka.pl/kalkulator.html
co nie zmienia faktu, że warto by było wiedzieć, jak się takie wykresy rysuje.

Najlepiej zacząć od przekształcenia wzoru do postaci:
f(x)=g(x)+ \frac{a}{w(x)}
Co otrzymujemy po podzieleniu licznika przez mianownik.
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 7 maja 2009, o 16:27 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 1101
Lokalizacja: Swarzędz
Cytuj:
f(x)=\frac{-x+2}{x+2}

- \frac{x-2}{x+2}= - \frac{x+2-4}{x+2}= -(1- \frac{4}{x+2})= \frac{4}{x+2} -1

Cytuj:
f(x)=\frac{x+3}{x+1}= \frac{x+1+2}{x+1}= \frac{2}{x+1} +1


reszta podobnie, w takiej postaci najprosciej narysowac wykres
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 7 maja 2009, o 16:30 
Użytkownik

Posty: 10
zaczelem robic pierwszy przyklad i nie wiem czy dobrze ? moze mi ktos powiedziec jak ma wygladac wykres? i jakim sposobem wy rozwiazujecie te rownania?

f(x)=\frac{-x+2}{x+2}=\frac{-(x+2)+4}{x+2}=\frac{-(x+2)}{x+2}+\frac{4}{x+2}=-1+\frac{4}{x+2}
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 7 maja 2009, o 16:31 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 8689
Lokalizacja: Wrocław
Dobrze. Ja osobiście dzielę "pod kreską".
Góra
Kobieta Offline
PostNapisane: 7 maja 2009, o 16:32 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 5483
Lokalizacja: Gdańsk
f(x)= \frac{-(x+2)+4}{x+2} = \frac{4}{x+2} -1
narysuj najpierw hiperbolę: y= \frac{4}{x} ,
gdzie W_1(2;2), \ W_2(-2;-2) to wierzchołki hiperboli
oraz x=0 - asymptota pionowa, y=0- asymptota pozioma
następnie zastosuj przesunięcie wykresu o wektor: \vec{w}=[-2;-1]
otrzymasz wykres funkcji: f(x)=\frac{4}{x+2} -1
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 7 maja 2009, o 16:37 
Użytkownik

Posty: 10
gryglu napisał(a):
zaczelem robic pierwszy przyklad i nie wiem czy dobrze ? moze mi ktos powiedziec jak ma wygladac wykres? i jakim sposobem wy rozwiazujecie te rownania?

f(x)=\frac{-x+2}{x+2}=\frac{-(x+2)+4}{x+2}=\frac{-(x+2)}{x+2}+\frac{4}{x+2}=-1+\frac{4}{x+2}



tutaj zrobilem wykres i nie wiem czy dobrze obsluzylem kalkulator co wy na to?
http://www.wiris.com/wiris/servlet/wiri ... e?attr=id1

-- 7 maja 2009, o 18:16 --

Czy moze mi ktos pomoc przy zadaniach 2 i 3 ? bo nie mam zielonego pojecia jak to zrobic :(

-- 7 maja 2009, o 19:23 --

prosze was :) pomozcie mi jeszzce w tych 2 przykladach bede wdzieczny bardzo...:))
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 7 maja 2009, o 18:27 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 8689
Lokalizacja: Wrocław
Jeżeli wybrałeś taki sposób przekształcenia wzoru, to 2. przykład będzie wyglądał tak:
f(x)=\frac{2x-2}{x+1}= \frac{2(x+1)-4}{x+1}=2+ \frac{-4}{x+1}
Dalej myślę, że sobie poradzisz.
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 7 maja 2009, o 18:43 
Użytkownik

Posty: 10
f(x)=\frac{0,5x+1,5}{x-0,5}= \frac{0,5(x-1,5)-3}{x-0,5}=0,5 \frac{3}{x-0,5}

czy dobrze?
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 7 maja 2009, o 18:47 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 8689
Lokalizacja: Wrocław
Spójrz jeszcze raz na mój przykład. Co łączy licznik z mianownikiem?
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 7 maja 2009, o 18:52 
Użytkownik

Posty: 10
gryglu napisał(a):
f(x)=\frac{0,5x+1,5}{x-0,5}= \frac{0,5(x-1,5)-3}{x-0,5}=0,5 \frac{3}{x-0,5}

czy dobrze?




f(x)=\frac{0,5x+1,5}{x-0,5}= \frac{0,5(x-0,5)-3}{x-0,5}=0,5+ \frac{3}{x-0,5}

w ten sposob?
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 7 maja 2009, o 19:37 
Gość Specjalny
Avatar użytkownika

Posty: 8689
Lokalizacja: Wrocław
A czy licznik z pierwszej równości jest równy temu z drugiej? (nawias ok).
Góra
Mężczyzna Offline
PostNapisane: 7 maja 2009, o 19:42 
Użytkownik
Avatar użytkownika

Posty: 1101
Lokalizacja: Swarzędz
f(x)=\frac{0,5x+1,5}{x-0,5}= \frac{0,5(x-0,5)-3}{x-0,5}=0,5+ \frac{3}{x-0,5}
w ten sposob?[/quote]

zauwaz, ze 0,5x+1,5 \neq 0,5(x-0,5)-3, wiec niebardzo. Moze byc tak:
0,5(x-0,5) teraz wymnazajac to sobie mamy: 0,5x- 0,25. Ma byc rownosc z 0,5x+1,5 wiec:
-0,25+x=1,5, czyli x=1,75. Wracjac mamy: 0,5(x-0,5)+1,75
Góra
Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 


 Zobacz podobne tematy
 Tytuł tematu   Autor   Odpowiedzi 
 Funkcja homograficzna  Matka Chrzestna  1
 funkcja homograficzna - zadanie 2  ironicx  3
 Funkcja homograficzna - zadanie 3  Patolog  2
 FunKcja HomoGraficzNa - zadanie 4  WichuRka20  5
 Funkcja homograficzna - zadanie 5  wgsc  1
 
Atom [Regulamin Forum] [Instrukcja LaTeX-a] [Poradnik] [F.A.Q.] [Reklama] [Kontakt]
Copyright (C) Karpatka.pl